Drabina Jackoba

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 01 lut 2007, 22:08

Nie, chodziło mi o jakiś bezpieczny gaz, np. dwutlenek węgla albo neon.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 01 lut 2007, 22:09

A może w helu. :mrgreen: Zawsze to fajniej wygląda jak coś sie unosi :razz:

Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 01 lut 2007, 22:33

Może być i hel byle dał się zjonizować by jak to wcześniej kolega "c4r0" napisał mógł powstać łuk. A co do napełniania metanem to i tak by go było trudno dostać bo przecież nie sprzedają go chyba.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 lut 2007, 9:45

Nie wiadomo tylko jak zachowa się gaz szlachetny przy tak dużym natężeniu prądu. Poza tym drabina prawdopodobnie nie będzie działać w zamknięciu. Obudowa wypełniona gazem powinna być na tyle duża, żeby gorący gaz zdążył ostygnąć zanim opadnie na dół i wróci do drabiny. A w ogóle po co kombinujesz?
przemek.pluto pisze:A co do napełniania metanem to i tak by go było trudno dostać bo przecież nie sprzedają go chyba.
:shock:

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 02 lut 2007, 14:36

A gdyby puścić gaz pod ciśnieniem to zmieniłoby się coś?

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 03 lut 2007, 18:22

c4r0 pisze:przy tak dużym natężeniu prądu
Chyba mylisz pojęcia. Wartość prądu czyli inaczej Natężenie jest malutkie natomiast Napięcie jest wysokie.
Anax pisze:A gdyby puścić gaz pod ciśnieniem to zmieniłoby się coś?

Tego nie wiem, natomiast wiem że da się owy łuk "zabarwić" zwilżając elektrody azotanem strontu - czerwony solą baru - zielony solą sodu - żółty i solą wapnia - niebieski

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 03 lut 2007, 21:23

owoc_leśny pisze:
c4r0 pisze:przy tak dużym natężeniu prądu
Chyba mylisz pojęcia. Wartość prądu czyli inaczej Natężenie jest malutkie natomiast Napięcie jest wysokie.
Wcale nie mylę pojęć. Napięcie jest wysokie, to oczywiste. Przy niskich napięciach gazy w ogóle nie świecą/jonizują się. A natężenie prądu w drabinie jacoba to kilkaset mA (przez ten łuk co mam w avatarze płynie 2A), co przy wysokich napięciach jest już dużym natężeniem jak dla mnie. Poza tym znaczenie określenia mały, duży itp zależy od kontekstu, jak również subiektywnej oceny. Ja prądu kilkaset mA nie nazwał bym malutkim nawet przy niskich napięciach :P

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 04 lut 2007, 14:39

Witam!
Wypełnienie obudowy np. helem daje dużo lepsze rezultaty. Takie rozwiązanie jest stosowane w fabrycznych lampach plazmowych, dlatego ich transformatory zasilające mają małą moc, a efekt jest lepszy. Jednak z dostaniem jakiegoś gazu szlachetnego może być problem. Innym, łatwiejszym sposobem jest obniżenie ciśnienia powietrza w obudowie. To też pomoże, ponieważ azot, który jest głównym składnikiem powietrza chamuje powstawanie wyładowań. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wytłumaczyłem.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 30 kwie 2007, 13:39

TeslaBuilder pisze:Witam!
Wypełnienie obudowy np. helem daje dużo lepsze rezultaty. Takie rozwiązanie jest stosowane w fabrycznych lampach plazmowych, dlatego ich transformatory zasilające mają małą moc, a efekt jest lepszy. Jednak z dostaniem jakiegoś gazu szlachetnego może być problem. Innym, łatwiejszym sposobem jest obniżenie ciśnienia powietrza w obudowie. To też pomoże, ponieważ azot, który jest głównym składnikiem powietrza chamuje powstawanie wyładowań. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wytłumaczyłem.
Pozdrawiam.
czyli jak by usunąć z powietrza azot to mielibyśmy świecącą ciągłym światłem lampę?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 kwie 2007, 15:33

lutownik pisze:czyli jak by usunąć z powietrza azot to mielibyśmy świecącą ciągłym światłem lampę?
Jakby usunąć z powietrza azot, to został by prawie sam tlen. Czysty tlen jest bardzo niebezpieczny i wybuchowy, niektóre materiały codziennego użytku w czystym tlenie dostają nawet samozapłonu. Więc myślę, że pakowanie się z wysokim napięciem i ogniem do tlenu nie jest najlepszym pomysłem ;)

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 02 maja 2007, 20:23

A wie ktoś moze jaka może być najdłuższa drabina Jackoba? Jest jakaś zależność pomiędzy prądem a wysokością?

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 03 maja 2007, 11:51

Witam.
Może być tak długa, dopuki szerokość pomiędzy elektrodami pozwoli na przeskoczenie łuku. Innych ograniczeń chyba nie ma.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 03 maja 2007, 13:36

Czyli jakby ustawic dwie elektrody w równym odstępie na całej długości (lub niewielkiej róznicy) to mogła by być nawet kilku metrowa?

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 03 maja 2007, 15:55

Tylko jak będą cały cas w równym odstępie, to łuk dojdzie do góry i tam się zatrzyma.
Pozdrawiam
Szymon.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 04 maja 2007, 10:42

Czyli maksymalna długość jest zależna od długości elektrod?
Ciekawe czy jest jakiś rekord co do długości drabiny Jackoba....

ODPOWIEDZ