Zabezpieczenia antystatyczne ESD
Zabezpieczenia antystatyczne ESD
Witam
Posiadam własny serwis i chciałbym go rozszerzyć o małą produkcję..
ale słyszałem że istotna jest ochrona antystatyczna, tzw ESD. Wie ktoś coś na ten temat?
Co jest potrzebne? Słyszałem że ważna rolę odgrywa odzież i opaski, ale czy to potrzebne?
Proszę o pomoc...
Posiadam własny serwis i chciałbym go rozszerzyć o małą produkcję..
ale słyszałem że istotna jest ochrona antystatyczna, tzw ESD. Wie ktoś coś na ten temat?
Co jest potrzebne? Słyszałem że ważna rolę odgrywa odzież i opaski, ale czy to potrzebne?
Proszę o pomoc...
Jak tak chcesz profesjonalnie to odpowiedni stół, około 2-4 tyś, stołek, mata pod stołek, opaska i dobre uziemienie stanowiska. Zastanów się tylko nad jednym tu masz potencjalne koszty a jekiego typu elementami będziesz się zajmował i czxy napewno ładunek elektrostatyczny będzie stanowił aż takie zagrożenie ?
Ta wtyczka jest zwykle podłączona przez rezystor 1M i równoległy kondensator z grotem lutownicy. Nie służy do podłączenia opaski ale do uziemienia grota.Gutek pisze:w mojej lutownicy jest wtyczka uziemiająca do ktorej mozna podpiac opaske.wazne zeby lutownica miał grot uziemiony .Najgorsze materiały to poliestry i syntetyczne łokna
Aż mi się zimno zrobiło. Nigdy nie uziemiamy sprzętu bezpośrednio do ziemi. Tym bardziej człowieka. Co jeśli będzie pracował przy podłączonym do sieci urządzeniu? Dotknie jakiegoś przewodu prąd popłynie przez ręce i po plecach do ziemi! Coś strasznego...adiblol pisze:Hmmm... Wszyj sobie w ubranko np. na plecach cienkie drutki miedziane i uziemij do ziemii...
wirus10 napisał, że zależy mu na profesjonalnym stanowisku. W pewnym momencie nikomu nie chce się bawić wszywaniem drucików i inną prowizorką jeśli ma pieniądze na otwarcie produkcji. Proponuję raczej poszukać pod hasłami ESD oraz odzież antystatyczna.
I powiem szczerze, że w zasadzie podkładka + opaska przy noszenia ubrań z jakiś nieelektryzujących syntetyków to zabezpieczenie aż nadto. Podkładka na przykład w Conradzie:
http://www.conrad.pl/glowna.php?art=185078&back=serch
Zresztą szukając zauważysz, że są to rzeczy łatwo dostępne, inaczej sprawa ma się ze specjalną odzieżą. Po prostu przy niewielkiej skali produkcji mało kto używa czegoś więcej niż opisałem. Ja sam zajmując się niewielką produkcją gdy sięgam po delikatniejszy element dotykam wcześniej kaloryfera i wszystko jest w porządku. Nie zdarzyło mi się jeszcze czegoś uszkodzić przez wyładowanie elektrostatyczne.