Jasność diod

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
TeslaBuilder
-
Kontakt:

Jasność diod

Post autor: TeslaBuilder » 20 lut 2007, 21:26

Witam.
Czy wiecie ile kandeli ma jedna białą dioda led?
Pozdrawiam.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 20 lut 2007, 21:48

Zależy jaka. Są super jasne, hiper jasne...

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 21 lut 2007, 13:06

mathieiov pisze:Zależy jaka. Są super jasne, hiper jasne...
Trudno mi powiedzieć. Szukałem w internecie, ale tam są diody góra 40 candeli. Natomiast na allegro są szperacze o jasności 3,5mln candeli. Czy to jest zasługa diod, czy żarówki halogenowej?
Pozdrawiam.

Przed chwilą znalazłem to :arrow: http://www.amazonshop.pl/index.php?p74, ... deli-8-led
Skąd można wziąść takie diody?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 lut 2007, 16:16

to są chyba nie tylko odpowiednie diody, ale też ważne jest lusterko i ilość diod

Dar.El
-

Post autor: Dar.El » 21 lut 2007, 16:32

Witam
Szperacze robione są na najnowocześniejszych żarówkach, które zaczyna się stosować w samochodach. Chyba nazywają się metalohalogenki.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2007, 17:11 przez Dar.El, łącznie zmieniany 1 raz.

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 21 lut 2007, 20:17

Dar.El pisze:Witam
Szperacze robione są na najnowocześniejszych żarówkach, które zaczyna się stosować w samochodach. Cyba nazywają się metalohalogenki.
Nie prawda. Ten z mojego linhu jest na diodach. Co do ilości to jest ich tam tylko 8 czy 9. Sprawa może tkwić w lusterku, ale wątpię, żeby miało ono aż taki wpływ. Diody też muszą być bardzo mocne. I teraz dwa pytania:
1. Ile candeli mają najjaśniejsze diody na rynku?
2. Jak przeliczyć lumeny na candele?
Pozdrawiam.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 21 lut 2007, 21:11

TeslaBuilder pisze:2. Jak przeliczyć lumeny na candele?
1lm = 1cd*sr

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 22 lut 2007, 13:38

Witam.
Z tego wzoru wynika, że:
lm=cd*sr /:sr
lm:sr=cd
Ale chyba nie jest możliwe zastosowanie tego wzoru w przypadku gdy chcę obliczyć ile kandeli będzie padało na obiekt oświetlony źródłem światła o danej jasności. Jak to wtedy zrobić?
I jeszcze jedno. Chciałem zrobić lampkę, która naświetlałaby doniczkę z dużą jasnością. Coś takiego jak szperacz byłoby idealne. Tylko, że nie chcę kupować, bo jak zobaczyłem, że 9 diod LED daje 2,5 mln kandeli :shock: to pomyślałem, że sam to zrobię. Czy jest możliwe dostać tak silne diody? Oczywiście nie muszą być aż tak mocne.
Pozdrawiam.

Dar.El
-

Post autor: Dar.El » 22 lut 2007, 17:18

Witam
Aby osiągnąć 2,5E6 kandeli przy powiedzmy 10° wiązki światła i 9 diodach LED, to każda musiała by mieć po 7000 lm. Na allegro oszukują, bo i tak nie będziesz mógł sprawdzić ile tych kandeli ma latarka.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 22 lut 2007, 19:37

TeslaBuilder pisze:Chciałem zrobić lampkę, która naświetlałaby doniczkę z dużą jasnością.
Jeśli chodzi o to aby roślinka dobrze się czuła a nie tylko o efekt wizualny z diodami może być pewien problem: diody dają światło o jednej, określonej długości fali. Diody białe generują światło o pewnym spektrum, jednak i tak występują w nich 3 maksima w okolicach fal o długości opowiadających barwom podstawowym. Natomiast o ile się orientuje roślinki potrzebują w dużej mierze podczerwieni. O ile są nawet diody podczerwone o mocach 1-3W, nie wiem jak z ich długością fali w stosunku do tego co roślinki "jedzą". Ogólnie konieczne byłoby zbadanie nie tylko potrzebnej mocy światła ale też zakresu długości fal.

