GeForce 4 MX 440
-
Nieznajomy
- -
GeForce 4 MX 440
Witam. Myślę, że grono ekspertów na tym forum pomoże mi rozwiązać problem z kartą graficzną. A mianowicie, czy w mojej grafice da się odblokować dodatkowe potoki i czy jest sens w podniesieniu taktowania procesora grafiki i jej pamięci, bo posiadam ubogi wiatraczek chłodzący, który był w zestawie. Wiem, że w takim wypadku trzeba zmienić zestaw chłodzący, ale chciałbym podrasować mojego kompa bez dodatkowych nakładów finansowych. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
PS: Jeśli jednak przetaktowanie podzespołów karty ma sens jakie programy polecacie?
Potrzebnych informacji należało by szukać na innych stronach. Wystarczy poszukać za pomocą wyszukiwarki. Nie każdy elektronik zajmuje się przetaktowywaniem swojej karty graficznej, więc niekoniecznie musi mieć odpowiednią wiedzę w tej dziedzinie. Z ciekawości poszukałem co nie co za pomocą wyszukiwarki i pewne informacje znalazłem. Temat ten mnie jednak nigdy nie interesował więc trudno mi zweryfikować rzetelność znalezionych informacji.
Na wstępie przyznam, że sam posiadam taką kartę, ale nigdy nie próbowałem jej podkręcić.
Podkręcanie kart NVIDIA opisane jest w Biblioteczce Komputer Świata: 10 superprzygód z komputerem. Może będziesz mógł kupić archiwalny numer na stronie komputer świata.
Użyto tam darmowego programu RivaTuner (niestety link z gazet nie działa
)
Jak będziesz zainteresowany to odezwij się na PW, postaram się w miarę sensownie wyjaśnić co tam jest napisane
[ Dodano: 2007-08-20, 19:14 ]
Aha, jest to numer 2/04
Pozdrawiam
Podkręcanie kart NVIDIA opisane jest w Biblioteczce Komputer Świata: 10 superprzygód z komputerem. Może będziesz mógł kupić archiwalny numer na stronie komputer świata.
Użyto tam darmowego programu RivaTuner (niestety link z gazet nie działa
Jak będziesz zainteresowany to odezwij się na PW, postaram się w miarę sensownie wyjaśnić co tam jest napisane
[ Dodano: 2007-08-20, 19:14 ]
Aha, jest to numer 2/04
Pozdrawiam
-
Nieznajomy
- -
W czasie normalnej pracy na komputerze np. w edytorze tekstu takie podkręcanie nic nie daje. Ewentualny wzrost wydajności karty widać w grach, aplikacjach do grafiki 3D, lub programach do testowania wydajności komputera. Jednak czasami wzrost wydajności podkręconej karty graficznej jest nieznaczny, a łatwo wówczas o jej uszkodzenie. Dlatego nie jestem zwolennikiem tego rodzaju eksperymentów z podkręcaniem.Mój kumpel podkręcił mi już kartę, ale nie widzę prawie żadnej poprawy, niemalże nic się nie zmieniło.
Rzadko kiedy różnice widać, bo i podkręcić zazwyczaj niewiele można. To czy jest lepiej czy gorzej pokazują jedynie liczby, takie jak FPS czy wyniki w programach do testowania. No bo czy widać różnicę między FPS 30 na karcie niepodkręconej a 31 na karcie podkręconej? No może w postaci artefaktów na teksturach po podkręceniu, ale to znaczy, że jest podkręcona za bardzo 
Poza tym ważne jest też chłodzenie. U mnie w laptopie, gdzie jest 1 wentylator odpowiedzialny za chłodzenie wszystkiego, wystarczyło lekkie jego zużycie (po roku, chyba jakiś felerny egzemplarz mi się trafił) i już CPU ciągle chodził na najniższym biegu a karta graficzna zawieszała się nawet kiedy nie była włączona żadna aplikacja z grafiką 3D.
Zazwyczaj jedyne sensowne "ulepszanie" karty grafiki to (o ile możliwe) odblokowanie dodatkowych potoków, chyba że zapewnimy o wiele lepsze chłodzenie niż oryginalne i znacząco zwiększymy częstotliwość pracy pamięci i GPU.
Poza tym ważne jest też chłodzenie. U mnie w laptopie, gdzie jest 1 wentylator odpowiedzialny za chłodzenie wszystkiego, wystarczyło lekkie jego zużycie (po roku, chyba jakiś felerny egzemplarz mi się trafił) i już CPU ciągle chodził na najniższym biegu a karta graficzna zawieszała się nawet kiedy nie była włączona żadna aplikacja z grafiką 3D.
Zazwyczaj jedyne sensowne "ulepszanie" karty grafiki to (o ile możliwe) odblokowanie dodatkowych potoków, chyba że zapewnimy o wiele lepsze chłodzenie niż oryginalne i znacząco zwiększymy częstotliwość pracy pamięci i GPU.