piorun

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
as
-

piorun

Post autor: as » 26 maja 2007, 20:02

mieszkam na wsi daleko od szosy i zawsze mam problem z piorunami ponosze kolosalne straty jak albo czy znacie jakieś sposoby aby uchronić zabezpieczyć sie
oczywiście odpada wyłącz wszystko antenki prądy i td

Post do poprawienia - ortografia, interpunkcja, czytelność. marcing
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez as, łącznie zmieniany 1 raz.

ted
-

Re: piorun

Post autor: ted » 26 maja 2007, 20:21

as pisze:aby uchronić zabezpieczyć sie
oczywiście odpada wyłącz wszystko antenki prądy i td
tego nie rozumiem o co chodzi,ale jak chcesz wejdź tu
http://www.siz.org.pl/piorun/cz3.htm

as
-

Post autor: as » 26 maja 2007, 20:39

a tak właściwie to pionurochron chroni czy ściąga

czy jest system wczesnego ostrzegania
Ostatnio zmieniony 04 cze 2007, 21:45 przez as, łącznie zmieniany 1 raz.

maxzwp
-

Post autor: maxzwp » 26 maja 2007, 21:22

Prognoza pogody. Jak już walnie to ci nic nie pomoże :/ żadne urządzenie elektroniczne nie (nie wiem jaką skutecznośc mają filtry sieciowe z warystorami czy inną ochroną przeciw przepięciową).

as
-

Post autor: as » 26 maja 2007, 21:41

ale w radiu słychać LW trzaski nasilaja sie w miarę nadchodzącego frontu czy nie można tego w jakiś sensowny sposób wykozystać . ja wiem jak walnie to koniec jest to energia niestety nie do poskromienia ale system wczesnego alarmu czy coś podobnego

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 26 maja 2007, 22:53

Ktoś kiedyś liczył i wyszło, że piorun wcale takiej gigantycznej energii nie ma. Po prostu ta energia uwalnia się w bardzo krótkim czasie, i dlatego jest taka niszczycielska.

A piorunochron teoretycznie ściąga na siebie pioruny, po to, żeby nie uderzały w inne rzeczy. W praktyce pioruny zachowują się mniej przewidywalnie niż mogło by się to zdawać i potrafią uderzyć w ziemię tuż obok czegoś wysokiego, w co można by się spodziewać, że powinny uderzyć. Ale jeżeli już trafi w budynek to lepiej, żeby poszło po piorunochronie niż po innych kablach (antena, zasilanie).

Btw. na liniach wysokiego napięcia ponad 3 drutami, którymi płynie prąd zasilający wisi jeszcze 4 drut, który ma bezpośredni kontakt elektryczny ze słupami i z tego wnioskuję, że pełni rolę uziemienia-piorunochronu (takie rozwiązanie zaobserwowałem na linii biegnącej przez kilka km równolegle do trasy pociągu, którym dzisiaj jechałem).

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 26 maja 2007, 22:54

maxzwp pisze:Prognoza pogody. Jak już walnie to ci nic nie pomoże :/ żadne urządzenie elektroniczne nie (nie wiem jaką skutecznośc mają filtry sieciowe z warystorami czy inną ochroną przeciw przepięciową).
Zadne filtry, taki piorunek skacze sobie od chmurki do Ziemi, to tak ok. kilkaset metrów,
wiec o czym tu mówimy ? .
Filtry mogą pomóc przy odleglejszym wyładowaniu.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 03 cze 2007, 12:13

ROM pisze:
maxzwp pisze:Prognoza pogody. Jak już walnie to ci nic nie pomoże :/ żadne urządzenie elektroniczne nie (nie wiem jaką skutecznośc mają filtry sieciowe z warystorami czy inną ochroną przeciw przepięciową).
Zadne filtry, taki piorunek skacze sobie od chmurki do Ziemi, to tak ok. kilkaset metrów,
wiec o czym tu mówimy ? .
Filtry mogą pomóc przy odleglejszym wyładowaniu.
Kiedyś w EP był opisany wykrywacz wyładowań atmosferycznych AVT-1310.
Lepiej jest wykryć wcześniej, i po tym np. odłączać (choćby automatycznie) urządzenia z sieci energetycznej, telefonicznej i anten, niż próbować je chronić w momencie samego wyładowania.

