Każdy zasilacz do poprawnej pracy wymaga pewnego spadku napięcia na układzie stabilizatora bez względu na jego rozwiązanie konstrukcyjne. W przypadku scalonych stabilizatorów z serii LM7805, LM317, napięcie na wejściu stabilizatora powinno być większe o około 3V od maksymalnego napięcia na wyjściu tego stabilizatora. Czyli dla 5V powinno być to około 8V. Zbyt małe napięcie na wejściu stabilizatora może spowodować jego nieprawidłowe działanie. Zbyt duże napięcie będzie wydzielało się na stabilizatorze (i radiatorze) w postaci ciepła. Natomiast napięcie na kondensatorze filtrującym zasilanie zaraz za mostkiem prostowniczym oblicza się mnożąc wartość napięcia zmiennego na wyjściu transformatora przez √2 czyli 1,41. Dla podanego przeze mnie schematu zasilacza przy jego maksymalnym napięciu wyjściowym 30V napięcie zmienne transformatora powinno wynosić około 24V co na kondensatorze filtrującym napięcie za mostkiem prostowniczym da napięcie stałe około 33,84V. Wydajność prądowa zależy od mocy transformatora i grubości drutu jakim został ona nawinięty. Jak wcześniej wspomniałem dla zasilacza 30V, 2A moc ta wyniesie 60W. Należy jednak zapewnić pewien zapas mocy transformatora i zastosować nieco większy transformator o mocy np. 70W. Oczywiście są to rozważania teoretyczne j jeśli transformator będzie miał niewielkie odchyłki paramentów to także powinien się nadać.
Teraz wrócę do sedna tematu czyli zasilacza warsztatowego zbudowanego w oparciu o zasilacz ATX. Wystraszyło
poszukać wpisując w wyszukiwarkę "zasilacz warsztatowy" i znalazłem jedno konkretne rozwiązanie i dwa inne rozwiązania bazujące na zasilaczu ATX i tak:
1.
Zasilacz warsztatowy 0-20V 10A
2.
Ładowarka akumulatora
3.
Zasilacz CB radio
Oprócz podanych wyżej rozwiązań znalazło się wiele tradycyjnych rozwiązań. Ponadto w przypadku zasilacza warsztatowego przerobionego z zasilacza ATX w przypadku układów audio mogą się pojawić zakłócenia nie pozwalające na uruchomienie i (lub) przetestowanie takiego układu.
Dodałem dnia: 06.11.2007r.
Może się okazać iż skonstruowanie zasilacza warsztatowego od postaw (z transformatorem) będzie prostsze i bezpieczniejsze do wykonania niż przeróbka z zasilacza ATX od komputera PC.