Zacząłem poszukiwac inforamcji na temat kodowania koloru w systemie PAL. Rozmaite książki i opracowania podają macierz przekształcenia sygnałów R, G, B na sygnały Y, U, V:
Kod: Zaznacz cały
[ Y ] [0.299 0.587 0.114] [ R ]
[ U ]= [-0.147 -0.289 0.436 ]*[ G ]
[ V ] [ 0.615 -0.515 -0.100 ] [ B ]Sygnał Y stanowi sygnał luminancji który bezpośrednio jest podawany w czasie rysowania linii
natomiast sygnałami U oraz V jest modulowana amplitudowo częstotliwość 4.4297125 MHz (dla sygnału V występuje przesunięcie o 90°. Faza przebiegu 4.4297125 MHz zmienia się co linię więc w sygnałach synchronizacyjnych podawana jest próbka tej częstotliwośći do synchronizacji odbiornika TV. Sygnały te następnie są sumowane.
W Internecie można spotkać się z projektami generowania obrazu PAL w układach z mikroprocesorowych na dwa sposoby:
1. Sygnał jjest generowany w całości programowo z wykorzystaniem przetaktowanego procesora i DAC z drabinki rezystorów (duże obciążenie procesora) np:
http://www.ondraszek.ds.polsl.gliwice.p ... index2.php
http://www.serasidis.gr/circuits/colour ... ar_gen.htm
2. Sygnał jest generowany w postaci R,G,B a następnie godowany za pomocą specjalizowanego układu np: MC1377 (który jest trudno dostępny)
Ja zastanowiłem się nad trochę innym podejściem, zadowoliłaby mnie np: możliwość wyświetrania obrazu w dwóch kolorach np: [kolor zielony] - pikesel zapalony, [kolor czarny] piksel zgaszony.
Sygnał PAL koloru zielonego mógłby być wytwarzany np za pomocą odpowiedniej drabinki rezystorów i szybkiego demultipleksera i generatora z licznikiem (korzystając z właściwości f. sinus i cosinus)
w= Y + U
w= Y - V
w= Y - U
w= Y + V
Nie zmieniałbym fazy nośnej koloru co linię, żeby uprościć układ. Procesor bramkowałby tylko ten sygnał tworząc na ekranie obraz zielono-czarny. ewentualnie można zastosować dwa demultiplexery i przełączać je uzyskując dodatkowy kolor. Mikrokontroler zajmowaqłby się tyko włączaniem sygnału w odpowiednich chwilach więc nie byłby tak obciążony.
PYTANIE II:
Czy układy scalone np 74LSXXXX są wystarczająco szybkie - musiałyby pracować z częstotliwością 4*4.4297125 Mhz = 17,72 Mhz
PYTANIE III:
Czy zna ktoś jakieś opracowania jak generowany był kolor w pierwszych komputerach podłączanych do TV?
Proszę o zastanowienie się nad moimi pytaniami i ewentualną odpowiedź.