Jasność diod
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Jasność diod
Witam.
Czy wiecie ile kandeli ma jedna białą dioda led?
Pozdrawiam.
Czy wiecie ile kandeli ma jedna białą dioda led?
Pozdrawiam.
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Trudno mi powiedzieć. Szukałem w internecie, ale tam są diody góra 40 candeli. Natomiast na allegro są szperacze o jasności 3,5mln candeli. Czy to jest zasługa diod, czy żarówki halogenowej?mathieiov pisze:Zależy jaka. Są super jasne, hiper jasne...
Pozdrawiam.
Przed chwilą znalazłem to
Skąd można wziąść takie diody?
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Nie prawda. Ten z mojego linhu jest na diodach. Co do ilości to jest ich tam tylko 8 czy 9. Sprawa może tkwić w lusterku, ale wątpię, żeby miało ono aż taki wpływ. Diody też muszą być bardzo mocne. I teraz dwa pytania:Dar.El pisze:Witam
Szperacze robione są na najnowocześniejszych żarówkach, które zaczyna się stosować w samochodach. Cyba nazywają się metalohalogenki.
1. Ile candeli mają najjaśniejsze diody na rynku?
2. Jak przeliczyć lumeny na candele?
Pozdrawiam.
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Witam.
Z tego wzoru wynika, że:
lm=cd*sr /:sr
lm:sr=cd
Ale chyba nie jest możliwe zastosowanie tego wzoru w przypadku gdy chcę obliczyć ile kandeli będzie padało na obiekt oświetlony źródłem światła o danej jasności. Jak to wtedy zrobić?
I jeszcze jedno. Chciałem zrobić lampkę, która naświetlałaby doniczkę z dużą jasnością. Coś takiego jak szperacz byłoby idealne. Tylko, że nie chcę kupować, bo jak zobaczyłem, że 9 diod LED daje 2,5 mln kandeli
to pomyślałem, że sam to zrobię. Czy jest możliwe dostać tak silne diody? Oczywiście nie muszą być aż tak mocne.
Pozdrawiam.
Z tego wzoru wynika, że:
lm=cd*sr /:sr
lm:sr=cd
Ale chyba nie jest możliwe zastosowanie tego wzoru w przypadku gdy chcę obliczyć ile kandeli będzie padało na obiekt oświetlony źródłem światła o danej jasności. Jak to wtedy zrobić?
I jeszcze jedno. Chciałem zrobić lampkę, która naświetlałaby doniczkę z dużą jasnością. Coś takiego jak szperacz byłoby idealne. Tylko, że nie chcę kupować, bo jak zobaczyłem, że 9 diod LED daje 2,5 mln kandeli
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o to aby roślinka dobrze się czuła a nie tylko o efekt wizualny z diodami może być pewien problem: diody dają światło o jednej, określonej długości fali. Diody białe generują światło o pewnym spektrum, jednak i tak występują w nich 3 maksima w okolicach fal o długości opowiadających barwom podstawowym. Natomiast o ile się orientuje roślinki potrzebują w dużej mierze podczerwieni. O ile są nawet diody podczerwone o mocach 1-3W, nie wiem jak z ich długością fali w stosunku do tego co roślinki "jedzą". Ogólnie konieczne byłoby zbadanie nie tylko potrzebnej mocy światła ale też zakresu długości fal.TeslaBuilder pisze:Chciałem zrobić lampkę, która naświetlałaby doniczkę z dużą jasnością.
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Ale takie latarki sprzedają nie tylko na allegro. Chociażby ta z mojego linku. A jeśli nie to czego użyć, żeby dostarczyć roślince paru ładnych tysięcy kandeli. Od razu zaznaczam, że mam ograniczony budżet na prądDar.El pisze:Witam
Aby osiągnąć 2,5E6 kandeli przy powiedzmy 10° wiązki światła i 9 diodach LED, to każda musiała by mieć po 7000 lm. Na allegro oszukują, bo i tak nie będziesz mógł sprawdzić ile tych kandeli ma latarka.
A co do zdrowia roślinki. Sytuacja jest tutaj dość nie typowa, bo roślinka ma przede wszystkim się opalać, a nie przeprowadzać fotosyntezę, bo to jest roślinka mięsożerna
Pozdrawiam.
A do "opalania się" nie będzie konieczne promieniowanie UV? Mam w domu mięsożerniaka, dokładnie dwonecznika i ładnie się opala stojąc na oknie po stronie wschodniej. Żyje już ponad 3 lata wiec wnioskuję, że dodatkowe światło raczej nie jest mu potrzebne. Ponadto, zwracam uwagę na to, że większość roślin mięsożernych nie powinno być wystawianych na silne słońce. Roślinki te żyją oryginalnie na terenach bagnistych, gdzie kryją się pod dużą ilością większych roślin. Pojawiające się na nich czerwone zabarwienie, o ile ładnie wygląda jest reakcją obronną na zbyt dużą ilość światła. O ile moja roślinka troszkę się przyrumieniła, gdy ustalałem ze sprzedawcą gdzie ją trzymać, odradzał miejsca bardziej nasłonecznione.TeslaBuilder pisze:A co do zdrowia roślinki. Sytuacja jest tutaj dość nie typowa, bo roślinka ma przede wszystkim się opalać, a nie przeprowadzać fotosyntezę, bo to jest roślinka mięsożerna
Wiem, że nie jest to forum ogrodnicze, ale tego właśnie dotyczy temat. Trudno wspominać, że nie jest to forum medyczne jak ktoś pyta się co się stanie jak się włoży palce do kontaktu
-
TeslaBuilder
- -
- Kontakt:
Witam.
Co do rosiczek, bo właśnie je zamierzam chodować, to napisane jest w opisach hodowli, że potrzebują dużej ilości światła. Powinny być naświetlane, jężeli nie ma dużo naturalnego światła. Oczywiście za wyjątkiem okresu stratyfikacji. Chyba rzeczywiście użyję jakiegoś halogenka. A teraz przepraszam za absurdalne pytanie. Wyrzućcie mnie, albo darujcie, bo jestem dopiero w drugiej klasie gimnazjum. Co znaczy to cos z tamtego wzoru
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Co do rosiczek, bo właśnie je zamierzam chodować, to napisane jest w opisach hodowli, że potrzebują dużej ilości światła. Powinny być naświetlane, jężeli nie ma dużo naturalnego światła. Oczywiście za wyjątkiem okresu stratyfikacji. Chyba rzeczywiście użyję jakiegoś halogenka. A teraz przepraszam za absurdalne pytanie. Wyrzućcie mnie, albo darujcie, bo jestem dopiero w drugiej klasie gimnazjum. Co znaczy to cos z tamtego wzoru
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Proponuję zacząć tutaj:TeslaBuilder pisze:o znaczy to cos z tamtego wzoru![]()
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne
Dodatkowo, sr (steradian):
http://www.mathsisfun.com/geometry/steradian.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Steradian
I wersja polska (dość okrojone tłumaczenie ;/)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Steradian