Radmor 5100

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Radmor 5100

Post autor: owoc_leśny » 10 lut 2007, 15:31

Cześć. mam taki problem. jak podłącze do sieci owego radmora to wszystko jest niby ok ale po podaniu sygnału na wejście i podłączeniu głośników słychać gzwięk ale bardzo cicho i z wielkimi zakłuceniami. Co może być powodem??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 lut 2007, 20:39

Sprawdź najpierw bezpieczniki na płytkach końcówek mocy. Szczególnie te na ujemnym zasilaniu. Później będziemy myśleć dalej.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 10 lut 2007, 22:46

Zanim jednak otworzysz owy radioodbiornik sprawdź czy z tyłu masz włożone zwory mostkujące w wejściu przeznaczonym dla korektora (gniazdo DIN).
Nie wiem czy akurat ten model (5100) ma to wejście, bo w 5102 jest na pewno (a taki operowałem :razz: ) i najczęściej tego typu objawom towarzyszy taka zaskakująco-błaha przyczyna. W twoim przypadku może być tak samo, jeżeli nie to trzeba szukać dalej. :wink:

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 11 lut 2007, 14:57

ZbeeGin pisze:Sprawdź najpierw bezpieczniki na płytkach końcówek mocy.
To sprawdziłem na początku i wszystkie byłe poprzepalane ale ich wymiana nic nie pomogła, tzn. przed wymianą nic nie było cłychać.

GAVRON pisze:sprawdź czy z tyłu masz włożone zwory mostkujące w wejściu przeznaczonym dla korektora (gniazdo DIN).
W tej chwili nie moge sprawdzić ale możesz powiedzieć na które piny (Te gniazda to DIN 5 czyli 5 pinów) mają być założone zwory?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 lut 2007, 15:26

W tej chwili nie moge sprawdzić ale możesz powiedzieć na które piny (Te gniazda to DIN 5 czyli 5 pinów) mają być założone zwory?
O ile pamiętam to 1-3 oraz 4-5.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 11 lut 2007, 16:34

DIN545, zwory jak napisał ZbeeGin, a rozkład końcówek przedstawiony jest choćby tu.

ODPOWIEDZ