Ogniwo Peltiera
Ogniwo Peltiera
Jak można sterować ogniwem Peltiera? Ogniwo ma np. 90W, a ja chciałbym wykorzystać z jego mocy 50 do 70%.
---------------------------
pozdro
---------------------------
pozdro
Witam
ogniwa peltiera pracyja przy pewnym napieciu podanym w nocie katalogowej przez producenta i przy tym napię ciu plynie określony prąd , więc ze wzoru P*I obliczamy moc
, ale do rzeczy , żeby ustalic moc np. 50W to możemy obniżyć napięcie np. o 5 V , wiec polynie mniejszy prad [moc bedzie mniejsza ] , ale wtedy spadnie [chyba sprawnosc] . Innym sposobem może być ograniczenie prądowe czyli przy ty np. 15V "obniżać" prad [ więc moc spadnie] , ale jak sie domyślam koledze nie chodzi o zmniejszenie tej mocy tylko o ustalenie pewnej temperatury [ a nie jak to jest w "turystykach" zmniejszanie ile idzie , bo izolacja tak jest marna wiec niezamroza [ przykladowo podam ze w lodówce turystycznej przy temp. otoczenia 35 st. temperatura niespadnie ponizej 10 st ] , wiec najlepiej regulowac "moc" poprzez wlanczanie/wylaczanie ukladu przy odpowiednich poziomach temperatur 
ogniwa peltiera pracyja przy pewnym napieciu podanym w nocie katalogowej przez producenta i przy tym napię ciu plynie określony prąd , więc ze wzoru P*I obliczamy moc
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
sterowanie ogniwem peltiera - grzanie i chłodzenie
witam poruszam ten stary temat bo nie wiem czy jest potrzeba zakładania nowego.
Mianowice poszukuje informacji jak rozwiązać problem sterowania modułem peltiera grzanie i chłodzenie z automatyczna regulacja temperatury. W internecie jest parę takich pomysłów ale nie ma jednego układu , który przełączał by układ pomiędzy grzaniem +30*C a chłodzeniem -20*C względem temperatury otoczenia. Jak ten problem w najprostszy sposób rozwiązać?? Bardzo będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Mianowice poszukuje informacji jak rozwiązać problem sterowania modułem peltiera grzanie i chłodzenie z automatyczna regulacja temperatury. W internecie jest parę takich pomysłów ale nie ma jednego układu , który przełączał by układ pomiędzy grzaniem +30*C a chłodzeniem -20*C względem temperatury otoczenia. Jak ten problem w najprostszy sposób rozwiązać?? Bardzo będę wdzięczny za jakieś sugestie.