GeForce 4 MX 440

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Nieznajomy
-

GeForce 4 MX 440

Post autor: Nieznajomy » 17 sie 2007, 21:24

Witam. Myślę, że grono ekspertów na tym forum pomoże mi rozwiązać problem z kartą graficzną. A mianowicie, czy w mojej grafice da się odblokować dodatkowe potoki i czy jest sens w podniesieniu taktowania procesora grafiki i jej pamięci, bo posiadam ubogi wiatraczek chłodzący, który był w zestawie. Wiem, że w takim wypadku trzeba zmienić zestaw chłodzący, ale chciałbym podrasować mojego kompa bez dodatkowych nakładów finansowych. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

:arrow: PS: Jeśli jednak przetaktowanie podzespołów karty ma sens jakie programy polecacie?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 sie 2007, 21:39

Potrzebnych informacji należało by szukać na innych stronach. Wystarczy poszukać za pomocą wyszukiwarki. Nie każdy elektronik zajmuje się przetaktowywaniem swojej karty graficznej, więc niekoniecznie musi mieć odpowiednią wiedzę w tej dziedzinie. Z ciekawości poszukałem co nie co za pomocą wyszukiwarki i pewne informacje znalazłem. Temat ten mnie jednak nigdy nie interesował więc trudno mi zweryfikować rzetelność znalezionych informacji.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 20 sie 2007, 18:07

Na wstępie przyznam, że sam posiadam taką kartę, ale nigdy nie próbowałem jej podkręcić. :D

Podkręcanie kart NVIDIA opisane jest w Biblioteczce Komputer Świata: 10 superprzygód z komputerem. Może będziesz mógł kupić archiwalny numer na stronie komputer świata.

Użyto tam darmowego programu RivaTuner (niestety link z gazet nie działa :( )

Jak będziesz zainteresowany to odezwij się na PW, postaram się w miarę sensownie wyjaśnić co tam jest napisane :wink:

[ Dodano: 2007-08-20, 19:14 ]
Aha, jest to numer 2/04

Pozdrawiam :wink:

Nieznajomy
-

Post autor: Nieznajomy » 20 sie 2007, 22:36

Dzięki za dobre chęci, doceniam twoją pomoc. Mój kumpel podkręcił mi już kartę, ale nie widzę prawie żadnej poprawy, niemalże nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 sie 2007, 7:45

Mój kumpel podkręcił mi już kartę, ale nie widzę prawie żadnej poprawy, niemalże nic się nie zmieniło.
W czasie normalnej pracy na komputerze np. w edytorze tekstu takie podkręcanie nic nie daje. Ewentualny wzrost wydajności karty widać w grach, aplikacjach do grafiki 3D, lub programach do testowania wydajności komputera. Jednak czasami wzrost wydajności podkręconej karty graficznej jest nieznaczny, a łatwo wówczas o jej uszkodzenie. Dlatego nie jestem zwolennikiem tego rodzaju eksperymentów z podkręcaniem.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 21 sie 2007, 13:15

Rzadko kiedy różnice widać, bo i podkręcić zazwyczaj niewiele można. To czy jest lepiej czy gorzej pokazują jedynie liczby, takie jak FPS czy wyniki w programach do testowania. No bo czy widać różnicę między FPS 30 na karcie niepodkręconej a 31 na karcie podkręconej? No może w postaci artefaktów na teksturach po podkręceniu, ale to znaczy, że jest podkręcona za bardzo :P
Poza tym ważne jest też chłodzenie. U mnie w laptopie, gdzie jest 1 wentylator odpowiedzialny za chłodzenie wszystkiego, wystarczyło lekkie jego zużycie (po roku, chyba jakiś felerny egzemplarz mi się trafił) i już CPU ciągle chodził na najniższym biegu a karta graficzna zawieszała się nawet kiedy nie była włączona żadna aplikacja z grafiką 3D.
Zazwyczaj jedyne sensowne "ulepszanie" karty grafiki to (o ile możliwe) odblokowanie dodatkowych potoków, chyba że zapewnimy o wiele lepsze chłodzenie niż oryginalne i znacząco zwiększymy częstotliwość pracy pamięci i GPU.

ODPOWIEDZ