schemat układu pamięci
-
stratus
- -
- Kontakt:
schemat układu pamięci
Szukam prostego schematu układu pamięci, który zapisywałby z częstotliwością około 20 próbek na sekundę zmiany rezystancji w 2 czujnikach i pomiar przyśpieszenia (ADXL203). Oczywiście potrzebne jest jeszcze podłączenie do komputera i jakiś prosty programik do odczytu danych (w tym może pomóc mi siostra kumpla która studiuje informatykę).
Myślałem nad zastosowaniem ATmega i pamięci EEPROM.
Proszę więc szanownych użytkowników forum o pomoc.
pozdrawiam stratus
Myślałem nad zastosowaniem ATmega i pamięci EEPROM.
Proszę więc szanownych użytkowników forum o pomoc.
pozdrawiam stratus
-
stratus
- -
- Kontakt:
Sporo tego wyjdzie... jakieś 18000 próbek. Sporo jak na EEPROM. Chyba że wykorzystać jakąś prostą pamięć flash.
Znalazłem schemat i program do przedstawionego przez Jasam układu. Znajduje sie w "Elektronika dla wszystkich 10/07". Ma ktoś może skan tego artykułu bo bez opisu itd wiele nie zdziałam
Dziękuje Jasam za pomoc
Znalazłem schemat i program do przedstawionego przez Jasam układu. Znajduje sie w "Elektronika dla wszystkich 10/07". Ma ktoś może skan tego artykułu bo bez opisu itd wiele nie zdziałam
Dziękuje Jasam za pomoc
-
stratus
- -
- Kontakt:
Tego to ja nie wiem... jestem zielony w dziedzinie mikrokontrolerów
Jeśli licząc że jedno "słowo" to jeden bajt (8bitów) to przetworzona próbka zajmuje około 4bajtów. Daje to na 5 minutowy pomiar z 3 czujników 72000bajtów (72kB). Starczyłby 1MB EEPROM
Znając moją wiedzę elektroniczna na pewno policzyłem coś źle
Jeśli licząc że jedno "słowo" to jeden bajt (8bitów) to przetworzona próbka zajmuje około 4bajtów. Daje to na 5 minutowy pomiar z 3 czujników 72000bajtów (72kB). Starczyłby 1MB EEPROM
Znając moją wiedzę elektroniczna na pewno policzyłem coś źle
A w jakim zakresie się będzie zmieniać? Z tego wynika dokładnośćstratus pisze:Mogę jedynie podać że pomiar oporu (2 czujniki) powinien być z dokładnością do 1-5Ohm
ATMega8 albo ATmega16 powinna wystarczyć.stratus pisze:Lepiej jednak gdyby można było zastosować coś mniejszego niż ATmega128.
Zostaje jeszcze kwestia ilości cykli zapisu/odczytu do pamięci. Ten który wybrałeś ma 100tys - pytanie czy to wystarczy i czy powiedzmy po pól roku ci nie wykończy się EEPROM
-
stratus
- -
- Kontakt:
Jeśli odbędzie się ponad 30 cykli zapisu/odczytu na rok to zdarzy się albo cud chyba że ten układ będzie służył jeszcze komuś innemu.
Co do zakresu pomiaru...
1 czujnik--> potencjometr suwakowy 100k (linowy) taki jak na stronie LINK model SPR100k-D-A
2 czujnik--> termistor 100k LINK
3 czujnik--> akcelerometr ADXL203 lub czujnik ciśnienia (wymontowany z zegarka elektronicznego
)
Co do zakresu pomiaru...
1 czujnik--> potencjometr suwakowy 100k (linowy) taki jak na stronie LINK model SPR100k-D-A
2 czujnik--> termistor 100k LINK
3 czujnik--> akcelerometr ADXL203 lub czujnik ciśnienia (wymontowany z zegarka elektronicznego