Zabezpieczenia antystatyczne ESD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
wirus10
-

Zabezpieczenia antystatyczne ESD

Post autor: wirus10 » 15 sty 2007, 15:06

Witam
Posiadam własny serwis i chciałbym go rozszerzyć o małą produkcję..
ale słyszałem że istotna jest ochrona antystatyczna, tzw ESD. Wie ktoś coś na ten temat?
Co jest potrzebne? Słyszałem że ważna rolę odgrywa odzież i opaski, ale czy to potrzebne?
Proszę o pomoc...

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 15 sty 2007, 18:42

nosić odzież naturalna a co do opaski wystarczy uziemić się przez rezystor 1M do ziemi (kaloryfer, rura wodna etc)

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 15 sty 2007, 23:22

wirus10
-

Post autor: wirus10 » 16 sty 2007, 8:36

a czy jest jakaś norma określająca, w jakiego rodzaju produkcji trzeba mieć odzież? Ja bym chciał stworzyć profesjnalne stanowiska produkcyjne, nie jakieś tam biurko i opaskę uziemioną do kaloryfera. Poszukuję jakiegoś profesjonalego rozwiązania a na ESD w ogóle się nie znam.

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 16 sty 2007, 14:04

co do odzierzy to chodzi o to że nie powinna tworzyć ładunków, a co do opaski to t TME poszukaj pod hasłem ESD

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 16 sty 2007, 18:53

Hmmm... Wszyj sobie w ubranko np. na plecach cienkie drutki miedziane i uziemij do ziemii...
A same ubrania nie mogą się elektryzować, tzn generować ładunków statycznych...
Ja się zajmuję elektroniką od roku i nie zdarzyło mi się zniszczyć żadnej części/urządzenia od dotknięcia.

wirus10
-

Post autor: wirus10 » 24 sty 2007, 9:15

ale druciki wszytskiego chyba nie rozwiążą...

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 24 sty 2007, 11:20

w mojej lutownicy jest wtyczka uziemiająca do ktorej mozna podpiac opaske.wazne zeby lutownica miał grot uziemiony .Najgorsze materiały to poliestry i syntetyczne łokna

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 24 sty 2007, 11:41

Jak tak chcesz profesjonalnie to odpowiedni stół, około 2-4 tyś, stołek, mata pod stołek, opaska i dobre uziemienie stanowiska. Zastanów się tylko nad jednym tu masz potencjalne koszty a jekiego typu elementami będziesz się zajmował i czxy napewno ładunek elektrostatyczny będzie stanowił aż takie zagrożenie ?

Michał17
Użytkownik

Post autor: Michał17 » 24 sty 2007, 14:08

Zabezpieczenia profesjonalne są przydatne tylko przy produkcji drogich urządzeń na skalę przemysłową, wystarczy czasem dotknąć uziemionej rury

wirus10
-

Post autor: wirus10 » 01 lut 2007, 8:31

ładunek w moim przypadku stanowi duże zagrożenie...wydaje mi się że żeby to było opłacalne to muszę coś zastosować..

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 01 lut 2007, 9:28

Gutek pisze:w mojej lutownicy jest wtyczka uziemiająca do ktorej mozna podpiac opaske.wazne zeby lutownica miał grot uziemiony .Najgorsze materiały to poliestry i syntetyczne łokna
Ta wtyczka jest zwykle podłączona przez rezystor 1M i równoległy kondensator z grotem lutownicy. Nie służy do podłączenia opaski ale do uziemienia grota.
adiblol pisze:Hmmm... Wszyj sobie w ubranko np. na plecach cienkie drutki miedziane i uziemij do ziemii...
Aż mi się zimno zrobiło. Nigdy nie uziemiamy sprzętu bezpośrednio do ziemi. Tym bardziej człowieka. Co jeśli będzie pracował przy podłączonym do sieci urządzeniu? Dotknie jakiegoś przewodu prąd popłynie przez ręce i po plecach do ziemi! Coś strasznego...

wirus10 napisał, że zależy mu na profesjonalnym stanowisku. W pewnym momencie nikomu nie chce się bawić wszywaniem drucików i inną prowizorką jeśli ma pieniądze na otwarcie produkcji. Proponuję raczej poszukać pod hasłami ESD oraz odzież antystatyczna.

I powiem szczerze, że w zasadzie podkładka + opaska przy noszenia ubrań z jakiś nieelektryzujących syntetyków to zabezpieczenie aż nadto. Podkładka na przykład w Conradzie:
http://www.conrad.pl/glowna.php?art=185078&back=serch
Zresztą szukając zauważysz, że są to rzeczy łatwo dostępne, inaczej sprawa ma się ze specjalną odzieżą. Po prostu przy niewielkiej skali produkcji mało kto używa czegoś więcej niż opisałem. Ja sam zajmując się niewielką produkcją gdy sięgam po delikatniejszy element dotykam wcześniej kaloryfera i wszystko jest w porządku. Nie zdarzyło mi się jeszcze czegoś uszkodzić przez wyładowanie elektrostatyczne.

Zablokowany