Drodzy koledzy
W temacie diod wysokiej mocy nie jestem aż tak zielony, jak sugerowałyby to wasze odpowiedzi. Wiem, że nalezy je chłodzić; rozumiem ich parametry, jak równiez przeglądałem kilka rozwiązań układowych mających za zadanie je zasilać.
Chodzi mi raczej o opinie użytkowników, którzy mieli do czynienia z tym tematem, mają doświadczenia z konkretnymi modelami i mogliby się podzielić swoimi doświadczeniami.
Konkurencja w tym segmencie jest dość duża i cały czas rośnie. Dochodzi do sytuacji, że kilka firm oferuje modele o bardzo zbliżonych parametrach. Czy wystarczy wtedy wybrać na chybił trafił? Na allegro sa dostepne tanie modele "no-name" o strumieniu świetlnym odpowiadającemu luxeonom, tylko jaką mam pewnośc, że taka dioda nie spali się po tygodniu, lub po prostu nie osiagnie swojej katalogowej "mocy"? dlatego własnie licze na opinie praktyków. Chciałbym wybrać najbardziej odpowiadający model do takiej konfiguracji, dajacy jak najwiecej światła i niezawodny.
Co do zasilania, przeglądałem kilka rozwiązań. Niestety, w tych które mi odpowiadały zastosowano układy scalone, których nie mogłem znaleźć w znanych mi sklepach ( np MAX1577Z z oferty firmy maxim ). Prócz odpowiedniego zasilania, rozwiązanie powinienno także umozliwiać zmiane jasności świecenia.
Dziękuje za linki do stron. Znacznie poszerzyły mi możliwości wyboru.
[ Dodano: 2008-02-14, 15:44 ]
Zobaczcie to:
edixeon 160lm
Mocniejsze od tych na seguro. Jaki radiator do nich?