Czym się różni attiny2313 od AT90S2313?
Czym się różni attiny2313 od AT90S2313?
Jak w temacie. Wiem tylko że pierwszy to następca drugiego.
-
ZbeeGin
Jest to zbyt daleko idące uproszczenie. Tiny2313 można używać jako 90s2313 także bez przestawiania fuse-bit'ów. To tak jakby do 90s2313 podłączyć kwarc 1MHz. I wszystko będzie prawie tak samo.gwozdex pisze:Generalnie to sa te same procesory (czytaj o tych samych możliwościach: pamięć flash pamięć RAM) z tym że ATtiny2313 posiada bity konfiguracyjne tzw. Fuse Bits które należy skonfigurować przed użyciem (zaprogramowaniem) procesora.
Funkcjonalnie są podobne - nie takie same. Tiny2313 posiada więcej możliwości od swojego starszego brata, m.in:
- USART - mogący pracować jako RS232, TWI, SPI
- Liczniki posiadają parę istotnych poprawek i możliwości - zwłaszcza w trybie PWM
- przerwania PCI - generowane przy każdej zmianie stanu wejść na porcie B
- zmieniono zakresy napięć zasilania - wersje V pracują już od 1.8V.
Wszystkie różnice pomiędzy obydwoma procesorami zostały zebrane w specjalnej nocie aplikacyjnej ATMELa:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc4298.pdf
Mam kolejne pytanie, a raczej prośbę: czy mógłby mi ktoś "powiedzieć", co robią pszczególne "fusy"?
Słyszałem o generatorze wewnętrznym w procesorze. Czy to ten 1Mhz, o którym pisał ZbeeGin?
Czy gdy uC jest na tym generatorze, to zaszkodzi, jeśli jedncześnie podpięty kwarc?
I ostatnie pytanie: czy w "fusach" trzeba ustawiać częstotliwość podłączneg kwarcu?
Słyszałem o generatorze wewnętrznym w procesorze. Czy to ten 1Mhz, o którym pisał ZbeeGin?
Czy gdy uC jest na tym generatorze, to zaszkodzi, jeśli jedncześnie podpięty kwarc?
I ostatnie pytanie: czy w "fusach" trzeba ustawiać częstotliwość podłączneg kwarcu?
CKDIV8 - podział częstotliwości zegara systemowego przez 8
CKOUT - dołącza sygnał zegarowy do danego wyprowadzenia uC
CKOPT - wymusza pracę oscylatora w pełnym zakresie napięć
SUT1...0 - opóźnienie z jakim uC rozpoczyna pracę po resecie
CKSEL3...0 - określa źródło sygnału zegarowego oraz rodzaj oscylatora
DWEN - włącza debugWIRE
EESAVE - jeśli ustawiony, uC podczas kasowania pamięci programu zachowuje zawartość EEPROM'a
WDTON - włącza Watchdog'a na stałe
RSTDISBL - blokuje zewnętrzne wyprowadzenie RESET
SELFPRGEN - umożliwia wykonanie rozkazu SPM (autoprogramowanie)
SPIEN - umożliwia programowanie uC poprzez interfejs SPI
OCDEN - ułącza tryb OCD - On-Chip-Debug
JTAGEN - włącza interfejs JTAG
BODEN - uaktywnia układ BOD (Brown Out Detector)
BODLEVEL2...0 - ustawia wartość napięcia poniżej którego nastąpi reset uC (przy włączonym BOD)
BOOTRST - przenosi wektor inicjalizacyjny do sekcji bootloader'a
BOOTSZ1...0 - ustawia wielkość sekcji bootloader'a
W rzeczywistości to jest generator 8MHz, którego sygnał "przepuszczony" jest przez wew. dzielnik (CKDIV8), co w rezultacie daje 1MHz.
CKOUT - dołącza sygnał zegarowy do danego wyprowadzenia uC
CKOPT - wymusza pracę oscylatora w pełnym zakresie napięć
SUT1...0 - opóźnienie z jakim uC rozpoczyna pracę po resecie
CKSEL3...0 - określa źródło sygnału zegarowego oraz rodzaj oscylatora
DWEN - włącza debugWIRE
EESAVE - jeśli ustawiony, uC podczas kasowania pamięci programu zachowuje zawartość EEPROM'a
WDTON - włącza Watchdog'a na stałe
RSTDISBL - blokuje zewnętrzne wyprowadzenie RESET
SELFPRGEN - umożliwia wykonanie rozkazu SPM (autoprogramowanie)
SPIEN - umożliwia programowanie uC poprzez interfejs SPI
OCDEN - ułącza tryb OCD - On-Chip-Debug
JTAGEN - włącza interfejs JTAG
BODEN - uaktywnia układ BOD (Brown Out Detector)
BODLEVEL2...0 - ustawia wartość napięcia poniżej którego nastąpi reset uC (przy włączonym BOD)
BOOTRST - przenosi wektor inicjalizacyjny do sekcji bootloader'a
BOOTSZ1...0 - ustawia wielkość sekcji bootloader'a
W rzeczywistości to jest generator 8MHz, którego sygnał "przepuszczony" jest przez wew. dzielnik (CKDIV8), co w rezultacie daje 1MHz.
-
ZbeeGin
Wypadałoby określać poprzez "fusy" jaki i z jakiego zakresu częstotliwości jest podłączony kwarc. Co do ustawienia maksymalnego zakresu pracy kwarcu kryształkowego, przy jego rzeczywistej niskiej częstotliwości problemów zazwyczaj nie ma żadnych, ale już przy takiej samej konfiguracji i podłączeniu kwarcu ceramicznego problemy się pojawią.I ostatnie pytanie: czy w "fusach" trzeba ustawiać częstotliwość podłączneg kwarcu?
Nic się wtedy nie dzieje. Przynajmniej jak dotychczas nie zauważyłem.olo16 pisze:Czy gdy uC jest na tym generatorze, to zaszkodzi, jeśli jedncześnie podpięty kwarc?
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Nie znając szczegółów nie będziesz rozumiał co do czego służy.olo16 pisze:ZbeeGin, Nie chodziło mi o szczegółowiej, ale przystępniej. Poza tym nie znam dobrze angielskiego.
Co z tego, że napiszę:
- JTAGEN włącza lub wyłącza możliwość podłączenia się do procesora za pomocą interfejsu JTAG w celu jego programowania lub debugowania.
- BODEN włącza lub wyłącza wbudowany układ Brown Out Detector monitorujący napięcia zasilania.
Jak i tak dalej nie będziesz z tego nic wiedział... Tylko jakieś suche formułki do zapamiętania.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Zerknij do notyZbeeGin pisze:Napradę czytanie nie boli.
Cy wydaje Ci się, że każdy z forumowiczów zna na pamięć ustawienie fuse bits dla każdego procesora??
Podpowiem, że nie. Jeśli potrzebuje takowe dla danego procesora to przegląda jego notę katalogowa i tam jasno i wyraźnie i niejednokrotnie w formie tabelarycznej przedstawiono jak powinny być ustawione bity konfiguracyjne. Pozdrawiam.