Układy FPGA - parę pytań.
Układy FPGA - parę pytań.
Książka o której pisze Wojtek w tym temacie zapowiada sie fajnie. Jak bede miał kasę pewno kupię. Nie miałem jeszcze styku z FPGA więc ksiązeczke bym chetnie przeczytał.
Mam pytanko czy układy logiki programowalnej mozna wiele razy zmienieac w nich topologie?
----
Dokonałem drobnych korekt by temat rozpoczął się "z sensem".
Posty wydzieliłem, gdyż sugestia gawła była w 100% trafna.
ZbeeGin
Mam pytanko czy układy logiki programowalnej mozna wiele razy zmienieac w nich topologie?
----
Dokonałem drobnych korekt by temat rozpoczął się "z sensem".
Posty wydzieliłem, gdyż sugestia gawła była w 100% trafna.
ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 04 gru 2007, 18:31 przez Gutek, łącznie zmieniany 2 razy.
Zapewne chciałeś zapytać, czy układy logiki programowalnej można wielokrotnie przeprogramowywać?
W przypadku układów CPLD, konfiguracja zapisana jest w pamięci typu FLASH, więc można wielokrotnie je przeprogramowywać. Oczywiście istnieje limit zapisów, podobnie jak w mikrokontrolerach, ale jest on duży. W typowych układach FPGA konfiguracja zapisana jest w pamięci statycznej RAM, więc nie podlega żadnym limitom. Po włączeniu zasilania układ FPGA musi pobrać informacje konfiguracyjne z zewnętrznej pamięci nieulotnej będącej często pamięcią typu FLASH (jako jedna z wielu możliwości), więc problem reprogramowalności układów FPGA można traktować jako zagadnienie związane z wielokrotnym reprogramowaniem pamięci nieulotnej.
W przypadku układów CPLD, konfiguracja zapisana jest w pamięci typu FLASH, więc można wielokrotnie je przeprogramowywać. Oczywiście istnieje limit zapisów, podobnie jak w mikrokontrolerach, ale jest on duży. W typowych układach FPGA konfiguracja zapisana jest w pamięci statycznej RAM, więc nie podlega żadnym limitom. Po włączeniu zasilania układ FPGA musi pobrać informacje konfiguracyjne z zewnętrznej pamięci nieulotnej będącej często pamięcią typu FLASH (jako jedna z wielu możliwości), więc problem reprogramowalności układów FPGA można traktować jako zagadnienie związane z wielokrotnym reprogramowaniem pamięci nieulotnej.
Oczywiście. Wszystko jest do użycia. Jeżeli potrzebujesz zbudować jakiś układ cyfrowy to za pomocą odpowiedniego oprogramowania możesz go utworzyć wewnątrz układu FPGA (lub CPLD). Układy te oferują ileś bramek i przerzutników, które mogą być użyte. Więcej na ten temat jest
tu
tu
No skoro klasyczna cyfrówka nie jest Ci straszna, to z pewnością polubisz PLD. Tu odpada kilka problemów występujących w projektowaniu ręcznym. Przykładawo oprogramowanie samo minimalizuje funkcje logiczne. Ty zaczynasz koncentrować się na koncepcjach projektowych a oprogramowanie odwala rzemieślniczą robotę.Gutek pisze:(...)Sam tego doswiadczyłem projektując dosc skompikowaną sygnalizację świetlną skrzyżowania.(....)
To dobrze ze nauka techniki cyfrowej nie poszła na marne , mysłałem ze nie wykorzystam jej gdy zacząłem robic projekty na mikrokontrolerach.
Te CPLD to super alternatywa dla układów wykorzystujących układy dyskretne.Słyszałem też kiedyś o Czyms jak PLD ale z elementami analogowymi wzmacniaczami operacyjnym komparatorami itp. są one o wiele młodsze od "gumowej logiki".
Gawel a ile kosztuje taka kostka SPLD albo CPLD i jakis tani programator( JTAG?) ?
oczywiscie wpierw musze książkę kupić.
Te CPLD to super alternatywa dla układów wykorzystujących układy dyskretne.Słyszałem też kiedyś o Czyms jak PLD ale z elementami analogowymi wzmacniaczami operacyjnym komparatorami itp. są one o wiele młodsze od "gumowej logiki".
Gawel a ile kosztuje taka kostka SPLD albo CPLD i jakis tani programator( JTAG?) ?
oczywiscie wpierw musze książkę kupić.
Zobacz na tej stronie powinieneś znaleźć trochę interesujących Cię informacji.
Stronke już ogladałem wczesniej ale teraz natknąłem się na nawet na tani układzik http://www.kamami.pl/?id_prod=12585 przydałby sie pewno jeszcze jakis adapter.Widzę że rozrzut cen jest ogromny od 5 do nawet 120 zł .Ciekawe.
Przykładowy programator, jako interfejs JTAG przyłączany do LPT w kompie:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=386
Tak jak napisał KrzysiekK, to oferta z kamami jest chyba najbardziej atrakcyjna, przykładowo w TME układy są droższe. Ceny układów mają rozrzut. Z jednej strony cena zależna jest od pojemności układu i tu (co nie jest dziwne) większe układy są droższe. Z drugiej strony ceny uzależnione są od grupy (rodziny) układów. Masz przykładowo układy XC9500 (drogie, bo stare) i XC9500XL (nowe technologie), układy ze stare rodziny Coolrunner (XCR3...) i nowe Coolrunner 2 (XC2C...). itp. itp
Duży wpływ na cenę ma szybkość układu. Zobacz różnicę dla układów (z dowolnej rodziny) o czasie 10ns i przykładowo 7ns.
