Sam zrobił procesor

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Sam zrobił procesor

Post autor: Anax » 05 lis 2007, 22:07

Zobaczcie sami:

http://www.pcworld.pl/news/129751.html

http://www.homebrewcpu.com/

:D :D Do pracy rodacy! Polak potrafi, więc do dzieła :D

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 lis 2007, 7:06

Tylko szkoda, że skorzystał z układów TTL. Zamiast całej masy układów mógł skorzystać z dwóch układów FPGA. Mniej mocy by taki system potrzebował a i zmiany konstrukcyjne łatwiejsze.

:arrow: http://www.opencores.org/browse.cgi/by_category

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 06 lis 2007, 16:48

ZbeeGin pisze:Tylko szkoda, że skorzystał z układów TTL. Zamiast całej masy układów mógł skorzystać z dwóch układów FPGA.
Moim zdaniem obecne rozwiązanie ma znacznie więcej uroku niż FPGA.
Pozatym ten procesor parę latek już ma... PCWK jest bardzo do tyłu z newsami.

PS. Jak byłem bardzo bardzo młody (ok 10 roku życia) to czytałem książkę w której mniej więcej był opis właśnie jak zrobić własny komputer z podstawowych bramek logicznych. Niestety zupełnie zapomniałem jej tytułu jak i autora. Czy ktoś pamięta tą ksiażkę?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 lis 2007, 17:20

ZbeeGin pisze:Tylko szkoda, że skorzystał z układów TTL. Zamiast całej masy układów mógł skorzystać z dwóch układów FPGA. Mniej mocy by taki system potrzebował a i zmiany konstrukcyjne łatwiejsze.
A jeszcze lepiej i łatwiej byłoby gdyby wziął gotowy procesor. Ale przecież nie o to tu chodzi :)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 lis 2007, 17:31

radzio pisze:PS. Jak byłem bardzo bardzo młody (ok 10 roku życia) to czytałem książkę w której mniej więcej był opis właśnie jak zrobić własny komputer z podstawowych bramek logicznych. Niestety zupełnie zapomniałem jej tytułu jak i autora. Czy ktoś pamięta tą ksiażkę?
Radku o tą ci chodzi?: http://www.antykwariat.abc24.pl/default ... pro=161041

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 06 lis 2007, 20:17

ZbeeGin, fajna książka. Kilkanaście miesięcy temu miałem ją w rękach. Chętnie do niej teraz powrócę.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 06 lis 2007, 21:00

Czytałem tą książkę Haugga. Muszę powiedzieć że bardzo ciekawie wprowadza w ten świat jednak nie pamiętam aby było tam cos o budowaniu maszyny cyfrowej.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 06 lis 2007, 21:27

ZbeeGin pisze:Radku o tą ci chodzi?: http://www.antykwariat.abc24.pl/default ... pro=161041
Najprawdopodobniej. Z okładki znajoma, ale prędzej bym poznał po stronie z treścią.
mathieiov pisze:Czytałem tą książkę Haugga. Muszę powiedzieć że bardzo ciekawie wprowadza w ten świat jednak nie pamiętam aby było tam cos o budowaniu maszyny cyfrowej.
Może słowo "budowanie" było semantycznym nadużyciem, ale po prostu były schematy na bramkach prostych obwodów komputera itp i z każdym kolejnym rodziałem "komputer" był powiększany o nowe funkcje. Oczywiście z Magic-1 nie można było tego porównać, ale książkę miło wspominam.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 06 lis 2007, 21:31

radzio pisze:Najprawdopodobniej. Z okładki znajoma, ale prędzej bym poznał po stronie z treścią.
W najbliższych dniach bedę w bibliotece i w miarę możliwości wypożyczę ją.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 lis 2007, 14:38

ZbeeGin pisze:Tylko szkoda, że skorzystał z układów TTL. Zamiast całej masy układów mógł skorzystać z dwóch układów FPGA.
Z Fpga to już by nie było sam zrobił tylko prawie sam :) naljepiej jakby to było z pojedynczych tranzystorów, ale bez przesady :D
Ostatnio zmieniony 07 lis 2007, 18:55 przez Kulpina, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 07 lis 2007, 16:14

Projekt jest rzeczywiście bardzo interesujący, tylko zastanawiam się, że może lepiej byłoby to zrobić z CMOSów. Oczywiście TTLe nadają klimat, ale ze względu na parametry techniczne CMOSy są lepsze. Jeżeli coś źle napisałem, to poprawcie mnie proszę :mrgreen:

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 07 lis 2007, 20:24

radzio pisze:PS. Jak byłem bardzo bardzo młody (ok 10 roku życia) to czytałem książkę w której mniej więcej był opis właśnie jak zrobić własny komputer z podstawowych bramek logicznych. Niestety zupełnie zapomniałem jej tytułu jak i autora. Czy ktoś pamięta tą ksiażkę?
W wieku 10 lat czytałeś takie książki?! Ja jak miałem 10 lat to wiedziałem jak w miarę szybko rozwalić zabawkę na baterie :smile: Naprawde Cię podziwiam!!

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 08 lis 2007, 21:56

misha89 pisze:W wieku 10 lat czytałeś takie książki?!
Biblioteka miejska była tuż obok podstawówki, może dlatego. Jakbym miał gdzieś dalej to nie wiem czy bym czytał (w takich ilościach jak wtedy) ;)

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 10 lis 2007, 0:14

Kulpina pisze:naljepiej jakby to było z pojedynczych tranzystorów, ale bez przesady :D
Ja bym proponował na lampach :)
P.S. Jest tam gdzieś schemat, jestem bardzo ciekawy szczegułów budowy

[ Dodano: 2007-11-10, 00:26 ]
edit
schemat

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 10 lis 2007, 11:20

To jest bardzo fajne, ale trudne nie tylko dlatego że trzeba mieć wiedze. wystarczy pewnie jedna pomyłka w jednym połączeniu i już coś nie będzie dzialać... trzeba wszystko dokładnie sprawdzać itd. No ale fajnie by było coś takiego zrobić . Gość powinien wydać cos w postaci KIT-u do samodzielnego montażu :D

ODPOWIEDZ