Problem z przedwzmacniaczem
Problem z przedwzmacniaczem
Witam. Zbudowałem 2 kanały wzmacniacza na MOSFETach (kit AVT2762) i wszystko dobrze dzialało. Jednak chciałem podłączyć ten wzmacniacz do miniwieży i postanowiłem zastosować przedwzmacniacz wzmacniający sygnał o około 12razy poniewaz amplituda sygnału z miniwieży nie przekraczała 100mV. Zastosowałem moduł na ne542 i teraz słychać w głośnikach buczenie i szumy słyszalne z odległości ok 0,6m. Co gorsza, zbliżając rękę do przewodu łączącego miniwieżę z tym przedwzmacniaczem przydźwięk narasta, ale tylko w jednym kanale. Jak go można wyeliminować? Co do szumu to jeszcze pokombinuję z innymi rezystancjami R3, R5, R7 ponieważ w opisie kitu avt193 jest napisane że wypadkowa rezystancja połączenia równoległego powinna wynosić poniżej 1k a u mnie jest to ok 1,7k. Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
Gdyby chodziło o odwrotne podłączenie zasilania, wtedy układ raczej by nie działał - prawda?Gutek pisze:NIc mi do głowy nie przychodzi jak odwrotne zasilanie .Wtedy dzieją sie podobne rzeczy.
habas - sprawdź ekranowanie przewodów połączeniowych. Efekt który opisujesz to brum sieciowy - wystarczy poszukać informacji na ten właśnie temat.
Marcing jak podłaczysz zasilenie odwrotnie do OE to własnie brumi układzik. Bez kitu.
-----
Napisz to samo nie używając slangu. ZbeeGin
-----
Napisz to samo nie używając slangu. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Gutek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z przedwzmacniaczem
Witam! I tu zrobiłeś poważny błąd! Jeżeli masz 100mV i podeszłeś ze wzmocnieniem 12 razy to już masz na wyjściu 1,2V, stad te wszystkie szumy, przydźwięki itd. Standardowa czułość końcówki to 775mV. A na dodatek czy jesteś pewien, że czułość tej końcówki nie jest jeszcze większa niż te 775mV? Jeżeli faktycznie dopasujesz te wszystkie napięcia to problemy powinny zniknąć!habas pisze: Jednak chciałem podłączyć ten wzmacniacz do miniwieży i postanowiłem zastosować przedwzmacniacz wzmacniający sygnał o około 12razy poniewaz amplituda sygnału z miniwieży nie przekraczała 100mV.
Pozdrawiam
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
mnie też tak się zdaje. poza tym ekran połącz z masą tylko z jednej strony (ale chyba tak masz).micik pisze:Standardowa czułość końcówki to 775mV. A na dodatek czy jesteś pewien, że czułość tej końcówki nie jest jeszcze większa niż te 775mV? Jeżeli faktycznie dopasujesz te wszystkie napięcia to problemy powinny zniknąć!
1200mA to zbyt dużo.
ja na Twoim miejscu powalczyłbym ze zmniejzeniem czułości bo to, że
może być przyczyną ekranowania lub zbyt dużej czułości.habas pisze:zbliżając rękę do przewodu łączącego miniwieżę z tym przedwzmacniaczem przydźwięk narasta, ale tylko w jednym kanale
powodzenia