Silnik z napędu dyskietek ale nie tych dużych.
Silnik z napędu dyskietek ale nie tych dużych.
Witam. Dzis otrzymałem od kogoś życzliwego silnik z napędu dyskietek. Jest to napęd na te "zwykłe" dyskietki a nie te stare duże. W każdym razie pojawiły się problemy z uruchomieniem tego silnika. Na zdjęciach macie silnik i fragment płytki z miejscem przyłącza. Zidentyfikowałem z pewnością 5 końcówek po lewej stronie VCC. Słuzyły one do sterowania diodą LED i do wysyłania sygnału z przycisków. nie są one potrzebne do uruchomienia silnika ponieważ nie są w żaden sposób połączone z resztą układu. VCC i GND nie budzi wątpliwości. Reszta tak. Po przyłączeniu zasilania i podawaniu stanu niskiego na wejscie MON (motor on) silnik czasami się uruchamia w sposób przypadkowy. Podejrzewam ze potrzebne sa jakies przebuiegi na pozostałe wejscia (a moze ktores z nich jest jeszcze wyjsciem): SPD, CLk i SP. Jeśli ktoryś z was wie jakie to maja być przebiegi prosze o pomoc.
-
ZbeeGin
Weź patyczek do uszu, nasącz go rozpuszczalnikiem nitro i rozpuść tą warstwę kalafonii, która się na tym scalaku znajduje. Wtedy będziesz mógł odczytać całe oznaczenie.Jasam pisze:Są zatarte i nie da się odczytać. Wieć są jakieś inny pomysły?
Z tego co ja potrafię dojrzeć to jest to JCN5041. I takie oznaczenie się pojawia w bazach danych z notami katalogowymi.
Jeśli chcesz go uruchomić to podłącz 5V do ścieżki VCC (6 pole złącza), masę do GND (5 pole), a włączeniem obrotów silnika zajmuje się sygnał MON (Motor ON, 1 pole). Myślę, że to wszystko. Nie ma tu żadnej zdalnej regulacji obrotów (są one ustalane na sztywno).
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Niestety płytka jest niekompletna. Brakuje takiej małej głowicy, do wytwarzania sygnału tachometrycznego (jest miejsce po niej, tuż pod napisem CN62). Dlatego silnik może nie działać poprawnie - nie będzie trzymał obrotów.Jasam pisze:Mam wrazenie, że powodują to zakłocenia na ktorejś końcówce.
Jest jeszcze jeden sygnał CLK, na którym powinien być sygnał z generatora (o ile pamiętam 1MHz).
Jest także sygnał SP, który obecnie nie wiem do czego służy. Sygnał ID to wyjście sygnału INDEX (sektor zerowy ścieżki) w standardzie Shugart.
Tachometr? Nie wystarczają hallotrony pod talerzykiem? tam nie było głowicy tylko Dioda LED, sprawdziłem... to była tylko kontrolka zasilania z zewnetrznej płytki. Jesli są hallotrony to nie trzeba tej głowicy. Więc na clk 1 megaherc tak? Mysle ze SPD to regulacja szybkosci. A ten idex do czego słuzy?
-
ZbeeGin
Jeśli chodzi o kompletną rozpiskę sygnałów to będzie to:
1 - MON - Motor ON
2 - ID - Index
3 - SP - ????
4 - CLK - Clock signal
5 - GND - Power ground
6 - VCC - Power supply 5V
7 - LED - Disc operate - LED control
8 - DI - Diskette In
9 - WP - Write Protect