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 22 lut 2007, 19:44

Dar.El pisze:Witam
Aby osiągnąć 2,5E6 kandeli przy powiedzmy 10° wiązki światła i 9 diodach LED, to każda musiała by mieć po 7000 lm. Na allegro oszukują, bo i tak nie będziesz mógł sprawdzić ile tych kandeli ma latarka.
Ale takie latarki sprzedają nie tylko na allegro. Chociażby ta z mojego linku. A jeśli nie to czego użyć, żeby dostarczyć roślince paru ładnych tysięcy kandeli. Od razu zaznaczam, że mam ograniczony budżet na prąd :cry:
A co do zdrowia roślinki. Sytuacja jest tutaj dość nie typowa, bo roślinka ma przede wszystkim się opalać, a nie przeprowadzać fotosyntezę, bo to jest roślinka mięsożerna :mrgreen: Ale że to nie forum ogrodnicze to wróćmy do tematu. Dar.El, z jakiego wzoru to obliczyłeś?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 22 lut 2007, 20:09

TeslaBuilder pisze:A co do zdrowia roślinki. Sytuacja jest tutaj dość nie typowa, bo roślinka ma przede wszystkim się opalać, a nie przeprowadzać fotosyntezę, bo to jest roślinka mięsożerna :mrgreen:
A do "opalania się" nie będzie konieczne promieniowanie UV? Mam w domu mięsożerniaka, dokładnie dwonecznika i ładnie się opala stojąc na oknie po stronie wschodniej. Żyje już ponad 3 lata wiec wnioskuję, że dodatkowe światło raczej nie jest mu potrzebne. Ponadto, zwracam uwagę na to, że większość roślin mięsożernych nie powinno być wystawianych na silne słońce. Roślinki te żyją oryginalnie na terenach bagnistych, gdzie kryją się pod dużą ilością większych roślin. Pojawiające się na nich czerwone zabarwienie, o ile ładnie wygląda jest reakcją obronną na zbyt dużą ilość światła. O ile moja roślinka troszkę się przyrumieniła, gdy ustalałem ze sprzedawcą gdzie ją trzymać, odradzał miejsca bardziej nasłonecznione.
Wiem, że nie jest to forum ogrodnicze, ale tego właśnie dotyczy temat. Trudno wspominać, że nie jest to forum medyczne jak ktoś pyta się co się stanie jak się włoży palce do kontaktu :P

Dar.El
-

Post autor: Dar.El » 22 lut 2007, 20:13

Halogeny mają porównywalną sprawność, więc zastosuj jeden 20W o małym kącie świecenia. Wzór z których korzystam:
lm=cd x (2Π x (1-cos(kąt/2)))

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 22 lut 2007, 20:49

Witam.
Co do rosiczek, bo właśnie je zamierzam chodować, to napisane jest w opisach hodowli, że potrzebują dużej ilości światła. Powinny być naświetlane, jężeli nie ma dużo naturalnego światła. Oczywiście za wyjątkiem okresu stratyfikacji. Chyba rzeczywiście użyję jakiegoś halogenka. A teraz przepraszam za absurdalne pytanie. Wyrzućcie mnie, albo darujcie, bo jestem dopiero w drugiej klasie gimnazjum. Co znaczy to cos z tamtego wzoru :?:
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam :oops:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 22 lut 2007, 21:09

TeslaBuilder pisze:o znaczy to cos z tamtego wzoru :?:
Proponuję zacząć tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne
Dodatkowo, sr (steradian):
http://www.mathsisfun.com/geometry/steradian.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Steradian
I wersja polska (dość okrojone tłumaczenie ;/)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Steradian

ODPOWIEDZ