Przetwornica od reflektorów xenonowych

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Doc Brown

Przetwornica od reflektorów xenonowych

Post autor: Doc Brown » 03 sie 2006, 12:37

Cześć mam małą prosbę.
Mam przetwornicę od xenonów i nie jestem pewien, czy działa prawidłowo.
Po podłączeniu zasilania (12V) na kablu wysokiego napięcia pojawia się iskra długości około 6mm, ale tak jest przez około 3 sekundy, a później koniec. Aby znowu zadziałała muszę odłączyć zasilanie i ponownie je przyłączyć. Jesli ktos z was wie, czy tak być powinno, czy też jest to oznaka uszkodzenia urządzenia proszę o odpowiedź. Dodatkowo, jeśli ktoś wie, jak przerobić takie urządzenie, aby działało z baterii i służyło jako paralizator także prosze o odpowiedź.

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 24 wrz 2006, 22:14

hehe chodzi pewnie o to że żeby zasilić xenony potrzeba kilku kv a pożniej żeby podtrzymywac ich prace potrzeba zaledwie 80v - 100v
Jaki ja mądry :razz:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 27 wrz 2006, 6:19

Ojj mądry to ty nie jesteś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gdybyś uważniej czytał posty, to byś nie napisal takich bzdur :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kulas9
-

Post autor: kulas9 » 28 wrz 2006, 21:38

hehe:P To jak to w końcu jest bo według mnie urzadzenie działa poprawanie :?: :razz:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 08 gru 2006, 20:17

:arrow: kulas9

Czy ty nie umiesz czytać uważnie ??
Chodzi mi o przerobienie tej przetwornicy na generator HV do zasilania np. drabiny Jacoba lub lampy plazmowej.
Lampę plazmową to na tej przetwornicy zrobiłem, działa fajnie, ale niestety muszę przetwornice zasilać zasilaczem z ograniczeniem prądowym i musze prąd zasilania solidnie ograniczyć, wtedy przetwornica iskrzy z częstotliwością troszke większą niż zapalniki od kuchenek gazowych i po podpięciu pod jeden z przewodów WN żarówki w oprawce z porcelany pojawiają się fajne wyładowania :)
Ale drabiny Jacoba tym nie zasilę, ponieważ przy ograniczonym prądzie zasilania zamiast łuku są cienkie niebieskie iskierki :(
Przetwornica musi działać ciągle i to bez ograniczania prądu zasilania.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 08 gru 2006, 22:13

Doc Brown, przecież masz udzieloną odpowiedź...
Musiałbyś przerobić elektronikę przetwornicy - a nawet nie podałeś jej modelu (producenta, do jakiego samochodu). Nawet zdjęcia "wnętrzności" brak :(

Pamiętaj, że dostajesz odpowiedź taką jak pytanie... Nie pisz więc, że Kolega nie jest mądry - bo sam nie postawiłeś dobrego pytania.

A tak poza tym - witam ponownie na Forum ;) (Tylko z kulturą proszę - sam (z)rozumiesz...)

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 09 gru 2006, 13:30

Spoko :)
Skoro już powróciłem na forum to będe zachowywał się porządnie ;)
Obiecałem to administratorowi i innym :)
Jak znajde chwile to zrobie zdjęcia przetowrnicy :)

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 gru 2006, 14:47

Czesc ja mam takie male pytanie jake ma wymairy i wage ta przetwornica i ile pradu bierze jaka zarowka itp
zastanawiam sie czy dalo by sie z tego zrobic porzadna latarke pytam bo nigdy tego nie widzialem, tylko nie rozmiarow lampy samochodowej ( konkretnie chodzi mi o czolówke malych wymiarow z b mocnym swiatlem)

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 10 gru 2006, 11:35

Jako latarka to sie nie nada z powodu tego, że do zasilania potrzeba akumulatora na 12 V i to wcale nie małego.
Mam pytanie: czy jak podepne pod tą przetwornice palnik od lampy błyskowej, to on będzie świecić, czy sie uszkodzi, lub co gorsza exploduje ??

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 14 gru 2006, 21:42

no to dlatego pytam jaki prad itd

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 gru 2006, 9:34

Doc Brown pisze:Mam pytanie: czy jak podepne pod tą przetwornice palnik od lampy błyskowej, to on będzie świecić, czy sie uszkodzi, lub co gorsza exploduje ??
Prawdopodobnie rozwalisz palnik, bo nie jest on przystosowany do pracy ciągłej przy takiej mocy.

ODPOWIEDZ