Witam po bardzo długiej przerwie!
Mam kilka pytań odnośnie MK2500 a mianowicie:
- dostałem niedawno egzemplarz tego sprzętu i zauważyłem w nim nietypową rzecz: we wzmacniaczu m.cz. nie było układu UL1498 tylko 2 tranzystory AC188. CO TO ZA MODEL?
A tak nawiasem:w jakich latach one były produkowane?
- w tym radiu we wzmacniaczu w.cz. głowicy UKF jest trymer a w moim poprzednim modelu nie było go mimo, że było miejsce na dodatkowy trymer. Czy jego usunięcie poprawi czułość tego radia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Kilka pytań odnośnie MK2500
-
ZbeeGin
To nic innego jak najwcześniejsza wersja tego magnetofonu.- dostałem niedawno egzemplarz tego sprzętu i zauważyłem w nim nietypową rzecz: we wzmacniaczu m.cz. nie było układu UL1498 tylko 2 tranzystory AC188. CO TO ZA MODEL?
Z tego co mi wiadomo polska wersja była produkowana w latach 1982-1989.A tak nawiasem:w jakich latach one były produkowane?
Niestety nie wiemy jaki to trymer. Zwykle dodanie lub usunięcie tego elementu nie poprawia czułości. Jeśli radio było przestrajane na pasmo CCIR i odbiór jest słaby, to jest to błąd przestrojenia - najprawdopodobniej środkowa częstotliwość filtru wejściowego nie została przesunięta w nowe pasmo.- w tym radiu we wzmacniaczu w.cz. głowicy UKF jest trymer a w moim poprzednim modelu nie było go mimo, że było miejsce na dodatkowy trymer. Czy jego usunięcie poprawi czułość tego radia?