Silnik krokowy a napięcie zasilania.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
Silnik krokowy a napięcie zasilania.
Witam, chce kupić taki silnik jak na foto (http://www.allegro.pl/item251790228_sil ... f_vat.html) i tam jest podane napięcie zasilania 2.26V a ja mam zasilacz 5V i czy mogę ten silnik tym napięciem zasilić??, przy zmniejszonym dwukrotnie prądem (0.61A), czy on się spali??
- Załączniki
-
- basiasta1.jpeg
- (77.13 KiB) Pobrany 615 razy
A jak zamierzasz uzyskać 2-krotnie mniejszy prąd przy 2-krotnie większym napięciu? Chcesz złamać prawo Ohma?
Przy zasilaniu z 5V na uzwojeniach będzie się wydzielać moc 4x większa niż powinna, myślę że silniki tego nie zniosą. Zależy też, czy w stanie spoczynku przez uzwojenie będzie płynął prąd utrzymujący wirnik silnika w miejscu, czy silnik będzie zasilany tylko do obrotu i po obrocie prąd będzie zupełnie odłączany.
- mariusz256
- Użytkownik
- Kontakt:
nie, nie bede łamał prawa Ohma (wiem na czym to prawo polega), chce go zasilić zasilaniem 5V, 0.5A bo mam taki zasilacz. w stanie spoczynku bedzie płynął prąd ale nie wielki utrzymując wirnik silnika w miejscu. w taki sposub go chyba nie spale bo to mniej więcej ta sama moc, dobrze mi się wydaje??
pozdrawiam
pozdrawiam
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
a robił ktoś sterowniki do silników krokowych zasilanych takim niskim napięciem. Ja też czekam na 2 sztuki silników krokowych zasilanych napięciem około 2.7V. Niby sprawa jest prosta bo silnik krokowy to silnik krokowy i juz ( nie mowie tutaj o różnicach w budowie ja bipolarny czy unipolarny). Mimo wszystko na kostkach typu L6280 czy L297 i L298 podane jest (o ile się nie mylę) minimalne napięcie które jest kilkukrotnie wieksze od 3V.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Zasilanie niższym napięciem jest jedyną możliwością chyba że zastosujesz źródło prądowe do zasilania tego silnika... Wiem coś o tym bo miałem silnik unipolarny na 1,5V (!) spaliłem dwa ale następne pracowały jak do zasilania wykorzystałem źródło prądowe... To chyba jedyne wyjście chyba że chcesz budować zasilacz typu LM317 i regulowane napięcie wyjściowe ale to tylko na obciążenie do 1A...
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
mógłbyś to jaśniej wytłumaczyć, bo nie rozumiem
Ja mam te silniki.
ale zasilanie czego: sterowników które wymieniłem lub podobnych czy jeszcze coś innego masz na myśli?joon pisze:Zasilanie niższym napięciem jest jedyną możliwością
Ja mam te silniki.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam!
Chciałem się upewnić czy aby na pewno można podłączyć do układu L298 silnik krokowy z 6 wyprowadzeniami ( w konfiguracji: A, COM_A, /A B, COM_B, /B). Ja to widzę tak:
- wyprowadzenia środków uzwojeń COM_A i COM_B połączyć ze sobą (i nie wiem czy do zasilania do + trzeba podłączyć)
- reszta wyprowadzeń do L298.
A może środki uzwojeń zostawić nie polączone?
Chciałem się upewnić czy aby na pewno można podłączyć do układu L298 silnik krokowy z 6 wyprowadzeniami ( w konfiguracji: A, COM_A, /A B, COM_B, /B). Ja to widzę tak:
- wyprowadzenia środków uzwojeń COM_A i COM_B połączyć ze sobą (i nie wiem czy do zasilania do + trzeba podłączyć)
- reszta wyprowadzeń do L298.
A może środki uzwojeń zostawić nie polączone?
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Niepodłączone do zasilnia i nie połączone ze sobą!
Przeglądnąłem jeszcze raz cykl artykułów o silnikach krokowych (ten z EdW) i wszystko tam było! Przy niepodłączonych wyprowadzeniach COM do plusa konfigurujemy uzwojenie jako bipolarne (sterowane z pełnego mostku tzw. H-bridge lub Full-bridge), a nie łącząc ze sobą wyprowadzeń COM traktujemy je jako dwa osobne ( mniejszy prąd na fazę).
PS. Czy wie ktoś jak zrobić sterownik- odpowiednik L297+ L298N tylko żeby stopień wyjściowy miał przynajmniej 4.5A ??
Przeglądnąłem jeszcze raz cykl artykułów o silnikach krokowych (ten z EdW) i wszystko tam było! Przy niepodłączonych wyprowadzeniach COM do plusa konfigurujemy uzwojenie jako bipolarne (sterowane z pełnego mostku tzw. H-bridge lub Full-bridge), a nie łącząc ze sobą wyprowadzeń COM traktujemy je jako dwa osobne ( mniejszy prąd na fazę).
PS. Czy wie ktoś jak zrobić sterownik- odpowiednik L297+ L298N tylko żeby stopień wyjściowy miał przynajmniej 4.5A ??
NO wiem co to sterowanie Bipolarne.Wydaje mi sie że moment obrotowy tez bedzie dosc duży przy takim sterowaniu.A co do sterowania to potrzebujesz 4,5 A ale podzielone na dwie fazy czy jedna? Jeżeli to 4A ma być prądem dla jednej fazy wtedy dla 80% wypełnienia impulsóu bodajże Enable prąd może wyniesć 3.5A przy okresie 10ms.