Układy FPGA - parę pytań.

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Układy FPGA - parę pytań.

Post autor: Gutek » 25 lis 2007, 17:46

Książka o której pisze Wojtek w tym temacie zapowiada sie fajnie. Jak bede miał kasę pewno kupię. Nie miałem jeszcze styku z FPGA więc ksiązeczke bym chetnie przeczytał.
Mam pytanko czy układy logiki programowalnej mozna wiele razy zmienieac w nich topologie?

----
Dokonałem drobnych korekt by temat rozpoczął się "z sensem".
Posty wydzieliłem, gdyż sugestia gawła była w 100% trafna.
ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 04 gru 2007, 18:31 przez Gutek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 27 lis 2007, 0:49

Zapewne chciałeś zapytać, czy układy logiki programowalnej można wielokrotnie przeprogramowywać?
W przypadku układów CPLD, konfiguracja zapisana jest w pamięci typu FLASH, więc można wielokrotnie je przeprogramowywać. Oczywiście istnieje limit zapisów, podobnie jak w mikrokontrolerach, ale jest on duży. W typowych układach FPGA konfiguracja zapisana jest w pamięci statycznej RAM, więc nie podlega żadnym limitom. Po włączeniu zasilania układ FPGA musi pobrać informacje konfiguracyjne z zewnętrznej pamięci nieulotnej będącej często pamięcią typu FLASH (jako jedna z wielu możliwości), więc problem reprogramowalności układów FPGA można traktować jako zagadnienie związane z wielokrotnym reprogramowaniem pamięci nieulotnej.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 02 gru 2007, 20:29

Aha rozumiem a mam pytanko teraz- czym sie rożni FPGA od CPLD ?

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 02 gru 2007, 20:37

Najprosciej rzecz ujmujac: zlozonoscia i oferowanymi zasobami. W przypadku FPGA dostepna liczba bramek moze byc liczona w milionach, a uklady CPLD oferuja ich liczbe na poziomie kilku tysiecy max. Jak wspomnial kolega wyzej: CPLD nie wymaga dodatkowej pamieci nieulotnej do normalnej pracy.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 02 gru 2007, 21:28

Witam! Mam pytanie do kogoś kto miał ją w ręku, mianowicie czy jest ona dla osób które nie mały do tej pory do czynienia z FPGA ani z CPLD?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 03 gru 2007, 11:04

Oczywiście. Wszystko jest do użycia. Jeżeli potrzebujesz zbudować jakiś układ cyfrowy to za pomocą odpowiedniego oprogramowania możesz go utworzyć wewnątrz układu FPGA (lub CPLD). Układy te oferują ileś bramek i przerzutników, które mogą być użyte. Więcej na ten temat jest
tu

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 03 gru 2007, 19:47

Super , zbieram kase na te książke.Czasem mikrokontrolery nie wystarczją.Sam tego doswiadczyłem projektując dosc skompikowaną sygnalizację świetlną skrzyżowania.Musze użyć około 120 bramek .A w PLD bym skonfigurował i zawarł wszystko w środku.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 03 gru 2007, 21:11

Gutek pisze:(...)Sam tego doswiadczyłem projektując dosc skompikowaną sygnalizację świetlną skrzyżowania.(....)
No skoro klasyczna cyfrówka nie jest Ci straszna, to z pewnością polubisz PLD. Tu odpada kilka problemów występujących w projektowaniu ręcznym. Przykładawo oprogramowanie samo minimalizuje funkcje logiczne. Ty zaczynasz koncentrować się na koncepcjach projektowych a oprogramowanie odwala rzemieślniczą robotę.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 03 gru 2007, 21:46

To dobrze ze nauka techniki cyfrowej nie poszła na marne , mysłałem ze nie wykorzystam jej gdy zacząłem robic projekty na mikrokontrolerach.
Te CPLD to super alternatywa dla układów wykorzystujących układy dyskretne.Słyszałem też kiedyś o Czyms jak PLD ale z elementami analogowymi wzmacniaczami operacyjnym komparatorami itp. są one o wiele młodsze od "gumowej logiki".

