KiCAD PL z 2 lipca 2007

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

KiCAD PL z 2 lipca 2007

Post autor: KrzysiekK » 22 lip 2007, 10:01

Dostępna jest już nowa kompilacja KiCADa z 2 lipca 2007 roku. Jak na razie jest to tylko sam KiCAD w wersji instalacyjnej. Prawdopodobnie w niedługim czasie będzie gotowa płyta z tą kompilacją KiCADa. Wraz z tą wersją KiCADa instaluje się także opracowany przeze mnie kurs obsługi tego programu umożliwiający rozpoczęcie pracy z tym programem. Kurs ten nie wyczerpuje on wszystkich zagadnień i niektóre zagadnienia trzeba "rozpracować" samodzielnie. Kurs i program są oczywiście w języku polskim. Instalator KiCADa jest tylko pod Windowsa i nie ma on plików dla Linuksa. W przypadku Linuksa trzeba pobrać samo spolszczenie do programu. Tym razem instalator KiCAD umieściłem w serwisie wymiany plików rapidshare. Ma to pewne zalety i wady. Zaletą jest dużo szybsze pobieranie plików niż za pośrednictwem torrentów i sieci P2P. Wadą natomiast jest ograniczenie zamieszczanych plików do 100 MB oraz ograniczenia czasowe w pobieraniu plików. Często po pobraniu jednego pliku trzeba czekać nawet kilka godzin zanim będzie można pobrać drugą lub kolejną część pliku. Jednak i tak ten ograniczenia pozwalają pobrać często szybciej dany plik niż za pomocą sieci torrentów i P2P. Ponieważ instalator KiCADa oryginalnie ma 112 MB został on podzielony na dwa archiwa RAR z uwagi na ograniczenia zamieszczanego pliku do 100 MB. Trzecim plikiem do pobrania jest archiwum RAR zawierające ogromną ilość bibliotek KiCADa. Po rozpakowaniu archiwum to ma około 150 MB !!! Są to biblioteki KiCADa przekonwertowane z programu Eagle oraz udostępnione w internecie przez użytkowników KiCADa. Pobrane dwa archiwa KiCADa należy umieścić w tym samym katalogu i pierwsze archiwum otworzyć w programie WinRAR i wybrać opcję Wypakuj do... i wskazać katalog docelowy. Plik instalacyjny KiCADa zostanie rozpakowany i połączany z dwóch plików archiwum. Podobnie rozpakowujemy plik archiwum z bibliotekami KiCADa z tym iż to archiwum nie jest dzielone.
Archiwum KiCADa pobierzemy z następujących linków:
http://rapidshare.com/files/44256826/Ki ... 1.rar.html
http://rapidshare.com/files/44259256/Ki ... 2.rar.html
Natomiast dodatkowe biblioteki KiCADa pobierzemy z linku:
http://rapidshare.com/files/44259862/Bi ... D.rar.html

INFO !!! Pobrany ze strony internetowej KiCAD w kompilacji 02.07.2007r., zawiera już polskie menu. Kiedy jednak się zapoznałem z tym menu to okazało się iż plik polskiego menu to po prostu jest plagiat opracowanego przeze mnie polskiego menu KiCADa. Menu to nosi jedynie kosmetyczne poprawki i usunięte zostały z niego informacje kto pierwotnie był autorem tłumaczenia tego menu. Nie wiem czym kierowała się osoba która to zrobiła, ale nawet nie poinformowała mnie o tym iż ma jakąś własną koncepcję tłumaczenia menu KiCADa. Więc menu to w moim odczuciu jest plagiatem mojego tłumaczenia. Ponadto kiedy dokonałem synchronizacji pliku menu KiCADa z jego odpowiednimi kodami źródłowymi to okazało się iż menu – plagiat zawiera 11 nie przetłumaczonych opcji menu i aż 27 opcji wymagających korekty. Wynika to stąd iż moje menu opracowywane jest po ukazaniu się konkretnej kompilacji KiCADa i jest do niej dostosowane. Natomiast menu z innej kompilacji owszem będzie pasowało jednak może się okazać iż niektóre opcje takiego menu nie są przetłumaczone lub są błędne. I tak właśnie jest w przypadku menu – plagiatu, gdyż pochodzi ono z innej kompilacji KiCADa. Co prawda KiCAD jest na licencji GPL, która daje dużą swobodę w korzystaniu z oprogramowania opartego na jej treści. Jednak nawet licencja GPL chroni autora programu i jego prawa względem utworzonego programu i nie pozwala na usuwanie informacji, kto jest jego autorem, itp. Ewentualne zmiany powinny być opisane, tak aby było wiadomo kto i co zmieniał, zarówno w programie jak i w jego tłumaczeniu czy też innych jego elementach składowych. Więc także i tej licencji jest podporządkowane moje tłumaczenie menu KiCADa. Ale pewna osoba sobie przywłaszczyła efekty mojej 1,5 rocznej pracy nad menu KiCADa. Poniżej jest do pobrania plik menu KiCADa z 2 lipca 2007 w moim tłumaczeniu. Nie chciałbym także przedwcześnie uprzedzać faktów, ale kilka tygodni temu nawiązała ze mną kontakt osoba, która podjęła się dokonania tłumaczenia plików pomocy (HELP) KiCADa. Jest to jednak ogromna praca w porównaniu do tłumaczenia samego menu KiCADa. Więc na razie ma ma co uprzedzać faktów i mam nadzieję iż tłumaczenie to się powiedzie z dobrym skutkiem.
Załączniki
menu02-07-2007.zip
Pliki polskiego menu do KiCADa z 2 lipca 2007r.
(95.92 KiB) Pobrany 759 razy

