Portal Elektroniki Praktycznej [klawiatura nie gryzie]

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
tasza
Użytkownik

Portal Elektroniki Praktycznej [klawiatura nie gryzie]

Post autor: tasza » 13 mar 2007, 14:46

Witam w słoneczny wtorek.

Tak sobie od jakiegoś czasu (czynnie :wink: ) obserwuję pewną ciekawą inicjatywę, a mianowicie
jak to rozwija się pomysł Endzika na miniportal EP zbudowany na bazie dostępnego w phpBB oskryptowania.
Kluło się i kluło...a teraz? No popatrzcie państwo sami, jakie ładne:
:arrow: http://forum.ep.com.pl/portal.php
Design może i skromny (od phpBB wiele wymagać nie wypada), ale jest co poczytać w news-ach,
ponieważ kilka osób już pisze wiadomości...

A mnie jak zwykle zastanawia jedna rzecz.
Czyli że jednak są ludki, którym coś chce się robić, których klawiatury nie gryzą w łapy,
którym chce się wyszukać garść ciekawostek z netu i przedstawić reszcie użytkowników.
Jednak gdzieś tam są....

Ot, to takie stwierdzenie faktu...w końcu to dział Różności.

Aha, broń Boże na nic nie narzekam. Nasz Elportal też przecież wspaniale się rozwija. :roll:

Notka dla nadgorliwych:
ten post nie narusza regulaminu (p.5) ponieważ wydawcą EdW jak i EP jest jedna firma - AVT

Endi - powodzenia!
ale tak naprawdę to troszkę Ci zazdroszczę...

pozdrawiam,
N.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 mar 2007, 14:57

Fajne :)
tasza pisze:Nasz Elportal też przecież wspaniale się rozwija.
Czy ja wiem? Tylko forum jest OK sam elportal już od ponad roku jest i jeszcze połowa stron jest nie aktywna!! nie kapuje tego czy one kiedykolwiek bedą aktywne?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Kulpina, łącznie zmieniany 1 raz.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 13 mar 2007, 15:07

Kulpina pisze:sam elportal już od ponad roku jest i jeszcze połowa stron jest nie aktywna!! nie kapuje tego czy one kiedykolwiek bedą aktywne?
Z zamierzenie miały być aktywne, bo nikt by tego nie umieszczał na ElPortalu, ale:

Jeden. Jak sądzę nikt z redakcji EdW nie ma czasu na aktualizowanie i wrzucanie artykułów.
Dwa. Nie ma zbyt wielu chętnych (chyba).
Trzy. Nikt/prawie nikt nie zgłaszał tego do tej pory.

PS. Portal EP bardzo fajny...

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 13 mar 2007, 15:12

Kulpina pisze:Czy ja wiem? Tylko forum jest OK sam elportal już od ponad roku jest
i jeszcze połowa stron jest nie aktywna!! nie kapuje tego czy one kiedykolwiek bedą aktywne?
A, to dobre pytanie, ale wybacz - nie do mnie.
Naczelny EdW wielokrotnie zachęcał do współpracy przy rozbudowie portala,
ja też kilka razy smarowałam teksty o Naszych Stronach.

Widzisz Kulpina, teraz w modzie jest podejście typu daj, ewentualnie "weźmy się i zrób".
Przykład, daleko nie szukając: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=25789#25789

N.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 mar 2007, 16:18

Aha czyli nie ma chętnych to w takim razie ja pisze maila bo mnie denerwują komunikaty strona w budowie.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2007, 13:20 przez Kulpina, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 14 mar 2007, 11:56

Witam.

Dzięki Natasza za miły gest z Twojej strony! :)

Co do designu portalu EP to nie chciałem kombinować, bo nie znam się na tyle żeby zrobić coś więcej - jak na razie.
Zainstalowałem Krasnala na kompie - zainstalowałem sobie na nim forum - walczę i uczę się powoli.
Z czasem portal (mam nadzieję) nabierze bardziej profesjonalnego wyglądu, na razie jestem zbyt płytki żeby coś zmieniać na bardziej zaawansowanym poziomie.

A czemu to miałabyś zazdrościć? etam...

Aha, broń Boże na nic nie narzekam. Nasz Elportal też przecież wspaniale się rozwija.
Z tego co pamiętam to Piotr Górecki pisał w EdW i w ogóle było to promowane, ale jak widac ludziom się nie chce nic... tak jak napisałaś " Daj" albo "weźmy się i zrób"...

Tutaj jest trochę userów na forum! więc może weźcie się ludzie i zróbcie coś od siebie, ot tak dla własnej satysfakcji zamiast wymyślać na forum tematy z kosmosu które kończą się ostrzeżeniami lub zamknięciem, bo z tego co widzę w dziale "moderatorzy" to ręce opadają...

Utworzyć dział "news" dać uprawnienia pisania tym co się zgłoszą i przynajmniej spróbować to ruszyć a i pewnie redakcja dostrzeże takich "ochotników" do pomocy i może być naprawdę ciekawie.

Jest miejsce, jest możliwość... dlaczego by tego nie wykorzystać?
Na FEP też nigdy portal nie był włączany, ale póki co dostałem w swoje łapy PA i się zaczęło..

Co do nadgorliwych... od pewnego czasu mam wrażenie, że ktoś trochę za bardzo się stara utrzymać forum w "sterylnym porządku" odnosi się to do poprawiania błędów itp.
Trochę przesada... ja tak to widzę... rozumiem poprawić byka, ale nie tzw. literówki i brak polskich znaków.
Ja staram się albo "po cichu" poprawić BYKA, albo zaznaczam na czerwono gdzie widzę, że jest już przesada.
Myślę, że przez takie działania ludzie w pewnym sensie są zniechęceni czytaniem ciągłych poprawianych tekstów na czerwono.
Dla tych którym się nie chce... jest taka przeglądarka jak Mozilla Firefox 2 która ma wbudowany moduł sprawdzania pisowni, może by tak instalnąć i przy okazji przyzwyczaić się (bo nie powiem nauczyć) pisać w miarę poprawnie.
To tak na marginesie.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 14 mar 2007, 12:46

Witaj Michał,
End pisze:Utworzyć dział "news" dać uprawnienia pisania tym co się zgłoszą i przynajmniej spróbować to ruszyć a i pewnie redakcja dostrzeże takich "ochotników" do pomocy i może być naprawdę ciekawie.
Ale to już jest...od czasu, kiedy zaistniał PPEdW (przemianowany później na Elportal).
Każdy zalogowany do systemu użytkownik może napisać news-a,
to linki "Dodaj Artykuł" (po lewej) i "Napisz posta/wiadomość!" (po prawej)
https://elportal.pl/modules.php?op=modl ... file=index
Post przechodzi akceptację a nastepnie pojawia się na stronie głównej w odpowiedniej kategorii...
Akceptacja (weryfikacja) jest konieczna, aby była jakakolwiek kontrola nad tym
co pojawia się na stronie głównej...U Ciebie, na Portalu EP jest to rozwiązane inaczej:
posty na stronę główną piszą osoby uprawnione (w domyśle - takie, po których
można się spodziewać, że nie zrobią śmietnika). Efekt jest ten sam - w miarę sensowny
poziom wiadomości.

Nie zmienia to faktu, że....no sam popatrz kto coś maluje. Ewa, czasem ja,
troszkę Ivanek....no i Gaweł o swojej stronie autorskiej. Chyba jedynej, która naprawdę żyje.

miłego,
N.

ODPOWIEDZ