Czym się różni attiny2313 od AT90S2313?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Czym się różni attiny2313 od AT90S2313?

Post autor: olo16 » 01 lut 2008, 19:26

Jak w temacie. Wiem tylko że pierwszy to następca drugiego.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 lut 2008, 23:44

Generalnie to sa te same procesory (czytaj o tych samych możliwościach: pamięć flash pamięć RAM) z tym że ATtiny2313 posiada bity konfiguracyjne tzw. Fuse Bits które należy skonfigurować przed użyciem (zaprogramowaniem) procesora.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 lut 2008, 8:33

gwozdex pisze:Generalnie to sa te same procesory (czytaj o tych samych możliwościach: pamięć flash pamięć RAM) z tym że ATtiny2313 posiada bity konfiguracyjne tzw. Fuse Bits które należy skonfigurować przed użyciem (zaprogramowaniem) procesora.
Jest to zbyt daleko idące uproszczenie. Tiny2313 można używać jako 90s2313 także bez przestawiania fuse-bit'ów. To tak jakby do 90s2313 podłączyć kwarc 1MHz. I wszystko będzie prawie tak samo.

Funkcjonalnie są podobne - nie takie same. Tiny2313 posiada więcej możliwości od swojego starszego brata, m.in:
- USART - mogący pracować jako RS232, TWI, SPI
- Liczniki posiadają parę istotnych poprawek i możliwości - zwłaszcza w trybie PWM
- przerwania PCI - generowane przy każdej zmianie stanu wejść na porcie B
- zmieniono zakresy napięć zasilania - wersje V pracują już od 1.8V.

Wszystkie różnice pomiędzy obydwoma procesorami zostały zebrane w specjalnej nocie aplikacyjnej ATMELa:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc4298.pdf

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 02 lut 2008, 18:53

Mam kolejne pytanie, a raczej prośbę: czy mógłby mi ktoś "powiedzieć", co robią pszczególne "fusy"?
Słyszałem o generatorze wewnętrznym w procesorze. Czy to ten 1Mhz, o którym pisał ZbeeGin?
Czy gdy uC jest na tym generatorze, to zaszkodzi, jeśli jedncześnie podpięty kwarc?
I ostatnie pytanie: czy w "fusach" trzeba ustawiać częstotliwość podłączneg kwarcu?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 02 lut 2008, 21:04

CKDIV8 - podział częstotliwości zegara systemowego przez 8
CKOUT - dołącza sygnał zegarowy do danego wyprowadzenia uC
CKOPT - wymusza pracę oscylatora w pełnym zakresie napięć
SUT1...0 - opóźnienie z jakim uC rozpoczyna pracę po resecie
CKSEL3...0 - określa źródło sygnału zegarowego oraz rodzaj oscylatora
DWEN - włącza debugWIRE
EESAVE - jeśli ustawiony, uC podczas kasowania pamięci programu zachowuje zawartość EEPROM'a
WDTON - włącza Watchdog'a na stałe
RSTDISBL - blokuje zewnętrzne wyprowadzenie RESET
SELFPRGEN - umożliwia wykonanie rozkazu SPM (autoprogramowanie)
SPIEN - umożliwia programowanie uC poprzez interfejs SPI
OCDEN - ułącza tryb OCD - On-Chip-Debug
JTAGEN - włącza interfejs JTAG
BODEN - uaktywnia układ BOD (Brown Out Detector)
BODLEVEL2...0 - ustawia wartość napięcia poniżej którego nastąpi reset uC (przy włączonym BOD)
BOOTRST - przenosi wektor inicjalizacyjny do sekcji bootloader'a
BOOTSZ1...0 - ustawia wielkość sekcji bootloader'a

W rzeczywistości to jest generator 8MHz, którego sygnał "przepuszczony" jest przez wew. dzielnik (CKDIV8), co w rezultacie daje 1MHz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 lut 2008, 21:11

I ostatnie pytanie: czy w "fusach" trzeba ustawiać częstotliwość podłączneg kwarcu?
Wypadałoby określać poprzez "fusy" jaki i z jakiego zakresu częstotliwości jest podłączony kwarc. Co do ustawienia maksymalnego zakresu pracy kwarcu kryształkowego, przy jego rzeczywistej niskiej częstotliwości problemów zazwyczaj nie ma żadnych, ale już przy takiej samej konfiguracji i podłączeniu kwarcu ceramicznego problemy się pojawią.
olo16 pisze:Czy gdy uC jest na tym generatorze, to zaszkodzi, jeśli jedncześnie podpięty kwarc?
Nic się wtedy nie dzieje. Przynajmniej jak dotychczas nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 02 lut 2008, 21:11

Ddevil, Mógłbyś szczegółowiej wyjaśnić? Część twojego opisu rozumiem, ale części nie. Poza tym nadal czekam na odpowiedzi na poprzednie pytania.
ZbeeGin, Mógłbyś jaśniej? Jestem dopiero bardzo początkujący!

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 02 lut 2008, 21:16

A tak konkretnie to czego nie rozumiesz? BTW... ATtiny posiada tylko część z przedstawionych przeze mnie fusebitów.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 02 lut 2008, 21:24

Wydaje mi się, że odpowiedzieliśmy na wszystkie pytania.

Jaśniej? Trzeba pobrać sobie notę katalogową ATTiny2313 i po prostu ją przejrzeć. Rozdział "System Clock and Clock options" + "Memory programming" a tam "Fuse bits" Korzystając z odnośników do konkretnych stron.

Napradę czytanie nie boli.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 03 lut 2008, 13:49

Ddevil pisze:A tak konkretnie to czego nie rozumiesz?
CKOUT, CKOPT, CKSEL3...0, SELFPRGEN, OCDEN, JTAGEN, BODEN, BOOTRST, BOOTSZ1...0
ZbeeGin, Nie chodziło mi o szczegółowiej, ale przystępniej. Poza tym nie znam dobrze angielskiego.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 03 lut 2008, 14:35

olo16 pisze:ZbeeGin, Nie chodziło mi o szczegółowiej, ale przystępniej. Poza tym nie znam dobrze angielskiego.
Nie znając szczegółów nie będziesz rozumiał co do czego służy.

Co z tego, że napiszę:
- JTAGEN włącza lub wyłącza możliwość podłączenia się do procesora za pomocą interfejsu JTAG w celu jego programowania lub debugowania.
- BODEN włącza lub wyłącza wbudowany układ Brown Out Detector monitorujący napięcia zasilania.

Jak i tak dalej nie będziesz z tego nic wiedział... Tylko jakieś suche formułki do zapamiętania.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 04 lut 2008, 21:08

ZbeeGin pisze:Wypadałoby określać poprzez "fusy" jaki i z jakiego zakresu częstotliwości jest podłączony kwarc.
Jak określić(jak ustawić fusy)?
Co się stanie gdy będzie podpięty rezonator o innej częstotliwści niż ustawiona?
I czym się różni rezonator kryształkowy od ceramicznego?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 04 lut 2008, 21:15

ZbeeGin pisze:Napradę czytanie nie boli.
Zerknij do noty :!:
Cy wydaje Ci się, że każdy z forumowiczów zna na pamięć ustawienie fuse bits dla każdego procesora??
Podpowiem, że nie. Jeśli potrzebuje takowe dla danego procesora to przegląda jego notę katalogowa i tam jasno i wyraźnie i niejednokrotnie w formie tabelarycznej przedstawiono jak powinny być ustawione bity konfiguracyjne. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