Problem z przedwzmacniaczem

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
habas
-
Kontakt:

Problem z przedwzmacniaczem

Post autor: habas » 10 mar 2007, 22:00

Witam. Zbudowałem 2 kanały wzmacniacza na MOSFETach (kit AVT2762) i wszystko dobrze dzialało. Jednak chciałem podłączyć ten wzmacniacz do miniwieży i postanowiłem zastosować przedwzmacniacz wzmacniający sygnał o około 12razy poniewaz amplituda sygnału z miniwieży nie przekraczała 100mV. Zastosowałem moduł na ne542 i teraz słychać w głośnikach buczenie i szumy słyszalne z odległości ok 0,6m. Co gorsza, zbliżając rękę do przewodu łączącego miniwieżę z tym przedwzmacniaczem przydźwięk narasta, ale tylko w jednym kanale. Jak go można wyeliminować? Co do szumu to jeszcze pokombinuję z innymi rezystancjami R3, R5, R7 ponieważ w opisie kitu avt193 jest napisane że wypadkowa rezystancja połączenia równoległego powinna wynosić poniżej 1k a u mnie jest to ok 1,7k. Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 11 mar 2007, 8:36

NIc mi do głowy nie przychodzi jak odwrotne zasilanie .Wtedy dzieją sie podobne rzeczy.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 11 mar 2007, 11:40

Gutek pisze:NIc mi do głowy nie przychodzi jak odwrotne zasilanie .Wtedy dzieją sie podobne rzeczy.
Gdyby chodziło o odwrotne podłączenie zasilania, wtedy układ raczej by nie działał - prawda? ;)

habas - sprawdź ekranowanie przewodów połączeniowych. Efekt który opisujesz to brum sieciowy - wystarczy poszukać informacji na ten właśnie temat.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 11 mar 2007, 14:43

Marcing jak podłaczysz zasilenie odwrotnie do OE to własnie brumi układzik. Bez kitu.

-----
Napisz to samo nie używając slangu. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Gutek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
habas
-
Kontakt:

Post autor: habas » 11 mar 2007, 14:54

Przedwzmacniacz jest podłączony do miniwieży za pomocą trójżyłowego kabla, każda żyła w osobnym ekranie, zakończonym z obu stron wtyczką jack stereo. Ekrany każdej żyły są podłączone do masy od strony miniwieży. Może tu coś sknociłem? Jak to powinno być podłączone?

micik
-

Re: Problem z przedwzmacniaczem

Post autor: micik » 27 kwie 2007, 6:03

habas pisze: Jednak chciałem podłączyć ten wzmacniacz do miniwieży i postanowiłem zastosować przedwzmacniacz wzmacniający sygnał o około 12razy poniewaz amplituda sygnału z miniwieży nie przekraczała 100mV.
Witam! I tu zrobiłeś poważny błąd! Jeżeli masz 100mV i podeszłeś ze wzmocnieniem 12 razy to już masz na wyjściu 1,2V, stad te wszystkie szumy, przydźwięki itd. Standardowa czułość końcówki to 775mV. A na dodatek czy jesteś pewien, że czułość tej końcówki nie jest jeszcze większa niż te 775mV? Jeżeli faktycznie dopasujesz te wszystkie napięcia to problemy powinny zniknąć!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 27 kwie 2007, 21:18

micik pisze:Standardowa czułość końcówki to 775mV. A na dodatek czy jesteś pewien, że czułość tej końcówki nie jest jeszcze większa niż te 775mV? Jeżeli faktycznie dopasujesz te wszystkie napięcia to problemy powinny zniknąć!
mnie też tak się zdaje. poza tym ekran połącz z masą tylko z jednej strony (ale chyba tak masz).
1200mA to zbyt dużo.

ja na Twoim miejscu powalczyłbym ze zmniejzeniem czułości bo to, że
habas pisze:zbliżając rękę do przewodu łączącego miniwieżę z tym przedwzmacniaczem przydźwięk narasta, ale tylko w jednym kanale
może być przyczyną ekranowania lub zbyt dużej czułości.

powodzenia

ODPOWIEDZ