Kilka pytań odnośnie MK2500

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
tomek3820
-

Kilka pytań odnośnie MK2500

Post autor: tomek3820 » 18 wrz 2007, 14:14

Witam po bardzo długiej przerwie!

Mam kilka pytań odnośnie MK2500 a mianowicie:
- dostałem niedawno egzemplarz tego sprzętu i zauważyłem w nim nietypową rzecz: we wzmacniaczu m.cz. nie było układu UL1498 tylko 2 tranzystory AC188. CO TO ZA MODEL?
A tak nawiasem:w jakich latach one były produkowane?
- w tym radiu we wzmacniaczu w.cz. głowicy UKF jest trymer a w moim poprzednim modelu nie było go mimo, że było miejsce na dodatkowy trymer. Czy jego usunięcie poprawi czułość tego radia?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 wrz 2007, 16:19

- dostałem niedawno egzemplarz tego sprzętu i zauważyłem w nim nietypową rzecz: we wzmacniaczu m.cz. nie było układu UL1498 tylko 2 tranzystory AC188. CO TO ZA MODEL?
To nic innego jak najwcześniejsza wersja tego magnetofonu.
A tak nawiasem:w jakich latach one były produkowane?
Z tego co mi wiadomo polska wersja była produkowana w latach 1982-1989.
- w tym radiu we wzmacniaczu w.cz. głowicy UKF jest trymer a w moim poprzednim modelu nie było go mimo, że było miejsce na dodatkowy trymer. Czy jego usunięcie poprawi czułość tego radia?
Niestety nie wiemy jaki to trymer. Zwykle dodanie lub usunięcie tego elementu nie poprawia czułości. Jeśli radio było przestrajane na pasmo CCIR i odbiór jest słaby, to jest to błąd przestrojenia - najprawdopodobniej środkowa częstotliwość filtru wejściowego nie została przesunięta w nowe pasmo.

ODPOWIEDZ