oscyloskop DF4321

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
kacperek
-

oscyloskop DF4321

Post autor: kacperek » 06 lip 2007, 0:43

http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzia ... my=15#1685

* pasmo 20MHz, dwa kanały
* duża czułość odchylania pionowego 1mV/dz
* wyzwalanie sygnałem TV
* modulacja jasności plamki – oś Z
* wyzwalanie przemienne ALT i siekane CHOP

Czy ktoś posiada ten oscyloskop? Czy warto go zakupić? W zasadzie interesuje mnie programowanie mikrokontrolerów, drobne naprawy sprzętu RTV, TV itp

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 09 lip 2007, 1:25

Jest ładny ma ładną lampe ale łatwo go rozkalibrowac gorzej skalibrowac.W szkole mamy jeden model tego NDN lub model starszy lub nowszy .A tak to na Hamegach pracujemy bodajze HM30 .Sam bede stawał przed zakupem oscyloskopu ale ja wolałbym cyfrowy z LCD .Chociaz takim bym nie pogardził.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 09 lip 2007, 17:18

Gutek pisze:Sam bede stawał przed zakupem oscyloskopu ale ja wolałbym cyfrowy z LCD
Kurcze to Ty chyba masz duzo kasy kolego :grin:
:arrow: kacperek
Ja myśle że jeśli zajmujesz sie programowaniem uP i dobnymi naprawami to zupełnie Ci wystarczy ten DF4321. Wygląda całkiem przyzwoicie a i cena nie jest najgorsza.

kacperek
-

Post autor: kacperek » 09 lip 2007, 18:04

Gutek pisze:łatwo go rozkalibrowac gorzej skalibrowac.
Możesz napisać coś więcej na ten temat?

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 09 lip 2007, 20:30

gwozdex pisze:Kurcze to Ty chyba masz duzo kasy kolego :grin:
Nie nie mam ale cała kasę jaka mam wydaje na elektronike .
Wakacje przeznaczam na prace i zarabianie pieniedzy.
w tym roku zbieram na komputer albo laptopa.
W nastpne wakacje przed stufdiami zarobie na oscyloskop i moze jakiegos fiata 125 p.:D

[ Dodano: 2007-07-09, 21:35 ]
kacperek pisze:Możesz napisać coś więcej na ten temat?
U nas ten szkolny oscyloskop został wysłany do serwisu (nie wiem co sie z nim stało ale nie było go dosc czasu) .W kwietniu przyszedł i ktos go rozkalibrował pewno uczniowie z którejś klasy.Nasz nauczyciel miał problemy z kalibracją.Ale jak nim nie będziesz trząsł i bawił sie trymerem kalibracyjnym to bedzie gites.

Polecam Ci oscyloskopy z funkcją tester elements i generatorem kalbracyjnym (jak w Hamegach) .Pomysł tez nad jakims używanym ,a moze analogowo-cyfrowy.Do mikroprocesorów oscyloskop analogowy moze przydac sie w wąskim zakresie pomiarów.Np czestotliwosci PWM ,kwarcu itp.Do badania np lini I2C przydałby sie juz rejestrator np.oscyloskop cyfrowy z pamiecią .

ODPOWIEDZ