Led mocy do latarki

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
novice
Użytkownik
Kontakt:

Led mocy do latarki

Post autor: novice » 13 lut 2008, 18:52

Witam

Jaki LED mocy do 30zl polecacie do latarki zasilanej z 4 akumulatorków AA ( 2300mAh )?

Byłem juz zdecydowany na luxeona k2/k3, kiedy sie dowiedziałem, że to staroć :) Co sądzicie o 3w diodach firmy optoflash oferowanych przez TME?

Pozostaje jeszcze problem z zasilaniem, a w zasadzie z wyborem odpowiedniego układu, w miare taniego i co najważniejsze dostępnego w przeciętnym sklepie.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 13 lut 2008, 22:00

novice pisze: Jaki LED mocy do 30zl polecacie do latarki?
Po prostu sprawdz, ktora dioda swieci najmocniej i pod jakim katem. Mozesz to sprawdzic np w tych sklepach:
www.sensu.pl
www.seguro.pl
(oba sa przeze mnie sprawdzone).
novice pisze:Pozostaje jeszcze problem z zasilaniem
Poszukaj w literaturze prostych zrodel pradowych.
novice pisze:zasilanej z 4 akumulatorków
4x1,5V = 6V
Diody pracuja od okolo 3..3,5V. Mozesz calosc zasilac z trzech paluszkow (chyba, ze z czterech Ci wygodniej).

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 13 lut 2008, 22:05

Problemem jest także odpowiednie chłodzenie takiej diody. Trzeba zwrócić na to uwagę, bo nie będzie świecić zbyt długo...

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 13 lut 2008, 22:10

Koleszek pisze:Problemem jest także odpowiednie chłodzenie takiej diody.
Sprzedawane sa diody z radiatorem i o ile nie puscisz przez nia nominalnego pradu, to jest szansa obyc sie bez tego... Ale nalezy na to rzeczywiscie zwrocic uwage...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 13 lut 2008, 22:16

Ostatnio projekt w EdW był, odsyłam do niego. Zasilanie z dwóch baterii AA z wykorzystaniem nowoczesnej przetwornicy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 lut 2008, 22:26

alaris pisze:4x1,5V = 6V
Diody pracuja od okolo 3..3,5V. Mozesz calosc zasilac z trzech paluszkow (chyba, ze z czterech Ci wygodniej
mylisz się akku ma 1,2V a nie 1,5V

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 13 lut 2008, 22:37

timo66 pisze:mylisz się akku ma 1,2V a nie 1,5V
Zalezy czy naladowany czy nienaladowany... :grin:

[ Dodano: 2008-02-13, 22:38 ]
novice pisze:z 4 akumulatorków AA
ale rzeczwyiscie mi to umknelo :/

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 13 lut 2008, 23:16

Drodzy koledzy

W temacie diod wysokiej mocy nie jestem aż tak zielony, jak sugerowałyby to wasze odpowiedzi. Wiem, że nalezy je chłodzić; rozumiem ich parametry, jak równiez przeglądałem kilka rozwiązań układowych mających za zadanie je zasilać.
Chodzi mi raczej o opinie użytkowników, którzy mieli do czynienia z tym tematem, mają doświadczenia z konkretnymi modelami i mogliby się podzielić swoimi doświadczeniami.
Konkurencja w tym segmencie jest dość duża i cały czas rośnie. Dochodzi do sytuacji, że kilka firm oferuje modele o bardzo zbliżonych parametrach. Czy wystarczy wtedy wybrać na chybił trafił? Na allegro sa dostepne tanie modele "no-name" o strumieniu świetlnym odpowiadającemu luxeonom, tylko jaką mam pewnośc, że taka dioda nie spali się po tygodniu, lub po prostu nie osiagnie swojej katalogowej "mocy"? dlatego własnie licze na opinie praktyków. Chciałbym wybrać najbardziej odpowiadający model do takiej konfiguracji, dajacy jak najwiecej światła i niezawodny.

Co do zasilania, przeglądałem kilka rozwiązań. Niestety, w tych które mi odpowiadały zastosowano układy scalone, których nie mogłem znaleźć w znanych mi sklepach ( np MAX1577Z z oferty firmy maxim ). Prócz odpowiedniego zasilania, rozwiązanie powinienno także umozliwiać zmiane jasności świecenia.

Dziękuje za linki do stron. Znacznie poszerzyły mi możliwości wyboru.

[ Dodano: 2008-02-14, 15:44 ]
Zobaczcie to:

edixeon 160lm

Mocniejsze od tych na seguro. Jaki radiator do nich?

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 15 lut 2008, 16:46

..najlepiej wejść na forum o latarkach i tam popytać.Jeżeli chodzi o edisona, to kup sobie go na gwiazdce, też takie chodzą na aukcjach. Pomyśl o cree. Bardzo chwalą (ci od latarek :) ) diody seoul ale dla nas to raczej kosmos jezeli chodzi o dostepnosc. Ale mam taka VB-16 i powiem Ci że osobiście jestem zadowolony bardzo.

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 16 lut 2008, 15:17

Dość wyczerpujące informacje można znaleźć na elektrodzie, gdzie przetoczył się podobny temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... dcc13445e9

Co do budowania układów zasilania, polecam:
http://www.national.com/appinfo/webench/led/pled.html

Diody cree są dostepne na allegro.

Narazie studiuje wydanie specjalne EPPLus PowerLEd, gdzie również mozna znaleźć bardzo przydatne informacje.

[ Dodano: 2008-02-20, 20:30 ]
Mam pytanie odnośnie zasilania. Chciałbym zbudować prowizoryczny stabilizator prądu w celu sprawdzenia diody mocy. Prosty układ jaki znalazłem zbudowany jest w oparciu o stabilizator LM317 pracujacy jako źródło prądowe ( schemat poniżej ). Jednak mam wątpliwość czy układ taki pociągnie diode o Up=3,5, przy zasilaniu z tych 4 akumulatorków ( czy nawet baterii AA 1,5 ). Jak wiadomo stabilizatory takie wymagają "na sobie" okreslonego spadku napięcia, w tym wypadku około 2V, czyli nie bardzo będzie się nadawał? ( w ostateczności podlącze to do zasilacza AC ) Słyszałem o stabilizatorach wymagających małego spadku napiecia, możecie podać jakies przykłady popularnych układów tego typu?

Tu jest schemat, przedostatni rysunek.
https://elportal.pl/ea/crozukl002.html

ODPOWIEDZ