Impulsowy Wykrywacz Metali

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
seg
Użytkownik

Impulsowy Wykrywacz Metali

Post autor: seg » 18 sie 2007, 7:47

..jakiś czas temu zbudowałem impulsowy wykrywacz metali. Po przeczytaniu kilku PDF opisujących podobne konstrukcje stwierdziłem, że mój sprzęt mimo, że działa posiada zbyt mały zasięg. Postanowiłem go częściowo rozmontować i prześledzić na spokojnie przebiegi oscyloskopem wzorując się na przebiegach podanych w opisach budowy tego typu wykrywaczy, a sam układ budując etapami. Dziś zająłem się okolicą cewki /sondy/. Jak wiadomo z podobnych konstrukcji na cewkę taką podaje się ujemny impuls ~70us. Po jego zaniku w cewce indukuje się napięcie w granicach 80-120 i więcej woltów. Taki dodatni peak. Załącznik /ZAŁ1/ to schemat tej okolicy wykrywacza /część "odgrodzona" czerwoną linią została wylutowana w celu zniwelowania jej wpływu na pomiary/. ZAŁ2 to przebieg w punkcie B na schemacie. Jest on wrecz idealny, więc pozostawmy go takim jakim jest. Mnie natomiast interesuje wpływ ogranicznika zbudowanego na dwóch 1N4148 na ów idealny przebieg. Otóż na wyjściu ogranicznika /punkt A na schemacie/ otrzymuję to co widać na ZAŁ3. Średnio mnie to zadowala, ponieważ wg "wzorcowych" przebiegów z literatury traktującej o wykrywaczach PI zarówno ujemna jak i dodatnia "połówka" powinna być prostokątema nie jakimś nachylonym lub "garbatym" dziwadłem. Nie wiem co ma na to wpływ - czy prowadzenie ścieżek, parametry diod i ich odpowiedź na sygnały impulsowe, czy może coś całkiem innego. Pytam więc dlaczego nie są to zbocza w przybliżeniu idealnie prostokątne? Czy może jednak tak powinno być Waszym zdaniem? Jak tego uniknąć lub zminimalizować ów efekt?
Załączniki
ZAŁ3.jpg
ZAŁ2.jpg
ZAŁ1.jpg

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 04 wrz 2007, 18:53

1N4148 nie są wcale tak szybkie jakby się zdawało.Właśnie od nich należałoby zacząć.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 04 wrz 2007, 19:13

..niby nie są szybkie, ale nie znalazlem shottky która wytrzyma 450V /peak/ bo tak udało mi się udoskonalić "nadajnik", że ma rewelacyjne parametry impulsu /w żadnej publikacji tyle nie opisano, a przynajmniej nie w tych, które czytałem/. Zasięg powinien więc wzrosnąć, ale {xxxx}! Nic z tego. Problem musi więc siedzieć w części odbiorczej. Zawsze można zwalić na cewkę, ale jestem dokładny więc to odpada. Wymieniłem kilka części na nowoczesne, przebudowałem układ "po mojemu", aby miał po prostu lepsze parametry, a on się mści taką samą pracą i zasięgami. Nie mam już pomysłów, szkoda pieniędzy w sumie, bo za wydatki mógłbym sobie kupić coś fabrycznego średniej klasy. Chodziło mi o satysfakcję i dostało mi się! Chciałem równieź pogrzebać w programie /bascom/ procka, który steruje timingami, ale pomimo tego, że ładnie poprosiłem :cry: nikt mi na tym forum nie pomógł odkodować gdzie w programie zapisane są informacje o zależnościach czasowych a było to w poście "ukryte w kodzie bascoma". Szkoda, może kiedyś do tego wrócę. Poświęciłem mu masę czasu i trochę, trochę dużo kasy i mam go dość! PS a co do przebiegów to jakiś patafian je zamieścił. Ktoś, kto widział to gdzieś i przerysował takie same bzdury. A.. po kilkugodzinnym kopaniu znalazłem młotek.. szkoda gadać /był na 10cm pod GND/. Nie chodziło o jakiś skarb, ale o cokolwiek głębszego a on zarówno na kombinery jak i na futrynę, kaloryfer reaguje z 40cm. To jest max dle tego {xxx} złomu. Pozdrawiam.

..a macie fotę jaki ładny :) ..a głupiiii :)

---------
No, kolega tu nieco przesadził. ZbeeGin
Załączniki
wykrywka.jpg
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez seg, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