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 22 lip 2007, 18:25

Gratuluje wytrwałości i przykro mi z powodu tego plagiatu :sad: wiem co znaczy gdy ktoś podpisuje się pod nie swoim projektem ( choć mój nie był taki "ogólnodostępny"). Pozdrawiam!
Ps. może go dorwiesz...Choćby przez przypadek :grin:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 23 lip 2007, 8:35

Plagiat - piractwo, itd. temat rzeka. Przejawia się to na wiele sposobów. Filmy, MP3, programy, kity AVT, skany np. z EdW, itd., itd., tu powodem takiego stanu rzeczy jest często cena. Ale w przypadku mojego ogólnodostępnego tłumaczenia trudno mi zrozumieć czym się ta osoba kierowała. Namiary na nią są bo w "swoim" tłumaczeniu podpisał się ten ktoś imieniem, nazwiskiem i emailem, usuwając przy okazji moje dane. Wystarczyło napisać i zapytać i wtedy było by OK, a tak jest jak jest. Wraz z KiCADem do ściągnięcia są obszerne biblioteki elementów, które w sieci namierzył kolega Kulpina i pytał mnie czy są one legalne ponieważ są one przekonwertowane z programu Eagle. Trudno to jednoznacznie rozstrzygnąć. Z jednej strony Eagle do zastosowań nie komercyjnych jest bezpłatny, więc i jego biblioteki też. Wychodząc z tego punktu widzenia te przekonwertowane biblioteki można by uznać za legalne. Z drugiej strony biblioteki te stanowią element komercyjnego programu, na który trzeba wykupić licencję w jeśli chcemy go wykorzystać w celach komercyjnych. Myślę że jeśli te przekonwertowane biblioteki wykorzystamy w celach niekomercyjnych to będzie OK. Choć trudno w tym przypadku rozstrzygnąć tą kwestię, gdyż znajduje się ona na granicy legalności - nielegalności.
Trochę odbiegłem od tematu nowego KiCADa. Więc wskazane coś napisać jest w temacie. Jak zauważyłem usunięte zostało w tej kompilacji KiCADa kilka dość starych już błędów i pojawiło się kilka nowych opcji i ikonek w programie. Nie są to jakieś poważne zmiany, ale widać iż KiCAD się powoli rozwija i pozostaje czekać na kolejne jego kompilacje które z czasem będą coraz lepsze.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 23 lip 2007, 9:09

Witam!
Mam pytanie:"Mógłbyś wrzucic na forum zdjęcie chociaz jednej płytki zaprojektowanej w KiCAD ( chodzi mi tutaj o PCB nie o schemat)?" Ciekawi mnie jak wyglądają i przy okazji porównać moje protelowskie. pozdrawiam!

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 lip 2007, 7:51

Zobacz sobie na ten temat Tasza porównuje w nim właśnie Protela i KiCADa.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=5287

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 lip 2007, 14:50

A jakie ma wymagania ten program.... Bo widzą panstwo, ja pracuje na taim sredniowiecznym srzecie ze glowa boli...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 25 lip 2007, 11:06

Mnie udało się uruchomić KiCADa na Celeronie 400 MHz z 128 MB RAMu z starą kartą graficzną z 4 MB RAMu i akceleratorem 3D pod Linuksem SUSE 10.0. Program działał dobrze choć sam Linuks bardziej spowalniał komputer niż KiCAD przy tej konfiguracji komputera. KiCAD na dysku zajmuje około 180 MB choć rezygnując z not katalogowych (PDF) można zaoszczędzić około 80 MB. Rozdzielczość monitora im większa tym lepsza. Rozsądnym minimum wydaje się być 1024 x 768 pixeli przy 16 lub 32 bitowym kolorze. Jednym słowem jeśli na komputerze da się uruchomić Protel 99 SE to KiCAD się także uruchomi. Jedynie z mogą być problemy z systemem operacyjnym, gdyż zalecany jest Win2000, WinXP ewentualnie nowszy Windows. Może być też jednak z dystrybucji Linuksa. Natomiast mogą wystąpić problemy z KiCADem pod Win98.

sq4avs
-

Post autor: sq4avs » 26 lip 2007, 15:48

Uwaga u mnie Polska wersja dała się urochomić dopiero po zainstalowaniu na dysku C a nie w katalogu program files (instaluje sie domyślnie). Poza tym krzysztof odwalił kawał dobrej roboty. Gratulacje.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 lip 2007, 7:26

