Strach na koty

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 27 lis 2006, 16:24

Może jakaś sterowana silniczkiem a naprowadzana jakimiś nadajnikami przyczepionymi do kotów broń laserowa która przypaliłaby kota ?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak na serio najlepszymi pomysłami są pomysł z podłączeniem mięsa do prądu i ten że gdy kot wejdzie do ogródka coś mu piszczy do ucha.

Romanes
-
Kontakt:

Post autor: Romanes » 28 lis 2006, 12:23

jako medium straszące kota najlepsza jest woda - podłączyć fontanny, sikawki itp na strzeżonym terenie do czujników tak poinstalowanych coby ludzi nie łapać...

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 28 lis 2006, 14:52

Aby stworzyc odpowiedni czujnik wystarczy zrobic bramki i czujniki na dwoch poziomach.

Kod: Zaznacz cały

_________
        ________________|         \
dolny  |  ________      |          \   wyjscie, np. przekaznik
-------*-\        \     |           |----------
          |   ex   |____|          /
          |        |    |_________/
---------/________/      BRAMKA AND
gorny    BRAMKA XOR
ascii art rulez :mrgreen:
To spowoduje ze ludzie nie uruchamia czujnika, co w przypadku sikawek byloby BARDZO niebezpieczne (juz lepiej sluchac tego 10Hz)

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 28 lis 2006, 18:26

taaa. tylko kto zapłaci za wode??? :lol: Według mnie - wspaniały pomysł. Żaden kot nie oprze się ucieczce przed wodą. Problem będzie tylko z instalacją systemu.

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 29 lis 2006, 14:47

No to robocik z działkiem, namierzyć, gonić, postraszyć, a jak nie to strzelić. Nie żeby zranić, tylko wystraszyć. A jak nie to bariera IRed i w momencie przerwania odpala, powiedzmy petardę :D :roll:

[ Dodano: 2006-11-29, 14:49 ]
albo z pistolecikem na wodę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 29 lis 2006, 15:05

To z petardą da się wykonać, bo w roli zapalnika może być wolfram z żarówki podłączany do 9V. Nie wierzę w to co ktoś na początku tematu napisał że jak odpali się niedaleko kota petardę picolówkę to nie ucieknie. :shock: :wink: :mrgreen:
PS witaj Anax po przerwie :cool: :smile:

[ Dodano: 2006-11-29, 15:26 ]
Odpowiedź na post Taszy na 1 stronie:
ISDki są niemożliwie DROGIE!! :evil: więc nie wchodzą w rachubę. :razz:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 lis 2006, 21:00

A morze zamiast bariey i-red powiesić taki cieńki drucik podłączony do prądu (HV)

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 29 gru 2006, 18:02

Ten pomysł z HV wydaje mi się niezły, z tym, że musi to być małej mocy i musi pracować na wysokiej częstotliwości, by nie było niebezpieczne zarówno dla kotów jak i dla ludzi :mrgreen:
No i do tego taki czujnik, by człowiek go nie uruchomił.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 29 gru 2006, 18:13

M@rek pisze:cieńki drucik podłączony do prądu (HV)
Jaki prąd płynie przez kota? Bo może się spalić drucik. I co wtedy? Wymieniać? Także człowiek może go przerwać.....
Chyba, żeby instalować tylko przy 'dzikich' przejściach a przy tych używanych przez ludzi - bramę lub kilka wcześniejszych pomysłów (petarde :D odtwarzacz, piszczek, woda etc...) oczywiście z odpowiednio skonfigurowanymi czujnikami (patrz: poprzedni mój post w tym temacie).

