Chciałbym zapytać, czy duże kondensatory z zasilaczy komputerowych (zwykle 330µF/200V) nadają się do użycia w układach impulsowych i przetwornicach? Słyszałem, że "zwykłe" kondensatory się nadają ?
Kondensatory z zasilaczy komputerowych
Kondensatory z zasilaczy komputerowych
Witam wszystkich 
Chciałbym zapytać, czy duże kondensatory z zasilaczy komputerowych (zwykle 330µF/200V) nadają się do użycia w układach impulsowych i przetwornicach? Słyszałem, że "zwykłe" kondensatory się nadają ?
Ponoć producenci nie umieszczają na swoich wyrobach informacji, czy dane kondensatory są z niskim ESR. Nie wiem czemu ma służyć takie niedoinformowanie klienta.
Mi chodziło o to, czy kondensatory WEJŚCIOWE z zasilaczy o pojemności (zwykle) 330µF/200V można użyć za diodą impulsową, jak w przykładach na schemacie.
Mi chodziło o to, czy kondensatory WEJŚCIOWE z zasilaczy o pojemności (zwykle) 330µF/200V można użyć za diodą impulsową, jak w przykładach na schemacie.
- Załączniki
-
- schema.jpg (12.92 KiB) Przejrzano 15324 razy
-
ZbeeGin
NIE, gdyż one filtrują tylko częstotliwość sieci 50Hz, zatem nie są to kondensatory z niskim ESR - ze względów na cenę i gabaryty. Zauważ, że kondensatory LOW ESR są w obudowach znacznie większych niż zwykłe kondensatory o takich samych parametrach.M@ciej pisze:Mi chodziło o to, czy kondensatory WEJŚCIOWE z zasilaczy o pojemności (zwykle) 330µF/200V można użyć za diodą impulsową, jak w przykładach na schemacie.
Kondensatory o niskim ESR mają stosowne oznaczenia: LOW ESR.
Heh, szkoda,bo mam tych kondensatorów sporo a chcę spróbować swoich sił w technice impulsowej. Któryś z kolegów powiedział, ze można by takie kondensatory zastosować pod warunkiem połączenia kilku równolegle. Wtedy jak mniemam rezystancja takiego zespołu byłaby odpowiednia (niska). Kiedyś stosowałem w przetwornicy z jedną cewką kondensator 10uF/400V zwykły i działało.
Nie chodzi o to, żeby działało tylko żeby działało niezawodnie.
Łącząc równolegle kondki opór się zmniejsza ale pojemność oczywiście rośnie.
Jest taka zasada, że jak masz kondensator np 10uF/16V, to kondensator 10uF/25V ma rezystancję (ESR) niższą niż ten pierwszy. Więc możesz użyć jakiegoś na wyższe napięcie, ale nie mam pojęcia czy to ma sens i czy się opłaca.
Łącząc równolegle kondki opór się zmniejsza ale pojemność oczywiście rośnie.
Jest taka zasada, że jak masz kondensator np 10uF/16V, to kondensator 10uF/25V ma rezystancję (ESR) niższą niż ten pierwszy. Więc możesz użyć jakiegoś na wyższe napięcie, ale nie mam pojęcia czy to ma sens i czy się opłaca.
Witam
Pozwole się podpiąć pod temat. Jak wiadomo w zasilaczach komputerowych [czyli impulsowych] zchychająsię elektrolity czyli tracą pojemność, a co za tym idzie - uszkodzenie tranzystorów kluczujacych bla bla.... Ja chcac być mądrym przed szkodą chce wymiennić co poniektóre kondensatory i tu moje pytanie :czy moge zamias elektrolitów 1µ/ 100V dac taki sam tantal ?
ps:Kiedyś już wymieniłem kondensatory główne [ chyba z rok temu] ze wzgledu na spadek mocy. Zasilacz ma już 7lat
Pozwole się podpiąć pod temat. Jak wiadomo w zasilaczach komputerowych [czyli impulsowych] zchychająsię elektrolity czyli tracą pojemność, a co za tym idzie - uszkodzenie tranzystorów kluczujacych bla bla.... Ja chcac być mądrym przed szkodą chce wymiennić co poniektóre kondensatory i tu moje pytanie :czy moge zamias elektrolitów 1µ/ 100V dac taki sam tantal ?
ps:Kiedyś już wymieniłem kondensatory główne [ chyba z rok temu] ze wzgledu na spadek mocy. Zasilacz ma już 7lat
Mam nadzieję,że post sie jeszcze zanadto nie zestarzał.
Rozmontowałem już kilkadziesiąt uszkodzonych zasilaczy komputerowych i na żadnym kondku wyjściowym nie znalazłem napisu typu "Low ESR". Inna sprawa, że te kondki są na śmiesznie niskie napięcia, max 16V, więc np. do przetwornicy podwyższającej napięcie do powiedzmy 120V (Typowe napięcie zasilania lamp NIXIE) nijak sie nie nadają a łączyć szeregowo kilkanaście sztuk mnie nie kręci
Rozmontowałem już kilkadziesiąt uszkodzonych zasilaczy komputerowych i na żadnym kondku wyjściowym nie znalazłem napisu typu "Low ESR". Inna sprawa, że te kondki są na śmiesznie niskie napięcia, max 16V, więc np. do przetwornicy podwyższającej napięcie do powiedzmy 120V (Typowe napięcie zasilania lamp NIXIE) nijak sie nie nadają a łączyć szeregowo kilkanaście sztuk mnie nie kręci