Drabina Jackoba
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
Nie wiadomo tylko jak zachowa się gaz szlachetny przy tak dużym natężeniu prądu. Poza tym drabina prawdopodobnie nie będzie działać w zamknięciu. Obudowa wypełniona gazem powinna być na tyle duża, żeby gorący gaz zdążył ostygnąć zanim opadnie na dół i wróci do drabiny. A w ogóle po co kombinujesz?

przemek.pluto pisze:A co do napełniania metanem to i tak by go było trudno dostać bo przecież nie sprzedają go chyba.
- owoc_leśny
- -
- Kontakt:
Chyba mylisz pojęcia. Wartość prądu czyli inaczej Natężenie jest malutkie natomiast Napięcie jest wysokie.c4r0 pisze:przy tak dużym natężeniu prądu
Anax pisze:A gdyby puścić gaz pod ciśnieniem to zmieniłoby się coś?
Tego nie wiem, natomiast wiem że da się owy łuk "zabarwić" zwilżając elektrody azotanem strontu - czerwony solą baru - zielony solą sodu - żółty i solą wapnia - niebieski
Wcale nie mylę pojęć. Napięcie jest wysokie, to oczywiste. Przy niskich napięciach gazy w ogóle nie świecą/jonizują się. A natężenie prądu w drabinie jacoba to kilkaset mA (przez ten łuk co mam w avatarze płynie 2A), co przy wysokich napięciach jest już dużym natężeniem jak dla mnie. Poza tym znaczenie określenia mały, duży itp zależy od kontekstu, jak również subiektywnej oceny. Ja prądu kilkaset mA nie nazwał bym malutkim nawet przy niskich napięciachowoc_leśny pisze:Chyba mylisz pojęcia. Wartość prądu czyli inaczej Natężenie jest malutkie natomiast Napięcie jest wysokie.c4r0 pisze:przy tak dużym natężeniu prądu
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Witam!
Wypełnienie obudowy np. helem daje dużo lepsze rezultaty. Takie rozwiązanie jest stosowane w fabrycznych lampach plazmowych, dlatego ich transformatory zasilające mają małą moc, a efekt jest lepszy. Jednak z dostaniem jakiegoś gazu szlachetnego może być problem. Innym, łatwiejszym sposobem jest obniżenie ciśnienia powietrza w obudowie. To też pomoże, ponieważ azot, który jest głównym składnikiem powietrza chamuje powstawanie wyładowań. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wytłumaczyłem.
Pozdrawiam.
Wypełnienie obudowy np. helem daje dużo lepsze rezultaty. Takie rozwiązanie jest stosowane w fabrycznych lampach plazmowych, dlatego ich transformatory zasilające mają małą moc, a efekt jest lepszy. Jednak z dostaniem jakiegoś gazu szlachetnego może być problem. Innym, łatwiejszym sposobem jest obniżenie ciśnienia powietrza w obudowie. To też pomoże, ponieważ azot, który jest głównym składnikiem powietrza chamuje powstawanie wyładowań. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wytłumaczyłem.
Pozdrawiam.
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
czyli jak by usunąć z powietrza azot to mielibyśmy świecącą ciągłym światłem lampę?TeslaBuilder pisze:Witam!
Pozdrawiam.
Jakby usunąć z powietrza azot, to został by prawie sam tlen. Czysty tlen jest bardzo niebezpieczny i wybuchowy, niektóre materiały codziennego użytku w czystym tlenie dostają nawet samozapłonu. Więc myślę, że pakowanie się z wysokim napięciem i ogniem do tlenu nie jest najlepszym pomysłemlutownik pisze:czyli jak by usunąć z powietrza azot to mielibyśmy świecącą ciągłym światłem lampę?
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt: