Witam!
Mam problem potrzebuje schematu wyłącznika na prąd 230V. Nie chodzi mi tu o zwykły wyłącznik, ale o taki gdy prąd zostanie odcięty i później ponownie prąd załączony to żeby wyłącznik się sam nie włączył. Proszę o szybką odpowiedź bo ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna.
Wyłącznik(bardzo ważne)
- przemek.pluto
- -
- Kontakt:
-
tyrystorek
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam programator elektroniczny, który po wyłączeniu i ponownym włączeniu do sieci trzeba "uruchomić" samemu. Chyba wiem jak takie coś zrobić dajcie mi pare dni na zrobienie schematu.Tomik pisze:Witam!
Mam problem potrzebuje schematu wyłącznika na prąd 230V. Nie chodzi mi tu o zwykły wyłącznik, ale o taki gdy prąd zostanie odcięty i później ponownie prąd załączony to żeby wyłącznik się sam nie włączył. Proszę o szybką odpowiedź bo ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna.
Czy chodzi o rodzaj wyłącznika, który stosowany jest w urządzeniach elektryki przemysłowej? Potrzebne są 2 przyciski chwilowe i przekaźnik lub stycznik z jednym wolnym załaczanym stykiem. Jeden przełacznik chwilowy załącza stycznik lub przekaźnik. Wolny styk przekaźnika załacza cewke i podtrzymuje jejz asilanie. W obwód z cewką i wolnym stykiem wmontowany jest drugi przełącznik, ale stykami "normalnie zwartymi" (NC).
W zalaczniku koncepcja.
Uklad podtrzymuje wlaczenie az do zaniku zasilania lub rozwarcia przelacznika NC.
Mam nadzieje,ze o to chodzilo?
W zalaczniku koncepcja.
Uklad podtrzymuje wlaczenie az do zaniku zasilania lub rozwarcia przelacznika NC.
Mam nadzieje,ze o to chodzilo?
- Załączniki
-
- przel.JPG (9.63 KiB) Przejrzano 5403 razy