Wyłącznik(bardzo ważne)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Tomik
-

Wyłącznik(bardzo ważne)

Post autor: Tomik » 25 lut 2007, 14:57

Witam!
Mam problem potrzebuje schematu wyłącznika na prąd 230V. Nie chodzi mi tu o zwykły wyłącznik, ale o taki gdy prąd zostanie odcięty i później ponownie prąd załączony to żeby wyłącznik się sam nie włączył. Proszę o szybką odpowiedź bo ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna.

Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 25 lut 2007, 16:05

Na tej zasadzie to działają tyrystory ale czy można nimi przełączać 230VAC to nie wiem.

tyrystorek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tyrystorek » 25 lut 2007, 16:28

Tomik pisze:Witam!
Mam problem potrzebuje schematu wyłącznika na prąd 230V. Nie chodzi mi tu o zwykły wyłącznik, ale o taki gdy prąd zostanie odcięty i później ponownie prąd załączony to żeby wyłącznik się sam nie włączył. Proszę o szybką odpowiedź bo ta sprawa jest dla mnie bardzo ważna.
Mam programator elektroniczny, który po wyłączeniu i ponownym włączeniu do sieci trzeba "uruchomić" samemu. Chyba wiem jak takie coś zrobić dajcie mi pare dni na zrobienie schematu.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 25 lut 2007, 17:22

Czy chodzi o rodzaj wyłącznika, który stosowany jest w urządzeniach elektryki przemysłowej? Potrzebne są 2 przyciski chwilowe i przekaźnik lub stycznik z jednym wolnym załaczanym stykiem. Jeden przełacznik chwilowy załącza stycznik lub przekaźnik. Wolny styk przekaźnika załacza cewke i podtrzymuje jejz asilanie. W obwód z cewką i wolnym stykiem wmontowany jest drugi przełącznik, ale stykami "normalnie zwartymi" (NC).

W zalaczniku koncepcja.

Uklad podtrzymuje wlaczenie az do zaniku zasilania lub rozwarcia przelacznika NC.

Mam nadzieje,ze o to chodzilo?
Załączniki
przel.JPG
przel.JPG (9.63 KiB) Przejrzano 5399 razy

Tomik
-

Post autor: Tomik » 26 lut 2007, 21:12

Witam!!
Na wstępie bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Wykorzystam schemat przedstawiony przez M@cieja. I wypróbuje rozwiązanie z tyrystorami a co do programatora elektronicznego to nie w najbliższym czasie. Bardzo dziękuje wszystkim z odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich bardzo mi pomogliście

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 27 lut 2007, 20:04

Nie ma sprawy.Ciesze sie,ze moglem pomoc.Życzę udanych eksperymentów :)

Tomik
-

Post autor: Tomik » 28 lut 2007, 18:24

Witam!!!
Chciałbym wypróbować rozwiązanie z tyrystorem może też być triak. Mógłbym prosić o schemat? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