Silnik z napędu dyskietek ale nie tych dużych.

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
Jasam
Użytkownik

Silnik z napędu dyskietek ale nie tych dużych.

Post autor: Jasam » 10 paź 2007, 17:20

Witam. Dzis otrzymałem od kogoś życzliwego silnik z napędu dyskietek. Jest to napęd na te "zwykłe" dyskietki a nie te stare duże. W każdym razie pojawiły się problemy z uruchomieniem tego silnika. Na zdjęciach macie silnik i fragment płytki z miejscem przyłącza. Zidentyfikowałem z pewnością 5 końcówek po lewej stronie VCC. Słuzyły one do sterowania diodą LED i do wysyłania sygnału z przycisków. nie są one potrzebne do uruchomienia silnika ponieważ nie są w żaden sposób połączone z resztą układu. VCC i GND nie budzi wątpliwości. Reszta tak. Po przyłączeniu zasilania i podawaniu stanu niskiego na wejscie MON (motor on) silnik czasami się uruchamia w sposób przypadkowy. Podejrzewam ze potrzebne sa jakies przebuiegi na pozostałe wejscia (a moze ktores z nich jest jeszcze wyjsciem): SPD, CLk i SP. Jeśli ktoryś z was wie jakie to maja być przebiegi prosze o pomoc.
Załączniki
silnik.JPG
silnik2.JPG

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 10 paź 2007, 17:55

Proponuje Ci najpierw znaleźć dokumentacje tego układu scalonego. Prawdopodobnie a raczej na pewno jest to sterownik silnika. W dokumentacji będziesz miał podane komendy sterujące.

Pozdro

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 10 paź 2007, 18:00

Zrobiłbym tak jeśli mógłbym odczytać oznaczenia układu. Są zatarte i nie da się odczytać. Wieć są jakieś inny pomysły?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 paź 2007, 19:29

Jasam pisze:Są zatarte i nie da się odczytać. Wieć są jakieś inny pomysły?
Weź patyczek do uszu, nasącz go rozpuszczalnikiem nitro i rozpuść tą warstwę kalafonii, która się na tym scalaku znajduje. Wtedy będziesz mógł odczytać całe oznaczenie.
Z tego co ja potrafię dojrzeć to jest to JCN5041. I takie oznaczenie się pojawia w bazach danych z notami katalogowymi.

Jeśli chcesz go uruchomić to podłącz 5V do ścieżki VCC (6 pole złącza), masę do GND (5 pole), a włączeniem obrotów silnika zajmuje się sygnał MON (Motor ON, 1 pole). Myślę, że to wszystko. Nie ma tu żadnej zdalnej regulacji obrotów (są one ustalane na sztywno).
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 10 paź 2007, 19:35

Ups....ciekawa sprawa....Ciekawe z czym to jest zwiazane. Kiedy przyjrzałem sie zdjęciu to rzeczywiście łatwo na nim odczytać oznaczenie. Ale kiedy wziąłem do ręki znowu urządzonko...tego napisu ledwo widać i ciężko odczytać. Jak myslicie dlaczego tak jest?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 paź 2007, 19:39

Obiektyw czasami lepiej łapie. Miałem kiedyś zdjęcie z Londynu gdzie normalnie plamy na skórzanej kanapie nie widać, ale błyśnięcie flesza i na zdjęciu cała ta obskurna plama wyszła. Kwestia odpowiedniego światła...

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 10 paź 2007, 19:41

Co do MON. Właśnie, że to nie działa w ten sposób. Probowałem..Czasem sie włącza czasem nie....Mam wrazenie, że powodują to zakłocenia na ktorejś końcówce.

[ Dodano: 2007-10-10, 20:44 ]
Jakoś nie mogę znaleść katalogu tego układu. Ogólnie google podały mało wyników i zadnego działającego.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 paź 2007, 19:49

Jasam pisze:Mam wrazenie, że powodują to zakłocenia na ktorejś końcówce.
Niestety płytka jest niekompletna. Brakuje takiej małej głowicy, do wytwarzania sygnału tachometrycznego (jest miejsce po niej, tuż pod napisem CN62). Dlatego silnik może nie działać poprawnie - nie będzie trzymał obrotów.
Jest jeszcze jeden sygnał CLK, na którym powinien być sygnał z generatora (o ile pamiętam 1MHz).

Jest także sygnał SP, który obecnie nie wiem do czego służy. Sygnał ID to wyjście sygnału INDEX (sektor zerowy ścieżki) w standardzie Shugart.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 10 paź 2007, 19:54

Tachometr? Nie wystarczają hallotrony pod talerzykiem? tam nie było głowicy tylko Dioda LED, sprawdziłem... to była tylko kontrolka zasilania z zewnetrznej płytki. Jesli są hallotrony to nie trzeba tej głowicy. Więc na clk 1 megaherc tak? Mysle ze SPD to regulacja szybkosci. A ten idex do czego słuzy?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 paź 2007, 19:55

Jeśli chodzi o kompletną rozpiskę sygnałów to będzie to:

1 - MON - Motor ON
2 - ID - Index
3 - SP - ????
4 - CLK - Clock signal
5 - GND - Power ground
6 - VCC - Power supply 5V
7 - LED - Disc operate - LED control
8 - DI - Diskette In
9 - WP - Write Protect
10 - HD - HD (1,44MB) disc in
11 - ED - ED (2,88MB) disc in

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 10 paź 2007, 19:57

Index do czego słuzy dokładnie? muszę to podłączać? Hmmm.....wydaje mi sie ze ten generator megaherca podłaczony do clk i sp do masy załatwi sprawę.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 paź 2007, 22:18

ZbeeGin a może by tak przedstawić taką budowę silnika od podszewki? takie stacje przerabiałem kiedyś i fajne patenty wychodzą, szkoda tylko że o małej mocy :(

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 paź 2007, 6:05

joon pisze:ZbeeGin a może by tak przedstawić taką budowę silnika od podszewki?
Złóż to jako propozycję tematów do EdW. :)

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 11 paź 2007, 14:58

To jest bardzo dobry pomysł.

ODPOWIEDZ