Ja także zauważyłem iż kiedy KiCAD jest zainstalowany w innej lokalizacji np. C:\Program Files\kicad mogą wystąpić pewne problemy z jego działaniem. Jak się okazało znaczenie ma wielkość liter w katalogu kicad. Najlepiej jak są to małe litery tak jak tu "kicad" a nie tak jak tu "KiCAD". Przy nazwie katalogu KiCAD program działał dobrze ale z katalogu głównego dysku np. C:\KiCAD Co do dysku to nie koniecznie musi być to dysk C:\ może być to inny dysk i inna lokalizacja. Ważne jest tylko aby nazwa katalogu programu była małymi literami kicad. Nieco więcej na ten temat napisane jest w temacie: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=5265

sq4avs
-

Post autor: sq4avs » 27 lip 2007, 7:45

A moze warto by umiescic info o tym podczas instalacji programu, uprosiloby sprawe i zaoszczedzilo by nerwów. Jednak program po polsku to ekstra sprawa (nie to ze mam problemy z angolem). :lol:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 lip 2007, 9:28

Przy instalacji KiCADa jest wyświetlany plik z informacjami na temat tego programu. Są w w nim opisane możliwe problemy wynikłe ze zmiany ścieżki instalacyjnej programu. Tyle że jest to około strony A4 tekstu i nie każdy pewnie czyta to w całości o ile czyta. Informacja także zawarta jest na płycie CD z KiCADem, ale tak jak pisałem być może nie każdy to czyta. Poniżej fragment tekstu wyświetlanego przy instalacji KiCADa. Jeśli to nie wyjaśnia problemu w dostatecznie jasny sposób to w kolejnej wersji instalatora KiCADa postaram się to dokładniej opisać.

INSTALACJA KiCAD'a w Windows

Oryginalnie program ten nie zawierał instalatora, wystarczyło go skopiować do wybranego katalogu i ręcznie utworzyć skrót do niego, aby poprawnie on działał. Okazało się iż KiCAD działa poprawnie niemal z każdej lokalizacji na dysku komputera np. C:\Program Files\kicad\ tylko nazwa katalogu z programem kicad musi być wpisana małymi literami, a nie jak poprzednio KiCAD. Od stycznia 2007 roku można pobrać ze strony internetowej autora tego programu KiCAD’a wyposażonego w program instalacyjny, który instaluje ten program w lokalizacji C:\Program Files\kicad\.W chwili obecnej instalator KiCAD’a dla Windowsa został nieco zmieniony i te same pliki są wykorzystane do instalacji KiCADa oraz uruchamiania go bezpośrednio z płyty CD. Rozwiązanie to pozwoliło to na zaoszczędzenie 112 MB i przyśpieszyło instalację KiCAD’a, gdyż instaluje się on bezpośrednio ze swoich plików które nie są jak poprzednio spakowane do jednego dużego pliku z którego poszczególne pliki musiały być wyodrębniane.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 10:19 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

sq4avs
-

Post autor: sq4avs » 27 lip 2007, 9:39

gapa ze mnie, fakt gdyby to umiesciuc na poczatku strony byloby lepiej, duzo czytania

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 lip 2007, 10:26

Poprawię ten tekst tak aby ta informacja znajdowała się zaraz na samym początku wyświetlanego tekstu. Tylko że jeśli ktoś nie czyta tekstów wyświetlanych przy instalacji tylko klika dalej i dalej by jak najszybciej zainstalować program to i tak tego nie przeczyta. Z drugiej strony instalator domyślnie jest teraz ustawiony na C:\Program Files\kicad\ więc jeśli nic nie pozmieniamy to powinno być OK. Chyba że ktoś ma jakieś szczególne upodobania lub wymagania co do ścieżki instalacyjnego tego lub innych programów.

sq4avs
-

Post autor: sq4avs » 27 lip 2007, 10:41

Fakt pierwsze dwa razy nie czytałem, później jednak czytałem i nie doczytałem. Duży opis. Najlepiej to na samym początku z napisem uwaga i na czerwono. U mnie instalowal sie jak instalowal i nie zmienialem nic a nie dzialalo. Dopiero jak zainstalowalem na c zadzialalo. Dobrze jednak ze dziala ok.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 lip 2007, 10:49

Poprawię ten tekst tak aby ta informacja znajdowała się zaraz na samym początku wyświetlanego tekstu. Tylko że jeśli ktoś nie czyta tekstów wyświetlanych przy instalacji tylko klika dalej i dalej by jak najszybciej zainstalować program to i tak tego nie przeczyta. Z drugiej strony instalator domyślnie jest teraz ustawiony na C:\Program Files\kicad\ więc jeśli nic nie pozmieniamy to powinno być OK. Chyba że ktoś ma jakieś szczególne upodobania lub wymagania co do ścieżki instalacyjnego tego lub innych programów.

ODPOWIEDZ