Generowanie sygnału PAL - układy cyfrowe

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Earl
-

Generowanie sygnału PAL - układy cyfrowe

Post autor: Earl » 06 mar 2007, 20:54

Ostatnio modne na łamach EdW projekty z "wyświetlaniem" telewizyjnym skłoniły mnie do refleksji czy nie możnaby uzyskiwanych czarno-szaro-białych obrazów nieco ubarwić.
Zacząłem poszukiwac inforamcji na temat kodowania koloru w systemie PAL. Rozmaite książki i opracowania podają macierz przekształcenia sygnałów R, G, B na sygnały Y, U, V:

Kod: Zaznacz cały

[ Y ]  [0.299   0.587   0.114] [ R ]
[ U ]= [-0.147 -0.289  0.436 ]*[ G ]
[ V ]  [ 0.615 -0.515 -0.100 ] [ B ]
PYTANIE I: Czy R,G,B są tutaj odniesione do przedziału biel-czerń (0,3-1V) ?

Sygnał Y stanowi sygnał luminancji który bezpośrednio jest podawany w czasie rysowania linii
natomiast sygnałami U oraz V jest modulowana amplitudowo częstotliwość 4.4297125 MHz (dla sygnału V występuje przesunięcie o 90°. Faza przebiegu 4.4297125 MHz zmienia się co linię więc w sygnałach synchronizacyjnych podawana jest próbka tej częstotliwośći do synchronizacji odbiornika TV. Sygnały te następnie są sumowane.

W Internecie można spotkać się z projektami generowania obrazu PAL w układach z mikroprocesorowych na dwa sposoby:

1. Sygnał jjest generowany w całości programowo z wykorzystaniem przetaktowanego procesora i DAC z drabinki rezystorów (duże obciążenie procesora) np:

http://www.ondraszek.ds.polsl.gliwice.p ... index2.php
http://www.serasidis.gr/circuits/colour ... ar_gen.htm

2. Sygnał jest generowany w postaci R,G,B a następnie godowany za pomocą specjalizowanego układu np: MC1377 (który jest trudno dostępny)

Ja zastanowiłem się nad trochę innym podejściem, zadowoliłaby mnie np: możliwość wyświetrania obrazu w dwóch kolorach np: [kolor zielony] - pikesel zapalony, [kolor czarny] piksel zgaszony.
Sygnał PAL koloru zielonego mógłby być wytwarzany np za pomocą odpowiedniej drabinki rezystorów i szybkiego demultipleksera i generatora z licznikiem (korzystając z właściwości f. sinus i cosinus)
w= Y + U
w= Y - V
w= Y - U
w= Y + V
Nie zmieniałbym fazy nośnej koloru co linię, żeby uprościć układ. Procesor bramkowałby tylko ten sygnał tworząc na ekranie obraz zielono-czarny. ewentualnie można zastosować dwa demultiplexery i przełączać je uzyskując dodatkowy kolor. Mikrokontroler zajmowaqłby się tyko włączaniem sygnału w odpowiednich chwilach więc nie byłby tak obciążony.
PYTANIE II:
Czy układy scalone np 74LSXXXX są wystarczająco szybkie - musiałyby pracować z częstotliwością 4*4.4297125 Mhz = 17,72 Mhz

PYTANIE III:
Czy zna ktoś jakieś opracowania jak generowany był kolor w pierwszych komputerach podłączanych do TV?

Proszę o zastanowienie się nad moimi pytaniami i ewentualną odpowiedź. :)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Earl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 mar 2007, 16:13

Możne warto wykorzystać układ VIC 6560(NTSC) /6561(PAL)(Video Interface Chip) Link
albo VIC-II 6567 dostępny np. w c64 Link

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 mar 2007, 17:26

Earl pisze:2. Sygnał jest generowany w postaci R,G,B a następnie godowany za pomocą specjalizowanego układu np: MC1377 (który jest trudno dostępny)
Istnieje jeszcze parę innych układów. Wystarczy w Google wpisać "PAL encoder" i znajdziesz takie jak: AD722, TDA8501 i jeszcze pewnie parę innych...

ODPOWIEDZ