Pozdrawiam
attiny26 i odbiuornik podczerwieni.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Eh, a po co kupować mikroprocesor z funkcjami, z których nie korzystasz
Bawić się można jeżeli urządzenie nie jest Ci potrzebne na teraz i "jak lubisz się drapać po głowie co nie działa". Zresztą mniejsza już o tego ATtiny26, daj mu taktowanie 8MHz, ja miałem problem z magistralą 1wire, ponieważ rezonator kwarcowy był ustawiony na 1MHz... Nie chciał po prostu ruszyć
Dopiero po zmianie częstotliwości na 8MHz ruszył... Nie wiem czego to była wina, przypuszczam że za duże błędy w odmierzaniu czasu Timerem...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Masz może możliwość podłączenia wyświetlacza LCD albo RS232 do tego mikroprocesora
Jeżeli tak, to sprawdź co jest przesyłane do zmiennej Address, a co do Command... Zobacz jaka wartość jest gdy nic nie naciskasz, a jaka gdy zostanie naciśnięty przycisk na pilocie... Czy Twój pilot na pewno działa na kod RC5
Bo wiem, że sam kiedyś pomyliłem piloty i się dziwiłem trochę czemu to nie działa 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Poszukaj w spisie, nie po typie pilota, ale po typie telewizora czy radia... Jakbym miał przy sobie jakiś mikroprocesor, parę diod i odbiornik podczerwieni to bym sprawdził wszystko, niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam tego typu elementów, jutro sklepy zamknięte więc...
Ale skoro próbowaliśmy wszystkiego i nic nie działa, to zostaje sprawdzenie czy pilot nadaje w RC5. Problem w tym, że w dzisiejszych czasach jest wiele różnych kodów i ciężko jest kupić dwa piloty i natrafić na właściwy. Ja poszedłbym do sklepu i zapytał się o pilot z kodem RC5, coś takiego kosztuje chyba 25zł. Jednak nie jest to pewne, że gdy kupisz ten pilot wszystko będzie OK.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sprawdzałem. Postaram sie o wiecej pilotów i posprawdzam..ale wydaje mi sie ze to nie w tym lezy przyczyna. Będe na bierząco dawał komunikaty o postępach.lub ich braku.
[ Dodano: 2007-10-22, 14:19 ]
Jeszcze nie działa ale jest następny trop. Jeśli włączę układ to tak jak wczesniej nie działa ale kiedy zresetuje wtedy procesor zwierajac na chwilke reset do masy to potem raz odbiera komende chyba. w kazdym razie po wcisnieciu przycisku ustawia diody. Dalej tak samo az do nastepnego wylaczenia i zresetowania. Mówi wam to coś może?
[ Dodano: 2007-10-22, 14:19 ]
Jeszcze nie działa ale jest następny trop. Jeśli włączę układ to tak jak wczesniej nie działa ale kiedy zresetuje wtedy procesor zwierajac na chwilke reset do masy to potem raz odbiera komende chyba. w kazdym razie po wcisnieciu przycisku ustawia diody. Dalej tak samo az do nastepnego wylaczenia i zresetowania. Mówi wam to coś może?