A tak ja myślę nad tym co zrobić żeby pies nie wchodził mamie do łóżka :lol: w nocy? Może odtworzyć obój... a może HV... takie napięcie z gniazdka z ograniczeniem prądowym na... powiedzmy... 5mA albo... łuk elektryczny z ograniczeniem prądowym także złapało by psa zdalnie (ale odległóść psa od śpiącej osoby ≈ 0,5m. Czy taki łuk celował by dobrze??? BO JAKBY MAMUSIĘ PORAZIŁO :lol: :lol: ... to by dopiero było :mrgreen:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 18 maja 2007, 21:17

Witam
moze troche odkopuje temat, ale zaistniała potrzeba , jak w temacie i niebardzo sobie z tym radze ,jedynie co znalazłem to to
Zakres słyszalno¶ci
Przy dużych częstotliwo¶ciach słuch kota (także psa) jest znacznie ostrzejszy niż nasz. Kot słyszy dĽwięki wyższe o prawie dwie oktawy niż najwyższa nuta, któr± potrafi usłyszeć człowiek, tj. o pół oktawy wyższe od dĽwięków, które może usłyszeć pies!!!
W zakresie dużych częstotliwo¶ci, w którym można oczekiwać wysokich dĽwięków wydawanych przez drapieżniki, kot wykazuje szczególn± wrażliwo¶ć. Umożliwia mu to rozróżnienie kolejnych nut różni±cych się o 1/5 do 1/10 tonu! Wielkie komory słuchowe w czaszce odgrywaj± zasadnicz± rolę we wzmacnianiu dĽwięków w celu ich analizy w uchu i mózgu kota.
Większo¶ć kotów, bez specjalnego treningu, uczy się rozpoznawać słowa wypowiadane przez człowieka. Reaguj± na swoje imię, nawoływanie na posiłki itd. Jednak ich zdolno¶ć rozpoznawania słów nigdy nie bywa tak obszerna jak u psów
i tu moje pytanie jaka to częstotliwość te :
Kot słyszy dĽwięki wyższe o prawie dwie oktawy niż najwyższa nuta, któr± potrafi usłyszeć człowiek
:?: :?:

Npn
-

Post autor: Npn » 19 maja 2007, 4:04

Niestety z tego co wiem (i na moim kocie praktykowałem) kot, podobnie jak człowiek przyzwyczaja się do nawet najbardziej nieprzyjemnych dźwięków. Mieszkam w pasie nalotowym na Balice - przez pierwszy miesiąc z każdym lądującym samolotem kot uciekał gdzie popadnie, potem przestał. Obecnie na samoloty reagują jedynie moi goście - stąd wniosek, że kot do nawet najbardziej przerażającego go dźwięku po prostu się przyzwyczaja.

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 19 maja 2007, 6:17

To prawda. Te bezpańskie które ''korzystają'' z mojego podwórka już żadnych odgłosów sie nie boją :cry:

Awatar użytkownika
Rohlson
-

Post autor: Rohlson » 19 maja 2007, 19:15

Nie wiem, czy kot nie reaguje też na niskie częstotliwości. Moje futrzaki uciekają, gdy jakaś ciężarówka jedzie drogą i wszystko się trzęsie. Jeśli to prawda, to ten głośnik do infradźwięków wystarczy zamontować praktycznie przy samej ziemi i założyć barierę IRED. Przejście kota przez nią aktywuje generator i kot ucieknie.

PS
Ja osobiście nie mam problemów z bezpańskimi kotami, ponieważ moja kotka skutecznie odstrasza wszystkie inne kociska :mrgreen:. Nie zamierzam też przeprowadzać na niej żadnych prób. Mogę jedynie zamieszczać tu swoje spostrzeżenia.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 maja 2007, 20:07

no ale dalej sie niedowiedzialem ile to te 2 oktawy , i jak bedzie ta częstotliwość :idea:

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 19 maja 2007, 21:10

dźwięki wyższe o prawie dwie oktawy
Czyli prawie 4 razy większa częstotliwość (jedna oktawa - zakres częstotliwości od f do 2*f), a ile to jest liczbowo to musisz znaleźć do jakiej częstotliwości słyszy człowiek (z wiekiem częstotliwość graniczna się obniża, ale chyba są jakieś średnie ustalenia)

ODPOWIEDZ