Mruganie diodą

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Mruganie diodą

Post autor: Laik » 22 maja 2007, 22:12

Jak zrobic miganie diodą co 1 sekunde (mniej wiecej) czy jest możliwosc zrobienia tego bez mikroprocesorów??

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 22 maja 2007, 22:20

Możliwości jest bardzo dużo i to oczywiście bez mikrprocesora. Możesz użyć po prostu diody migającej, ale będzie ona migać troszkę szybciej. Możesz użyć generatora na bramkach logicznych, możesz też użyć generatora na bardzo popularnym timerze NE555. Powiedz do czego ma być ta dioda, to na pewno jeszcze coś wymyślimy :grin:

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 22 maja 2007, 22:33

... a może być odpowiednio obliczony multiwibrator na 2 tranzystorach ...

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 23 maja 2007, 19:10

Ma to byc cos takiego jakby alarm w samochodzie ze dioda miga co jakis czas (lepsze to niż nic)

[ Dodano: 2007-05-23, 20:37 ]
Chodzi mi o jak najtansze wykonanie

000andrzej
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 01 lip 2005, 19:36
Lokalizacja: Kraków

Post autor: 000andrzej » 23 maja 2007, 20:16


Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 23 maja 2007, 21:20

hmm no to ja proszę o małą podpowiedz. Dopiero zaczynam sie uczyc wiec niewiele wiem i z tad te pytania:
Obrazek
1)W tym tranzystorze jak rozumiem Emiter i Kolektor jest podłączony lecz baza nie - dlaczego ??
2) Na dole odstaje taki kawałek. Moze mi wytlumaczyc ktos co to jest ??

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 08 sie 2006, 15:32
Lokalizacja: JO82KL
Kontakt:

Post autor: Anax » 23 maja 2007, 21:51

Ten schemat znalazłem też tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php ... cle&k=5042
Elementem wykonawczym tego układu jest tranzystor T1 włączony inwersyjnie tzn. emiter do plusa a kolektor do minusa. W typowym włączeniu tranzystora npn jest odwrotnie. Nie wszystkie tranzystory włączone inwersyjnie będą się zachowywały tak jak T1, zależy to od technologii wykonania. Dla większości tranzystorów włączonych inwersyjnie napięcie przebicia zawiera się w przedziale 8 V do 9V. Tranzystor taki zachowuje się podobnie jak diak.
PS.
Laik pisze:z tad te pytania:
:O :shock: stąd :!:

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 18 paź 2006, 19:30
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: przemotronik » 24 maja 2007, 9:54

2) Na dole odstaje taki kawałek. Moze mi wytlumaczyc ktos co to jest ??
Ten "kawałek" to oznaczenie tzw. masy układu.

W elektronice pod tym pojęciem kryje się w 99,99% oznaczenie ujemnej szyny zasilania. Względem tego "węzła" mierzy się napięcia w układzie-przyjmuje się, że potencjał tej szyny jest zerowy, czyli np. jeżeli w danym punkcie układu będzie panował potencjał +1,5V tzn, że napięcie mierzone pomiędzy tymże punktem a masą wynosi 1,5 (gdy czarny ["zimny"] przewód miernika jest na masie).

Uff, trochę się wypisałem, ale z pojęciem masy w elektronice wiąże się bardzo wiele ważnych zagadnień :wink:

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 24 maja 2007, 13:04

Dzieki. Mam jeszcze pytanko: Dlaczego taki obwod nie dziala (ZAŁĄCZNIK (robiony w CrocodileClips)) jest zrobiony dokladnie tak jak pisze w opisie lecz dioda nie mruga dlaczego ??
Załączniki
obrazek.JPG
Mruganie dioda

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 24 maja 2007, 13:14

Dlatego, że nie każdy tranzystor zadziała w tym układzie !.
Jest tu wykorzystana specyficzna własność tranzystora, (przebicie lawinowe) zależna także od jego budowy wewnętrznej.
Aby układ zadziałał użyj tranzystora typu np. BC238 i ustaw napięcie zasilania 12V, a kondensatorek z którym taki układzik kiedyś testowałem to 2200uF.
Przy mniejszej pojemności układ także może nie zadziałać.

Jony130
Moderator
Posty: 3154
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 24 maja 2007, 20:40

Ten układ nie zadziała w żadnej symulacji. ( A w krokodylu to większość generatorów nie dzieła)
Jeszcze nie ma takiej symulacji co by uwzględnili przebicie złącza emiter-kolektor.
Zresztą twój schemat zawiera błąd. Bo to emiter ma być podłączony do plusa kondensatora a kolektor przez diodę do masy.

elektronWielki
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 30 maja 2006, 12:45
Lokalizacja: kontownia

Post autor: elektronWielki » 24 maja 2007, 23:03

zamiast tranzystora wstaw diak, to powinno zadzialac, daj tylko wieksze napiecie, poniewaz diaki sa przeznaczone glownie do ukladow wysokonapieciowych jak np sciemniacz

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 maja 2007, 4:37

... i co to za pojemność 2kF na Twoim schemacie kolego Laik???

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 25 maja 2007, 11:12

gwozdex, tak juz program wstawia te F

Pomocy potrzebuje jeszcze przy podlaczeniu mam tak (zlacznik) dobrze to jest podlaczone ??
Załączniki
bez tytułu.JPG

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 maja 2007, 11:26

hmmm..... Mnie bardziej chodziło o tą literkę "k" w oznaczeniu pojemności : 2kF- znaczy się co 2kilo farady???? chyba, że krokodylek wstawia "k" wmiejsce "u" (mikro)- nie pamietam juz wieki nie uzywałem tego programu.

ODPOWIEDZ