Ja mogę na począttek zasugerować zainteresowanie się układami z rodziny XC9500XL ze względu przede wszystkim na cenę i co nie jest pozbawione uroku, te układu pomomo zasilania napięciem 3,3V tolerują przyłączenie układów 5V-owych.
Analogowe PLD nie jest już nowością. Z tego co wiem, to pierwsze eksperymenty w tym kierunku robiła firma LATTICE (www.latticesemi.com). Można popatrzeć ewentualnie na www.anadigm.com
Mnie jakoś analog nie pociąga, więc w sumie nie nie zajmowałem się tematem. Z drugiej strony jest jeszcze kwestia oprogramowania do konfiguracji. Cyfrowe układy PLD są popularne to i soft jest do zabawy darmowy. Z analogami chyba już tak nie jest.
PS
1. Gutek, może zacznij nowy temat w innym dziale, bo moim zdaniem, zaczynamy odbiegać od informacji o ukazaniu się nowej książki.
2. Okazuje się, że na stronie firmy Anadigm oprogramowanie do konfigurowania jest do bezpłatnego pobrania.
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=386
Tak jak napisał KrzysiekK, to oferta z kamami jest chyba najbardziej atrakcyjna, przykładowo w TME układy są droższe. Ceny układów mają rozrzut. Z jednej strony cena zależna jest od pojemności układu i tu (co nie jest dziwne) większe układy są droższe. Z drugiej strony ceny uzależnione są od grupy (rodziny) układów. Masz przykładowo układy XC9500 (drogie, bo stare) i XC9500XL (nowe technologie), układy ze stare rodziny Coolrunner (XCR3...) i nowe Coolrunner 2 (XC2C...). itp. itp
Duży wpływ na cenę ma szybkość układu. Zobacz różnicę dla układów (z dowolnej rodziny) o czasie 10ns i przykładowo 7ns.
Ja mogę na począttek zasugerować zainteresowanie się układami z rodziny XC9500XL ze względu przede wszystkim na cenę i co nie jest pozbawione uroku, te układu pomomo zasilania napięciem 3,3V tolerują przyłączenie układów 5V-owych.
Analogowe PLD nie jest już nowością. Z tego co wiem, to pierwsze eksperymenty w tym kierunku robiła firma LATTICE (www.latticesemi.com). Można popatrzeć ewentualnie na www.anadigm.com
Mnie jakoś analog nie pociąga, więc w sumie nie nie zajmowałem się tematem. Z drugiej strony jest jeszcze kwestia oprogramowania do konfiguracji. Cyfrowe układy PLD są popularne to i soft jest do zabawy darmowy. Z analogami chyba już tak nie jest.
PS
1. Gutek, może zacznij nowy temat w innym dziale, bo moim zdaniem, zaczynamy odbiegać od informacji o ukazaniu się nowej książki.
2. Okazuje się, że na stronie firmy Anadigm oprogramowanie do konfigurowania jest do bezpłatnego pobrania.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2007, 12:35 przez gaweł, łącznie zmieniany 2 razy.
Oczywiście, że warto. Układy CPLD są znacznie prostsze w użyciu w stosunku do układów FPGA. Ich (CPLD) pojemność i szybkość pracy jest w wielu przypadkach wystarczająca. Chcesz zbudowaźć częstościomierz, zmieścisz go w układzie CPLD (no może nie koniecznie najmniejszym). Układy FPGA to już wypłynięcie na szerokie morze. Chcesz zbudować własny mikroprocesor, to użyjesz FPGA. W FPGA podstawowa aplikacja jest bardziej skomplikowana chociażby przez konieczność umożliwienia startu FPGA po włączeniu zasilania (z racji, że FPGA konfigurację przechowuje w sobie w pamięci RAM, to po zaniku zasilanie układ jest niezaprogramowany). W układach CPLD pamięć konfiguracji jest przechowywana w układie w pamięci nieulotnej, więc każdy CPLD po włączeniu zasilania "pamięta kim jest".gwozdex pisze:A czy opłaca się jeszcze zająć układami PLD lub CPLD czy lepiej warto zainwestować czas i pieniądze w FPGA?
[ Dodano: 2007-12-04, 02:11 ]
Raczej proponowałbym na początek układy w obudowach PLCC44, czyli http://www.kamami.pl/?id_prod=6373Gutek pisze:Stronke już ogladałem wczesniej ale teraz natknąłem się na nawet na tani układzik http://www.kamami.pl/?id_prod=12585 przydałby sie pewno jeszcze jakis adapter.Widzę że rozrzut cen jest ogromny od 5 do nawet 120 zł .Ciekawe.
Do układów w obudowie PLCC są tanie podstawki i możesz bez problemów taki układ zaaplikować na swojej PCB, jak https://elportal.pl/n0003/sbmod/sbmod_f04.jpg
Układy w obudowach VQFP są przystosowane do montażu powierchniowego
No racja z tą obudową.Z tego wynika ze w FPGA trzeba z bramek robic przerzutniki itp a w CPLD już one są ?Poszukam jakiś podstaw czy kursów w EP chyba było coś .Napewno mam kurs w gazecie o FPGA (bodaj SPARTAN 3) ale nie wszytskie odcinki.Musze sie rozejrzec jeszcze za Jakimis wiadomosciami o CPLD .