Programator ISP (AVR910) mikrokontrolery nie programują się

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Programator ISP (AVR910) mikrokontrolery nie programują się

Post autor: mariusz_edw » 14 gru 2007, 23:58

Witam!

Złożyłem właśnie programator ze strony http://radzio.dxp.pl/avr910.htm i wszystko wydaje się funkcjonować prawidłowo (współpraca z Bascom OK, autodetekcja uP OK). Ale mikrokontrolery nie programują się (po odczycie same FF - y).

Czy ktoś z Was spotkał się podobnym problemem?

Co może być tego przyczyną?

Mariusz

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 gru 2007, 16:58

Może problem tkwi w ustawieniach BASCOMA! Sprawdź czy masz włączoną funkcję "ładowania" programu i danych do EEPROMa jednocześnie (UPLOAD CODE AND DATA) oraz sprawdz czy masz w zakładce wyboru programatora wybrany właściwy.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 gru 2007, 17:31

Mariusz, spróbuj wcześniej skasować zawartość pamięci Flash.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 17 gru 2007, 19:03

gwozdex pisze:Może problem tkwi w ustawieniach BASCOMA! Sprawdź czy masz włączoną funkcję "ładowania" programu i danych do EEPROMa jednocześnie (UPLOAD CODE AND DATA) oraz sprawdz czy masz w zakładce wyboru programatora wybrany właściwy.
Absolutnie tak. Pod BASCOM bawiłem się różnymi programatorami, min. STK200/300, STK500, Combo3. Problem pojawił się przy próbie korzystania z AVR910. Co ciekawe, udało mi się znaleźć osobę z identycznym problemem :arrow: tutaj, ale problem niestety w dalszym ciągu pozostaje nierozwiązany.

Dodam, że sprawdzałem sytuację na dwóch laptopach, pierwszy z oryginanym portem COM, a drugi z przejściówką USB-COM (akurat AVR910 ma bezproblemowo pracować z tego rodzaju przejściówką).
ZbeeGin pisze:Mariusz, spróbuj wcześniej skasować zawartość pamięci Flash.
Próbowałem.

kubak1987
-

Post autor: kubak1987 » 20 sty 2008, 1:27

Witam.

Zbudowałem AVR-910 ze strony radzio.dxp.pl, i nie działał.
Do tej pory nie doszedłem co jest tego przyczyną.
Zbudowałem drugi AVR-910 tyle że tym razem ze strony Klausa Ledingera i działa bezproblemowo. (zmieniłem kwarc na 8MHz ze zmianą w programie)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 20 sty 2008, 15:00

kubak1987 pisze:Witam.

Zbudowałem AVR-910 ze strony radzio.dxp.pl, i nie działał.
Do tej pory nie doszedłem co jest tego przyczyną.
Zbudowałem drugi AVR-910 tyle że tym razem ze strony Klausa Ledingera i działa bezproblemowo. (zmieniłem kwarc na 8MHz ze zmianą w programie)

Pozdrawiam
Byłbym wdzięczny za linka do tej drugiej strony, i ewentualnie byłoby fajnie gdybyś zamieścił tutaj działający, sprawdzony przez siebie wsad.

Pozdrawiam
Mariusz

kubak1987
-

Post autor: kubak1987 » 20 sty 2008, 16:51

Strona Klausa Ledingera link po niemiecku, na stronie jest również wsad do mikroprocesora.

A swoją drogą proponuje droższy ale o większych możliwościach HVProg zgodny z STK500 pracuje pod Bascomem i AVRStudio link

ODPOWIEDZ