Zegar na diodach LED

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 wrz 2007, 15:04

KrzysiekK pisze:wkę reset (pin 12) układu IC1 należy na stałe dołączyć do masy układu.
ok

[ Dodano: 2007-11-06, 22:23 ]
Witam
Już mi się pomysły skonczyły , ale po kolei. Zrobiłem plytke jak na ostatnim schemacie i klapa , zegar niby ruszył zle minuty zmieniały się co 5 sekund [ niewiedzieć dlaczego ].Kombinowałem z tym jak tylko się da , płytka wygladała jak sajgon więc zrobilem nowa ,troche uproszczona [ jak na schemacie ] i co ciekawego zauwarzylem : generator niezawsze startuje , dopiero jak dotkne nogi 9 [ w 4060] to zaczyna taktować . Uklad 4520 niby liczy ale nie zwieksza stanu licznika w ukladzie 74hc163 ,po nacisnięciu przycisku do zwiększania minut też sie nic niedzieje . Ratujcie juz mecze to dobre dwa tygodnie :sad:
Załączniki
zegar V1.3 SMD.png
zmoyfikowany schemat zegara
zegar V1.3 SMD.$$$.png
plytka z elementami
zegar V1.3 SMD.cmp.png
plytka bez elementow
zegar V1.3 SMD.cmp.png (3.87 KiB) Przejrzano 11386 razy

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 18 lis 2007, 11:46

No i jak?? ruszyło, czy nie?? Pisz jak prace idą :smile:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 lis 2007, 15:23

No niestety projekt leży i niedaje znaków życia :neutral: . Prawdopodobnie kwarc się uszkodził [ :mrgreen: no sam napewno nie ] bo raz rusza a raz nie , jeszce coś szwankuje ze zlicznie bo raz liczy a raz nie . Z miany jakie jeszcze wprowadzilem to :
wszystkie niepotrzebne wyjścia układu IC7 [ 4017] podłączyłem do pinu 15 [reset].
Niestety niemam oscyloskopu [a bardzo by się przydał] ,a i czasu coraz mniej [ tylko sobota wolna :neutral: ]

ps:czy jeżeli na wyjściach '163 pojawiaja się stany nieustalone [ale niezawsze], czy to wina masy, czy może układ uszkodzony :?:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 lis 2007, 19:29

W moim zegarze na układach TTL serii 74LSxxx, też miałem ten sam problem ze wzbudzeniem generatora na 4060. Tak samo kiedy dotknąłem ścieżek (nie pamiętam już których) w obrębie generatora to on startował. Pomogło dopiero równoległe dołączenie do kwarcu (3,2768 MHz) rezystora o bardzo dużej rezystancji już nie pamiętam jakiej, ale omomierz na zakresie 20 MΩ, nie potrafił zmierzyć jego wartości. Pojawił się wówczas skutek uboczny. Mianowicie wcześniej zegar odmierzał czas idealnie - nie można było zaobserwować odchyłek w odmierzanym czasie. Po dołączeniu wspomnianego wyżej rezystora równolegle do kwarcu, zegar zaczął o ile pamiętam spaźniać i trzeba było dokonywać korekcji trymerem w generatorze. Co do nieprawidłowej pracy zegara to przyglądnę się Twojemu schematowi, może jest jakiś błąd. Szkoda że zanim zmontowałeś układ nie przesterowałeś go w jakim cyfrowym symulatorze, np. wchodzącym w skład pakietu Circuit Maker 2000 (trzeba szukać w internecie bo wycofany z oferty firmy Altium) lub Proteus 7. Czasami można w ten sposób uniknąć niepotrzebnych rozczarować przy uruchamianiu jakiegoś układu. Ja też kiedy uruchamiałem swój zegar na układach TTL, też miałem problem ze wskazaniem minut. Powodem był pisząc w skrócie zastosowany licznik 7492 zamiast 7493.
Tak na pierwszy rzut okna wątpliwości budzi połączenie wejścia licznika IC7 (4017) z wejściem bramki IC1D. Sygnał ma płynąć od wejścia IC7 do wejścia IC1D? Ponadto zamiast łączyć wszystkie nie wykorzystane wyjścia IC7 z wejściem reset tego układu wyjście nr 4 tego licznika (licznik liczy w zakresie 0-3) wystarczy dołączyć do pinu 15 Reset i sam pin ewentualnie przez rezystor 47-100k do masy układu.
Poniżej zamieściłem schemat liczników do tego zegara zbudowanego na nieco innych układach CMOS, niż Twój projekt. Układ poddany symulacji w programie Circuit Maker 2000, wydaje się pracować zgodnie z założeniami. Objaśnienia do schematu:
V1 - generator 2 Hz
U1 - dzielnik częstotliwości 2 Hz - 1/60 Hz
U2A - licznik minut
U2B - licznik godzin
U3 - licznik kwadransów
U4A - "dekoder" piętnastej minuty
U4B - "dekoder" dwunastej godziny
DISP1 - wskaźnik zliczonych minut (szesnastkowo) na potrzeby symulacji
DISP2 - wskaźnik zliczonych godzin (szesnastkowo) na potrzeby symulacji
L1-L4 - wskaźniki zliczonych kwadransów (dziesiętne) na potrzeby symulacji
W rzeczywistym układzie w miejsce generatora V1 podłącza się generator na CD4060, a w miejsce DISP1 i DISP2 multi/demultipleksery 4067. W miejsce L1-L4 tranzystory sterujące zapalaniem poszczególnych sekcji kwadransów. Należało by jeszcze dorobić do mojego schematu układ do ustawiania poszczególnych liczników na potrzeby ustawiania czasu w zegarze. W drugim załączniku jest plik z programu Circuit Maker 2000, można go samemu wczytać do tego programu i sprawdzić jego działanie. Program Circuit Maker 2000 został wycofany ze swojej oferty przez firmę Altium, ale wciąż można go znaleźć w internecie. Podobne możliwości ma inny program tego rodzaju mianowicie Proteus dostępny obecnie w wersji 7.x.
Załączniki
zegar.zip
Plik ze schematem liczników zegara do symulacji w programie Circuit Maker 2000
(2.09 KiB) Pobrany 842 razy
zegar.jpg
Schemat liczników zegara na diodach LED zaprojektowanych i przetestowanych w programie Circuit Maker 2000

