attiny26 i odbiuornik podczerwieni.

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2007, 17:18

Eh, a po co kupować mikroprocesor z funkcjami, z których nie korzystasz :?: Bawić się można jeżeli urządzenie nie jest Ci potrzebne na teraz i "jak lubisz się drapać po głowie co nie działa". Zresztą mniejsza już o tego ATtiny26, daj mu taktowanie 8MHz, ja miałem problem z magistralą 1wire, ponieważ rezonator kwarcowy był ustawiony na 1MHz... Nie chciał po prostu ruszyć :sad: Dopiero po zmianie częstotliwości na 8MHz ruszył... Nie wiem czego to była wina, przypuszczam że za duże błędy w odmierzaniu czasu Timerem...

Pozdrawiam ;)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 20 paź 2007, 17:20

Zmieniłem taktowanie na 8 mHz i dalej to samo. Zmieniłem wszędzie gdzie trzeba. Żadnych zmian. Co do procesora. Był w tej samej cenie wiec go kupiłem. Nie robił problemu w żadnym innym zastosowaniu. I to raczej nie jego wina..ale czego..nie wiem.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2007, 17:28

Masz może możliwość podłączenia wyświetlacza LCD albo RS232 do tego mikroprocesora :?: Jeżeli tak, to sprawdź co jest przesyłane do zmiennej Address, a co do Command... Zobacz jaka wartość jest gdy nic nie naciskasz, a jaka gdy zostanie naciśnięty przycisk na pilocie... Czy Twój pilot na pewno działa na kod RC5 :?: Bo wiem, że sam kiedyś pomyliłem piloty i się dziwiłem trochę czemu to nie działa :D

Pozdrawiam ;)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 20 paź 2007, 17:32

Nie mam własnie mozliwości podłączenia wyświetlacza dlatego chcę na diodach. A pilot? nie wiem na pewno ale jest to pilot philipsa więc powinien pracować w rc5.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2007, 18:06

Wiesz, nie każdy pilot Philipsa nadaje w kodzie RC5... Ja bym to sprawdził.

Pozdrawiam ;)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 20 paź 2007, 18:07

Jak to sprawdzić? Poszukać spisów? kiedy na pilocie nawet nie ma oznaczenia zadnego.

[ Dodano: 2007-10-20, 19:17 ]
osobiście nie znalazłem rozstrzygających dowodów czy ten pilot nadaje w rc5 czy nie.....ale wyprobowałem wszystkie piloty z domu...cos koło5..ale zaden nie powoduje poprawnej pracy...

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 20 paź 2007, 18:26

Poszukaj w spisie, nie po typie pilota, ale po typie telewizora czy radia... Jakbym miał przy sobie jakiś mikroprocesor, parę diod i odbiornik podczerwieni to bym sprawdził wszystko, niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam tego typu elementów, jutro sklepy zamknięte więc... :sad: Ale skoro próbowaliśmy wszystkiego i nic nie działa, to zostaje sprawdzenie czy pilot nadaje w RC5. Problem w tym, że w dzisiejszych czasach jest wiele różnych kodów i ciężko jest kupić dwa piloty i natrafić na właściwy. Ja poszedłbym do sklepu i zapytał się o pilot z kodem RC5, coś takiego kosztuje chyba 25zł. Jednak nie jest to pewne, że gdy kupisz ten pilot wszystko będzie OK.

Pozdrawiam ;)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 20 paź 2007, 18:27

Sprawdzałem. Postaram sie o wiecej pilotów i posprawdzam..ale wydaje mi sie ze to nie w tym lezy przyczyna. Będe na bierząco dawał komunikaty o postępach.lub ich braku.

[ Dodano: 2007-10-22, 14:19 ]
Jeszcze nie działa ale jest następny trop. Jeśli włączę układ to tak jak wczesniej nie działa ale kiedy zresetuje wtedy procesor zwierajac na chwilke reset do masy to potem raz odbiera komende chyba. w kazdym razie po wcisnieciu przycisku ustawia diody. Dalej tak samo az do nastepnego wylaczenia i zresetowania. Mówi wam to coś może?

ODPOWIEDZ