Słyszeliście o satelicie US193??

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
seg
Użytkownik

Słyszeliście o satelicie US193??

Post autor: seg » 15 lut 2008, 16:37

Co o tym myślicie? 500kg hydrazyny, pluton, 2tony "żywej wagi" i zagrożenie, że nie spłonie w atmosferze (przynajmniej nie w całości) oraz co gorsze spadnie na naszym terytorium.. Zobaczymy ile w tym prawdy i jak się sprawa rozwinie. Może to nie jest typowo elektroniczny post, ale takie wydarzenie to nie jakaś błaha sprawa..

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 15 lut 2008, 17:03

:arrow: http://wiadomosci.onet.pl/1693279,11,item.html :idea:

Hydrazyna i pluton mi póki co nie potrzebne....ale jeżeli z tego co ewentualnie
zostanie da się jakieś ciekawe elementy powyciągać...no to czemu nie.

Mam tylko nadzieję, że tam w środku nie ma jakiegoś biologicznego paskudztwa
vide "film" http://www.filmweb.pl/Plazma,1988,o+fil ... m,id=33341 :???:
seg pisze:takie wydarzenie to nie jakaś błaha sprawa
Tak, masz rację. Przy okazji to bardzo dobry temat zastępczy dla mediów,
literalnie sprawę traktując - po prostu spadł z nieba....czy raczej spadnie.

Miłego weekendu,
Natasza

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 15 lut 2008, 17:11

seg pisze:2tony "żywej wagi" i zagrożenie, że nie spłonie w atmosferze (przynajmniej nie w całości)
Podali, że ma masę ok 2,5t z czego 1t spali się w atmosferze gdyby nie został zestrzelony.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 lut 2008, 17:15

tasza pisze:Mam tylko nadzieję, że tam w środku nie ma jakiegoś biologicznego paskudztwa
Niestety jest: Widows Vista Satelite Edition. Bo niby z powodu czego mieliby utracić panowanie nad satelitą. :grin:

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 15 lut 2008, 17:18

..ja ze względu na pluton darowałbym sobie elementy :) Hydrazyna jeszcze ujdzie (no chyba że satelita trafi w cysterę z ciekłym tlenem), to już średnio fajnie. Co do tematu dla mediów - fakt póki co, nic sie nie stało, może się nie stanie, ale nie chciałbym aby jakiś amerykański szmelc spadał na przypadkowych, niewinnych ludzi i z tego powodu czuje się oburzony. Nie chodzi mi tylko o nasz kraj, na uwadze mam w ogóle zdrowie i życie ludzkie. Jak ktoś to rozkradnie, to wizyta "panów w czerni" może być realna :) A znając życie spadnie u jakiegoś Staśka na polu i bedzie nowe Roswell ;) Później w tvn pokażą wywiad z chłopem, bo przecież w tv, gdy ma miejsce wywiad "w plenerze" to zawsze przewinie się jakiż żul przed obiektywem, zawsze zobaczymy jakąś pijacką nieogoloną mordę lub kogoś klecącego zdanie z archaizmów. Myślę, że to z leksza szkodzi wizerunkowi Polski, mamy chyba jeszcze ludzi ze skończoną podstawówką?? I tym sposobem uciekłem od satelity. Jedyny plus to moment wejścia tego szajsu w atmosferę, może jakaś fotka o ile ktoś zdąży z aparatem :)
Niestety jest: Widows Vista Satelite Edition. Bo niby z powodu czego mieliby utracić panowanie nad satelitą.
W takim razie niech spada na Redmont to będzie trochę pożytku z tego pojemnika na materiały niebezpieczne ;) Albo niech zwiążą liną Busha i Gates'a i ustawią w celu.

Teraz już wiem po co im tarcza antyrakietowa..

Proszę o wypowiedż kogoś kto zna się na meteorach i tym jakie mogą być skutki (krater itd) upadku półtorej tony złomu z daną "satelitarną" prędkością?

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 15 lut 2008, 17:28

seg pisze:Nie chodzi mi tylko o nasz kraj, na uwadze mam w ogóle zdrowie i życie ludzkie.
No tak...i dobrze, że w ten sposób rozumujesz. Powstaje tylko pytanie ile w danym
kontekście jest warte zdrowie i życie ludzkie. Satelita szpiegowski, niekontrolowany
miałby podobno spaść - gdzieś... a jak go trafią sprytnie, to jest pewna szansa, że nie
spadnie na terenie Rosji.
seg pisze:Jak ktoś to rozkradnie, to wizyta "panów w czerni" może być realna
Jak już coś, to panowie w czerni chyba i tak się pojawią - co by nie mówić - to jest własność
amerykańskiego rządu. Czyli z "darmowych sampli" nici.... :(
seg pisze:może jakaś fotka o ile ktoś zdąży z aparatem
Och, a ja tak daleko...nie załapie się na show. No trudno.
pa,
N.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 lut 2008, 17:29

Ci Amerykanie to chyba nas lubią... Jakoś tak dziwnie to okazują: tu "jakaś" tarcza antyrakietowa tu "jakaś" satelitka....
Ciekawe tylko co z naszymi wizami.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 lut 2008, 20:46

A ludzie afera... To ma zostać zestrzelone, jak sie nie uda za 1 razem to jest jeszcze drugi. Nasze media jak zwykle robią afere z niczego...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 lut 2008, 21:02

Stawiam browara śmiałkowi który złapie go w ręce :mrgreen:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 15 lut 2008, 21:04

Będzie można uznać, że jest to nic nie znaczące wydarzenie jak już spadnie i nikomu nic się nie stanie :neutral: .
Co do samej hydrazyny, to jest to taka fajna pochodna amoniaku NH2-NH2, która ma właściwości mutagenne. Z kolei upadek złomu z plutonem to trochę jak detonacja "brudnej bomby" :neutral: :neutral:

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 16 lut 2008, 0:48

To ma zostać zestrzelone, jak sie nie uda za 1 razem to jest jeszcze drugi
..taaa, to nie quake chłopcze

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 lut 2008, 10:20

Może i nie, ale mają 2 próby jak pierwsza sie nie powiedzie, to jest jescze druga. Jakoś USA poinformowało 80 krajów i jeśli dobrze pamiętam francja i niemcy (chyba te) potrafiły to podać jako ciekawostke. A nasze media z chorą skłonnością do wyolbrzymiania musiały rozdmuchać sprawe i narobić problemów :/

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 16 lut 2008, 10:34

Spójrzmy na to z lepszej strony: w byłym związku radzieckim są miejsca gdzie o wiele większe satelity a czasami nawet elementy rakiet spadają i nikt z mieszkańców nie jest o tym informowany :p. Fakt ze są to miejsca bardzo słabo zaludnione ale....

Awatar użytkownika
seweryn
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: seweryn » 16 lut 2008, 10:39

Mam nadzieje ze to spadnie na moje hektary:) kupa aluminium a złom w cenie:)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 lut 2008, 10:50

nie martw sie to wszystko trzeba oddać ;P

Zablokowany