Małe schematy
Małe schematy
Pomyślałem, że założę temat z różnymi małymi, ale przydatnymi scematami. Jednym z nich jest prościutki przetwornik A/C. Układ składa się z kilku wyjść cyfrowych i takiej samej liczby rezystorów. Jest to modyfikacja... dzielnika napięcia.
Opis schematu:
QA - wyjście analogowe
QD - jakieś wyjście cyfrowe
QD1 - MSB
R3 = R2 * 2
R2 = R1 * 2
i tak dalej.
Czekam na opinie i inne scematy. Jak mi znowu coś przyjdzie do głowy, to napiszę.
Opis schematu:
QA - wyjście analogowe
QD - jakieś wyjście cyfrowe
QD1 - MSB
R3 = R2 * 2
R2 = R1 * 2
i tak dalej.
Czekam na opinie i inne scematy. Jak mi znowu coś przyjdzie do głowy, to napiszę.
- Załączniki
-
- AC.GIF
- schemat
- (1.12 KiB) Pobrany 4573 razy
A sprawdzał Kolega działanie takiego dzielnika rezystorowego, np. po użyciu z CD4029?Uważam osobiście,że brakuje tam rezystorów pomiędzy rezystorami już istniejącymi.
Poza tym we współczesne mikrokontrolery wbudowane są o wiele lepsze przetworniki AC/CA, a układzik zaproponowany przez Kolegę może mieć zastosowanie w prostych układach cyfrowych.
Poza tym we współczesne mikrokontrolery wbudowane są o wiele lepsze przetworniki AC/CA, a układzik zaproponowany przez Kolegę może mieć zastosowanie w prostych układach cyfrowych.
-
ZbeeGin
Niczego tam prawie nie brakuje. Nie jest to klasyczna drabinka R-2R tylko sieć rezystorów potęgowych. Jeśli sąsiednie rezystory będą się różnić o 2R (w kierunku LSB) i ½R (w kierunku MSB) to taki przetwornik będzie działał jak najbardziej poprawnie.M@ciej pisze:A sprawdzał Kolega działanie takiego dzielnika rezystorowego, np. po użyciu z CD4029? Uważam osobiście,że brakuje tam rezystorów pomiędzy rezystorami już istniejącymi.
Jedno co brakuje moim zdaniem to rezystora o wartości R z wyjścia drabinki do masy.
Coś czułem, że nie odkryłem Ameryki, ale jest do moim zdaniem pożyteczny układ.
Nie zrobiłem testów, jedynie symulację
.
Jest jednak wada - większość układów ma różną wydajność prądową wyjść w zależnści od ich stanu.
Ale można zrobić ciekawe eksperymenty np. odwrócić klejność (LSB-MSB) rezystorów
.
Warto by też było dodać na wyjściu wtórnik napięciowy.
Jak napisałem w pierwszym poście, czekam też na inne małe, niekoniecznie związane z A/C schematy.
Nie zrobiłem testów, jedynie symulację
Jest jednak wada - większość układów ma różną wydajność prądową wyjść w zależnści od ich stanu.
Ale można zrobić ciekawe eksperymenty np. odwrócić klejność (LSB-MSB) rezystorów
Warto by też było dodać na wyjściu wtórnik napięciowy.
Do czego miałby służyć taki rezystor?ZbeeGin pisze:Jedno co brakuje moim zdaniem to rezystora o wartości R z wyjścia drabinki do masy.
Jak napisałem w pierwszym poście, czekam też na inne małe, niekoniecznie związane z A/C schematy.
-
ZbeeGin
No nie byłbym taki pewien. Mam płytkę uruchomieniową z atmega128 i swego czasu potrzebowałem przetwornik C/A i po przejrzeniu not okazało się że on takich nie ma ... chybaM@ciej pisze:Poza tym we współczesne mikrokontrolery wbudowane są o wiele lepsze przetworniki AC/CA
t
No dobra. Jak już mamy się bawić w małe układziki, to ja zapodam nieco inny. Najprostszy chyba regulator PWM na 2 tranzystorach i MOSFECie + garstka elementów biernych.Układ opracowałem sam,ale jest tak banalny,że nie czuje się jego autorem.Takie coś na prawde nie trudno wymyślić.
Schemacik
Schemacik
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 17:40 przez M@ciej, łącznie zmieniany 1 raz.