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 sty 2008, 19:56

Witam
KrzysiekK pisze:Tak na pierwszy rzut okna wątpliwości budzi połączenie wejścia licznika IC7 (4017) z wejściem bramki IC1D.
tak a wcześniej jest jeszce dioda bo do tego miejsca przychodzi wejście z multipleksera [ na schemacie go niema bo scalak został na starej płytce , dlatego tak nieładnie to wygląda ]
KrzysiekK pisze:Ponadto zamiast łączyć wszystkie nie wykorzystane wyjścia IC7 z wejściem reset tego układu wyjście nr 4 tego licznika
Początkowo tak było , ale niewiedzięć dlaczego stan wysoki pojawiał się na "starszych" wyjściach licznika 4017 , a teraz dzieje się tak, że pojawia się na wyjściu CO [przepenienie] stan wysoki :???:

Na wyjsciu [noga14 4520] niepojawia sie stan wysoki , pomimo ze na mlodszym wysciu jest co jakies 30 sekund . Tak sobie doszedlem do wniosku ze uklady 74hc163 niesa dopasowane poziomami do reszty ukladow, lub [co jest bardziej prawdopodobne] fatalnie zaprojektowana plytka i wzbudzanie sie ukladu . Niestety brak oscyloskopu = uklad do szafy na pozniejsze lata :cry:

ps: niewim jeszce dlaczego na nodze 2 [clok '163] pomimo ze podaje sygnal zegarowy uklad "niezlicza" pokolei , a wyjscia pulsuja w takt zegara , dodam ze uklad pobiera okolo 20mA :?:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 sty 2008, 22:48

Trudno mi tak od ręki podać przyczynę niepowodzenia. Trzeba by od początku przeanalizować cały schemat. Czasami, gdzieś tkwi drobny błąd i już układ nie działa prawidłowo. Czasami może to być brak rezystora podciągającego wejście układu do "+" zasilania, a nawet błędnie połączone elementy. Jeśli dysponuje się jakimś symulatorem można spróbować narysować w nim schemat i sprawdzić czy układ działa zgodnie z założeniami. Wówczas to się często się okazuje, że drobny błąd niweczy cały projekt. Można wykonać prototyp w "pająku" lub na płytce stykowej. Jednak w przypadku tak rozbudowanego układu może być to kłopotliwe. Z drugiej strony wykonywanie płytek drukowanych do niesprawdzonego układu może się okazać stratą czasu i pieniędzy. Co do mojego projektu na układach TTL, był w nim też jeden układ CMOS - 4060 obydwa zasilane tym samym napięciem 5V. Jednak jako konwerter poziomów pomiędzy układem 4060 i 7474 zastosowałem zwykły inwerter na tranzystorze. Trudno mi powiedzieć czy jego obecność była konieczna na wyjściu generatora 4060. Jednak w przypadku innych układów, jak np. liczniki takie konwertery poziomów logicznych mogą być konieczne, szczególnie jeśli są rożne napięcia zasilania dla układów CMOS i TTL. Co do płytek też mogą mieć wpływ na pracę układu. Choć mój zegar był na dwóch płytkach drukowanych z dużą ilością długich i równoległych ścieżki podatnych na indukowanie się w nich zakłóceń, przenikanie sygnałów, itp. zegar działa do dziś poprawnie i ruszył do razu przy pierwszym włączeniu. Co prawda podatny jest na zakłócenia z sieci i czasem "sam" się przestawia, ale generalnie działa poprawnie. Poniżej zamieszczam rysunki płytek wykonanego przeze mnie zegara na układach TTL. Płytka wyświetlacza zawiera błąd (był na oryginalnym schemacie) i wyszło to dopiero po włączeniu zegara.
Płytka wyświetlacza, wahadełka, układu TIK-TAK, dekoderów minut i godzin:
Obrazek
Płytka generatora, liczników, budzika, pozytywki, zasilacza:
Obrazek
Płytki były projektowane ręcznie (komputery i programy EDA nie były wówczas tak dostępne jak dzisiaj). Rozmieszczenie diod LED dokonałem tylko samym cyrklem bez użycia kątomierza i nawet się udało równo wszystko rozmierzyć.

ODPOWIEDZ