stary napęd
stary napęd
Witam was. Dziś dorwałem stary napęd dyskietek (tych dużych przedpotopowych). Wymontowałem z niego płytkę sterownika (tak myślę). ona posiada takie wyprowadzenia:
GND- to wiem
12V- to też
5V- i to nie jest tajemnica
m.on- pewnie chodzi o włączenie silnika (jesli ktoś wie jakim stane albo przebiegiem proszę o radę)
spd- pewnie prędkość... ale jak sie nią steruje? napięciem? wypełnieniem sygnału? prosze o pomoc
GND- to wiem
12V- to też
5V- i to nie jest tajemnica
m.on- pewnie chodzi o włączenie silnika (jesli ktoś wie jakim stane albo przebiegiem proszę o radę)
spd- pewnie prędkość... ale jak sie nią steruje? napięciem? wypełnieniem sygnału? prosze o pomoc
- Załączniki
-
- silnik1.jpg (28.93 KiB) Przejrzano 14463 razy
-
- silnik2.jpg (26.22 KiB) Przejrzano 14463 razy
Eksperymentalnie ustaliłem iż :Jasam pisze:m.on- pewnie chodzi o włączenie silnika (jesli ktoś wie jakim stane albo przebiegiem proszę o radę)
M.ON - stan niski : silnik włączony / stan wysoki : silnik wyłączony
SPD - niski : silnik obraca się szybciej / wysoki : silnik obraca się wolniej
Wątpie czy możliwa jest płynna regulacja prędkosci obrotowej silnika. W stacji dysków bardizej pożądana jest jej wysoka stabilność i niezmienność. Być może podając PWM na SPD uda się uzyskać prędkości pośrednie, ale w dość małym zakresie. Możesz oczywiście zbudować własny układ sterowania takim silnikiem i zrezygnować z tego co jest na płytce, ale sprawa nie jest prosta. Szukaj pod hasłem BLDC.
Zobacz też : http://www.ime.pw.edu.pl/zme/dyd/mater/ ... e_BLCD.pdf
Taki silnik można ładnie przerobić na trójfazowy. Na takiej jednej stronie kiedyś czytałem. Gość przerobił łącząc dwa silniki ze stacji dyskietek 5,25 cali. Silnik miał taki ciąg że nie można go było zatrzymać kombinerkami.. Dodam tylko że przeróbka polega głównie na przewiniąciu uzwojenia i dodaniu magnesów neodymowych zamiast tych które są.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Zamias bawic sie starym sterownikiem, lepiej zrobic własny. Ja zrobiłem z płynna regulacja obrotów od kilku do 12000obr/min. Przy maksymalnej prędkości łatwo go zatrzymac. Niestety bez hallotronów i dlatego piszczy i sie grzeje. Na początku równiez próbowałem zrobic go na fabrycznym układzie. Miałem (chyba) dobrą stację dyskietek. Jednak nigdzie nie mogłem znaleźc informacji na jego temat tego sterownika.
Może potem. Czekam na dalsze przemyślenia Użytkowników...
[ Dodano: 2007-09-08, 17:09 ]
PS: nie da się wymontować magnesu (pozatym wydaje mi sie, że ten który jest jest bardzo silny)
[ Dodano: 2007-09-09, 15:52 ]
poddłączyłem dziś wreszcie (znalazłem nieco czasu). Działa jak marzenie. nie potrzebuję zadnych zmian. Osiagane prędkości są doskonałe do moich potrzeb. moment obrotowy całkiem przyzwoity a stabilnośc predkości obrotów wyśmienita.
[ Dodano: 2007-09-08, 17:09 ]
PS: nie da się wymontować magnesu (pozatym wydaje mi sie, że ten który jest jest bardzo silny)
[ Dodano: 2007-09-09, 15:52 ]
poddłączyłem dziś wreszcie (znalazłem nieco czasu). Działa jak marzenie. nie potrzebuję zadnych zmian. Osiagane prędkości są doskonałe do moich potrzeb. moment obrotowy całkiem przyzwoity a stabilnośc predkości obrotów wyśmienita.