as
-

Post autor: as » 03 cze 2007, 17:44

właśnie mi chodzi o wykrywacz nadchodząych wyładowań bardzo proszę kolegę o jak najwięcej informacji

[ Dodano: 2007-06-03, 18:53 ]
nie jest sztuką przyjąć cios
ale go przewidzieć
to chciałem sie dowiedzieć odnośnie wyładowań atmoserycznych

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 03 cze 2007, 18:30

To ja może dorzucę coś takiego. Wprawdzie po angielsku, no ale schemat zrozumie każdy. http://www.techlib.com/electronics/lightning.html#Egor

as
-

Post autor: as » 03 cze 2007, 19:43

jest to o co mi chodziło dedektor wyładowań dzięki
ale jeśli koledzy mają cos wiecej na ten temat
na 100% wkonam co zaproponował kolega Zenerek wielkie dzieki koledze właśnie chodziło o to

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 cze 2007, 21:38

Może zamiast budować detektor wyładowań atmosferycznych, wykorzystać gotowe informacje na temat burz zawarte na tej stronie internetowej, to jest właśnie coś w rodzaju takiego systemu wczesnego ostrzegania. Śledząc na mapie Polski poruszanie się burz możemy zobaczyć czy się jakaś nie zbliża w naszą stronę.
http://www.startsidan.org/burza.php
Oczywiście jeśli burza będzie w pobliżu to włączenie komputera będzie ryzykowne, ale śledząc informacje o burzach na podanej stronie można się zorientować czy jakaś nie zbliża się w naszą stronę. Co do skutków wyładowań atmosferycznych bywają one nie przewidywalne jak same wyładowania atomsferyczne. Tak się składa iż w mój rodzinny dom kilkakrotnie uderzył piorun (antena CD radia zamontowana przez brata o wysokości kilku metrów chyba ściągała pioruny). Za pierwszym razem spaliła się instalacja elektryczna na odcinku od konsoli na zewnątrz domu do licznika energii elektrycznej wraz z licznikiem, poza licznikiem nic nie zostało uszkodzone choć nie wszystkie wtyczki urządzeń elektrycznych były wyjęte z gniazdek, za drugim razem spalił się bezpiecznik topikowy w telewizorze, za trzecim razem urwało kawałek komina do którego przymocowana była antena radia CB, wówczas brat wykonał coś w rodzaju prowizorycznego piorunochronu w pobliżu tej anteny, do którego podłączył maszt tej anteny i od tego czasu raczej jest spokój, choć od kilku lat nie mieszkam w rodzinnym domu więc mogę nie wiedzieć o wszystkich uderzeniach pioruna w dom (antenę).

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 04 cze 2007, 16:41

No wiesz, takie badanie map burzowych wymaga trochę doświadczenia a co najważniejsze pochłania sporo czasu i jest niewygodne. Poza tym mapa pogodowa nie zadowoli elektronika :!: Moim zdaniem detektor jest najlepszy. Nie musisz w kółko myśleć o burzy, po prostu kiedy się zbliża detektor daje znać.
:arrow: As jeżeli już złożysz ten detektor, to daj znać jak to działa :wink:

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 04 cze 2007, 19:41

Witam wszystkich. Złożyłem kiedyś ten wykrywacz wyładowań atmosferycznych ale nie zawsze dawał znać o burzy i czasem dawał znać a burzy nie było.
:mrgreen:
Ale to że jego sprawność nie jest 100% to nie znaczy że jest bezużyteczny. Napewno się przyda.

Zapomniałem zaznaczyć że mówię o AVT 1310

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 cze 2007, 20:35

Wydaje się mi iż ta mapa burzowa nie jest skomplikowana w analizie (jest opis na stronie z tą mapą), choć od czasu do czasu faktycznie trzeba zerknąć w komputer co się dzieje. Jednie co można tej mapie zarzucić to to iż nie jest ona zbyt szczegółowa jak idzie o jej precyzję, ale dziś obserwowałem po południu mapę i to co się działo na zewnątrz i mapa wskazywała w mojej okolicy (Małopolska) burze i faktycznie na zewnątrz się dość mocno chmurzyło i trochę grzmiało i padało. Informacje wskazywane przez ta mapę może nie były precyzyjne, ale w miarę wiarygodne. Taki detektor też może wskazywać burzę, ale na ile to tez będzie precyzyjne i czy nie będzie fałszywych alarmów to trudno powiedzieć.

ODPOWIEDZ