A tak na serio najlepszymi pomysłami są pomysł z podłączeniem mięsa do prądu i ten że gdy kot wejdzie do ogródka coś mu piszczy do ucha.
Strach na koty
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Aby stworzyc odpowiedni czujnik wystarczy zrobic bramki i czujniki na dwoch poziomach.
ascii art rulez 
To spowoduje ze ludzie nie uruchamia czujnika, co w przypadku sikawek byloby BARDZO niebezpieczne (juz lepiej sluchac tego 10Hz)
Kod: Zaznacz cały
_________
________________| \
dolny | ________ | \ wyjscie, np. przekaznik
-------*-\ \ | |----------
| ex |____| /
| | |_________/
---------/________/ BRAMKA AND
gorny BRAMKA XOR
To spowoduje ze ludzie nie uruchamia czujnika, co w przypadku sikawek byloby BARDZO niebezpieczne (juz lepiej sluchac tego 10Hz)
To z petardą da się wykonać, bo w roli zapalnika może być wolfram z żarówki podłączany do 9V. Nie wierzę w to co ktoś na początku tematu napisał że jak odpali się niedaleko kota petardę picolówkę to nie ucieknie.
PS witaj Anax po przerwie
[ Dodano: 2006-11-29, 15:26 ]
Odpowiedź na post Taszy na 1 stronie:
ISDki są niemożliwie DROGIE!!
więc nie wchodzą w rachubę. 
PS witaj Anax po przerwie
[ Dodano: 2006-11-29, 15:26 ]
Odpowiedź na post Taszy na 1 stronie:
ISDki są niemożliwie DROGIE!!
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Jaki prąd płynie przez kota? Bo może się spalić drucik. I co wtedy? Wymieniać? Także człowiek może go przerwać.....M@rek pisze:cieńki drucik podłączony do prądu (HV)
Chyba, żeby instalować tylko przy 'dzikich' przejściach a przy tych używanych przez ludzi - bramę lub kilka wcześniejszych pomysłów (petarde
A tak ja myślę nad tym co zrobić żeby pies nie wchodził mamie do łóżka
Witam
moze troche odkopuje temat, ale zaistniała potrzeba , jak w temacie i niebardzo sobie z tym radze ,jedynie co znalazłem to to

moze troche odkopuje temat, ale zaistniała potrzeba , jak w temacie i niebardzo sobie z tym radze ,jedynie co znalazłem to to
i tu moje pytanie jaka to częstotliwość te :Zakres słyszalno¶ci
Przy dużych częstotliwo¶ciach słuch kota (także psa) jest znacznie ostrzejszy niż nasz. Kot słyszy dĽwięki wyższe o prawie dwie oktawy niż najwyższa nuta, któr± potrafi usłyszeć człowiek, tj. o pół oktawy wyższe od dĽwięków, które może usłyszeć pies!!!
W zakresie dużych częstotliwo¶ci, w którym można oczekiwać wysokich dĽwięków wydawanych przez drapieżniki, kot wykazuje szczególn± wrażliwo¶ć. Umożliwia mu to rozróżnienie kolejnych nut różni±cych się o 1/5 do 1/10 tonu! Wielkie komory słuchowe w czaszce odgrywaj± zasadnicz± rolę we wzmacnianiu dĽwięków w celu ich analizy w uchu i mózgu kota.
Większo¶ć kotów, bez specjalnego treningu, uczy się rozpoznawać słowa wypowiadane przez człowieka. Reaguj± na swoje imię, nawoływanie na posiłki itd. Jednak ich zdolno¶ć rozpoznawania słów nigdy nie bywa tak obszerna jak u psów
Kot słyszy dĽwięki wyższe o prawie dwie oktawy niż najwyższa nuta, któr± potrafi usłyszeć człowiek
Niestety z tego co wiem (i na moim kocie praktykowałem) kot, podobnie jak człowiek przyzwyczaja się do nawet najbardziej nieprzyjemnych dźwięków. Mieszkam w pasie nalotowym na Balice - przez pierwszy miesiąc z każdym lądującym samolotem kot uciekał gdzie popadnie, potem przestał. Obecnie na samoloty reagują jedynie moi goście - stąd wniosek, że kot do nawet najbardziej przerażającego go dźwięku po prostu się przyzwyczaja.
Nie wiem, czy kot nie reaguje też na niskie częstotliwości. Moje futrzaki uciekają, gdy jakaś ciężarówka jedzie drogą i wszystko się trzęsie. Jeśli to prawda, to ten głośnik do infradźwięków wystarczy zamontować praktycznie przy samej ziemi i założyć barierę IRED. Przejście kota przez nią aktywuje generator i kot ucieknie.
PS
Ja osobiście nie mam problemów z bezpańskimi kotami, ponieważ moja kotka skutecznie odstrasza wszystkie inne kociska
. Nie zamierzam też przeprowadzać na niej żadnych prób. Mogę jedynie zamieszczać tu swoje spostrzeżenia.
PS
Ja osobiście nie mam problemów z bezpańskimi kotami, ponieważ moja kotka skutecznie odstrasza wszystkie inne kociska