Gawel a ile kosztuje taka kostka SPLD albo CPLD i jakis tani programator( JTAG?) ?
oczywiscie wpierw musze książkę kupić.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 gru 2007, 21:54

Zobacz na tej stronie powinieneś znaleźć trochę interesujących Cię informacji.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 03 gru 2007, 22:15

Stronke już ogladałem wczesniej ale teraz natknąłem się na nawet na tani układzik http://www.kamami.pl/?id_prod=12585 przydałby sie pewno jeszcze jakis adapter.Widzę że rozrzut cen jest ogromny od 5 do nawet 120 zł .Ciekawe.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 03 gru 2007, 22:59

Przykładowy programator, jako interfejs JTAG przyłączany do LPT w kompie:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=386
Tak jak napisał KrzysiekK, to oferta z kamami jest chyba najbardziej atrakcyjna, przykładowo w TME układy są droższe. Ceny układów mają rozrzut. Z jednej strony cena zależna jest od pojemności układu i tu (co nie jest dziwne) większe układy są droższe. Z drugiej strony ceny uzależnione są od grupy (rodziny) układów. Masz przykładowo układy XC9500 (drogie, bo stare) i XC9500XL (nowe technologie), układy ze stare rodziny Coolrunner (XCR3...) i nowe Coolrunner 2 (XC2C...). itp. itp
Duży wpływ na cenę ma szybkość układu. Zobacz różnicę dla układów (z dowolnej rodziny) o czasie 10ns i przykładowo 7ns.
Ja mogę na począttek zasugerować zainteresowanie się układami z rodziny XC9500XL ze względu przede wszystkim na cenę i co nie jest pozbawione uroku, te układu pomomo zasilania napięciem 3,3V tolerują przyłączenie układów 5V-owych.

Analogowe PLD nie jest już nowością. Z tego co wiem, to pierwsze eksperymenty w tym kierunku robiła firma LATTICE (www.latticesemi.com). Można popatrzeć ewentualnie na www.anadigm.com
Mnie jakoś analog nie pociąga, więc w sumie nie nie zajmowałem się tematem. Z drugiej strony jest jeszcze kwestia oprogramowania do konfiguracji. Cyfrowe układy PLD są popularne to i soft jest do zabawy darmowy. Z analogami chyba już tak nie jest.

PS
1. Gutek, może zacznij nowy temat w innym dziale, bo moim zdaniem, zaczynamy odbiegać od informacji o ukazaniu się nowej książki.
2. Okazuje się, że na stronie firmy Anadigm oprogramowanie do konfigurowania jest do bezpłatnego pobrania.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2007, 12:35 przez gaweł, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 03 gru 2007, 23:07

A czy opłaca się jeszcze zająć układami PLD lub CPLD czy lepiej warto zainwestować czas i pieniądze w FPGA?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 03 gru 2007, 23:21

gwozdex pisze:A czy opłaca się jeszcze zająć układami PLD lub CPLD czy lepiej warto zainwestować czas i pieniądze w FPGA?
Oczywiście, że warto. Układy CPLD są znacznie prostsze w użyciu w stosunku do układów FPGA. Ich (CPLD) pojemność i szybkość pracy jest w wielu przypadkach wystarczająca. Chcesz zbudowaźć częstościomierz, zmieścisz go w układzie CPLD (no może nie koniecznie najmniejszym). Układy FPGA to już wypłynięcie na szerokie morze. Chcesz zbudować własny mikroprocesor, to użyjesz FPGA. W FPGA podstawowa aplikacja jest bardziej skomplikowana chociażby przez konieczność umożliwienia startu FPGA po włączeniu zasilania (z racji, że FPGA konfigurację przechowuje w sobie w pamięci RAM, to po zaniku zasilanie układ jest niezaprogramowany). W układach CPLD pamięć konfiguracji jest przechowywana w układie w pamięci nieulotnej, więc każdy CPLD po włączeniu zasilania "pamięta kim jest".

[ Dodano: 2007-12-04, 02:11 ]
Gutek pisze:Stronke już ogladałem wczesniej ale teraz natknąłem się na nawet na tani układzik http://www.kamami.pl/?id_prod=12585 przydałby sie pewno jeszcze jakis adapter.Widzę że rozrzut cen jest ogromny od 5 do nawet 120 zł .Ciekawe.
Raczej proponowałbym na początek układy w obudowach PLCC44, czyli http://www.kamami.pl/?id_prod=6373
Do układów w obudowie PLCC są tanie podstawki i możesz bez problemów taki układ zaaplikować na swojej PCB, jak https://elportal.pl/n0003/sbmod/sbmod_f04.jpg
Układy w obudowach VQFP są przystosowane do montażu powierchniowego

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 04 gru 2007, 13:42

No racja z tą obudową.Z tego wynika ze w FPGA trzeba z bramek robic przerzutniki itp a w CPLD już one są ?Poszukam jakiś podstaw czy kursów w EP chyba było coś .Napewno mam kurs w gazecie o FPGA (bodaj SPARTAN 3) ale nie wszytskie odcinki.Musze sie rozejrzec jeszcze za Jakimis wiadomosciami o CPLD .

ODPOWIEDZ