programowanie atmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
todevor
-

programowanie atmega8

Post autor: todevor » 19 lip 2007, 17:27

Witam, zbudowałem programator ISP według schematu na stronie lancos.com. Zamontowałem na płytce uniwersalnej atmega8 i podpiołem zasilanie. Podpiołem kable programujące miedzy programator i piny atmegi. Problem zaczyna sie gdy chce to zaprogramować. Używam programu uisp pod linuxem przy każdej probie wywala mi

Kod: Zaznacz cały

Atmel AVR ATmega8 is found.
Erasing device ...
Reinitializing device
Atmel AVR ATmega8 is found.
Uploading: flash
i Po ty cały szereg flash error at adress z róznymi kombinacjami liczb w hex.
Może problem tkwi w tym, że pobieram zasilanie ze stablilizatora 7805 i zasilanim nim rownolegle programator i atmege. Już nie mam pomysłu... Pomocy:)

ArchitekT
-

Post autor: ArchitekT » 19 lip 2007, 23:59

Skoro program rozpoznaje procesor i udaje mu się w nim kasować pamięć, to znaczy, że z programatorem jest wszystko w porządku. Na 95% winna jest uszkodzona pamięć w procesorze. Nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić pracę innego egzemplarza atmegi8.

todevor
-

Post autor: todevor » 20 lip 2007, 8:20

a może być to wina niestabilnej pracy programatora? zmierzyłem napięcie na 74ls244 i wynosi ono 3,44V ,a z noty katalogowej można wyczytać ze układ ten potrzebuje 4,75V do poprawnej pracy. Z kolei gdy podłączę programator i atmege pod jedno źródło +5V to na uC spadek wynosi 4,6V. Spróbuje dziś znaleźć inne źródło dla programatora a procek zasilać ze stabilizatora.

rozrabiak
-

Post autor: rozrabiak » 20 lip 2007, 8:22

todevor pisze:a może być to wina niestabilnej pracy programatora? zmierzyłem napięcie na 74ls244 i wynosi ono 3,44V ,a z noty katalogowej można wyczytać ze układ ten potrzebuje 4,75V do poprawnej pracy. Z kolei gdy podłączę programator i atmege pod jedno źródło +5V to na uC spadek wynosi 4,6V. Spróbuje dziś znaleźć inne źródło dla programatora a procek zasilać ze stabilizatora.
Zasilaj procek i programator z zasilacza z komputera, na pewno masz wolne wtyki. Ja tak robię i nie ma żadnych problemów.

Czerwony +5V
Czarny GND
Czarny GND
Żółty +12V

Jeżeli nadal będą problemy, zmień atmegę.

todevor
-

Post autor: todevor » 20 lip 2007, 9:00

Myślę, że to wina zimnych lutów w układzie programatora. Ponieważ była to moja pierwsza płytka, i dość niechlujnie wykonana:). Wykonam układ ponownie z większą precyzją.

[ Dodano: 2007-07-21, 01:50 ]
Myślę, że zmiana programatora nie pomogła, ponieważ nadal nie wykrywa układu, więc opisze wszystko po kolei może komuś uda się znaleźć usterkę. Dołączam schemat układu, jaki zbudowałem na płytce uniwersalnej. Układy scalone są zamontowane na podstawkach. Wyjścia scalaków są wykonane z goldpinow. Kwarc 8 MHz podłączany jest na zworki. Wszystkie połączenia 74ls244F <=> Atmega8 są prowadzone poprzez wtyki BLS i tasiemkę 10 żyłową. Tak samo jak z 74ls244F do D-sub 25. Stabilizator zasilam z zasilacza 9V 300mA. Kabel komp <=> programator ma około 1,2m. Programuje za pomocą programu ze strony Adam Dybkowskiego. Program nie wykrywa w ogóle MK. Sprawdziłem wszystkie połączenia niby miernik piszczał. Nie wiem dlaczego to nie działa :sad: Jeszcze dziś jak się wyśpię spróbuje zaprogramować atmege za pomocą lpt i rezystorów jeżeli to nie pomoże to albo MK jest zepsuty albo nie mam sterowników, chodź z avrdude zainstalowałem giveio. Chyba, że jest błąd w schemacie? Czekam na wasze posty  Pomocy! Z góry dziękuje za zainteresowanie.
Załączniki
schema.jpeg
(60.86 KiB) Pobrany 1906 razy

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 lip 2007, 15:28

Jakie napięcie dajesz na wejscie stabilizatora? Powinieneś dać 9V lub wiecej (oczywiscie jak masz 12V czy 20V to też się nic nie stanie :) )

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 21 lip 2007, 16:49

todevor pisze:Chyba, że jest błąd w schemacie?
Drobny się znalazł. D2 jest tutaj zbędna. Wprowadza tylko 0,7V spadku napięcia.

todevor
-

Post autor: todevor » 21 lip 2007, 17:52

Układ zasilam typowym zasilaczem AC. Na wyjściu 9V 300mA.

marcin026
-
Kontakt:

Post autor: marcin026 » 21 lip 2007, 18:56

Witam,
chciałbym zaprogramować mege8 programem avrdude który wchodzi w skałd pakietu WinAVR i wyskakuje mi takie coś

Kod: Zaznacz cały

f:\documents and settings\root\moje dokumenty\elektronika\projekty\zasilacz\zasilacz-program>make.exe program 
avrdude -p atmega8 -P lpt1 -c bascom    -U flash:w:zasilacz.hex 
avrdude: can't open device "giveio"

avrdude: failed to open parallel port "lpt1"

make.exe: *** [program] Error 1
dodam że na linuxie na tym samym komputerze programuje się bez problemów ale z kąta roota, co mam robić :?:

todevor
-

Post autor: todevor » 21 lip 2007, 19:07

musisz zainstalować sterowniki giveio powinny być w katalogu bin z avrdude. Trzy pliki install_giveio, loaddrv, status_giveio odpal je z pod cmd.

p_kacper
-

Post autor: p_kacper » 24 lip 2007, 12:44

nie wydaje mi sie zeby blad byl w lutowaniu(mi jak sie tylko jakis kabelek odlutowal czy cos, to od razu wywala ze nie zna procka i koniec).
a probowales programowac innymi programatorami?? np. pod win przez isp programmer??

todevor
-

Post autor: todevor » 24 lip 2007, 12:54

a probowales programowac innymi programatorami?? np. pod win przez isp programmer??
Tak, ta sama sytuacja. Nie wykrywa procka, ani nie zapisuje na flashu tak jakby komunikacja komp <=> programator była przerwana, lub części są wadliwe. Próbowałem z 4 liniami i rezystorami, tak samo nie chce sie sflashowa być moze atmega jest uszkodzona bo problemów z zasilaniem nie ma. Miedzy Vcc i GND uC jest 5.07 V

p_kacper
-

Post autor: p_kacper » 24 lip 2007, 13:52

Zasilac mozesz wszystko z jednego zrodla- ja mam sam 7805 bez kondensatorow, napiecie ok 4,7- zasilam z tego i programator i atmege16 i wszystko ok.
a nie grzebales w fuse- lock- bitach??

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 lip 2007, 14:23

jakiego systemu uzywasz?? Jesli XP to moze nie masz dostepu do LPT. Ja tez tak miałem- nie dało sie nic zrobić, nawet programy które pisałem w pascalu "siadały" wszedzie tam gdzie probawalem wyslac cos na lpt. zainstalowałem sobie giveio lub userport i pomogło. Na PPEdW znajdziesz przyczynę tego. Powodzenia.

ODPOWIEDZ