Witam!
Złożyłem właśnie programator ze strony http://radzio.dxp.pl/avr910.htm i wszystko wydaje się funkcjonować prawidłowo (współpraca z Bascom OK, autodetekcja uP OK). Ale mikrokontrolery nie programują się (po odczycie same FF - y).
Czy ktoś z Was spotkał się podobnym problemem?
Co może być tego przyczyną?
Mariusz
Programator ISP (AVR910) mikrokontrolery nie programują się
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Absolutnie tak. Pod BASCOM bawiłem się różnymi programatorami, min. STK200/300, STK500, Combo3. Problem pojawił się przy próbie korzystania z AVR910. Co ciekawe, udało mi się znaleźć osobę z identycznym problememgwozdex pisze:Może problem tkwi w ustawieniach BASCOMA! Sprawdź czy masz włączoną funkcję "ładowania" programu i danych do EEPROMa jednocześnie (UPLOAD CODE AND DATA) oraz sprawdz czy masz w zakładce wyboru programatora wybrany właściwy.
Dodam, że sprawdzałem sytuację na dwóch laptopach, pierwszy z oryginanym portem COM, a drugi z przejściówką USB-COM (akurat AVR910 ma bezproblemowo pracować z tego rodzaju przejściówką).
Próbowałem.ZbeeGin pisze:Mariusz, spróbuj wcześniej skasować zawartość pamięci Flash.
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Byłbym wdzięczny za linka do tej drugiej strony, i ewentualnie byłoby fajnie gdybyś zamieścił tutaj działający, sprawdzony przez siebie wsad.kubak1987 pisze:Witam.
Zbudowałem AVR-910 ze strony radzio.dxp.pl, i nie działał.
Do tej pory nie doszedłem co jest tego przyczyną.
Zbudowałem drugi AVR-910 tyle że tym razem ze strony Klausa Ledingera i działa bezproblemowo. (zmieniłem kwarc na 8MHz ze zmianą w programie)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mariusz