Przetwornica od reflektorów xenonowych
-
Doc Brown
Przetwornica od reflektorów xenonowych
Cześć mam małą prosbę.
Mam przetwornicę od xenonów i nie jestem pewien, czy działa prawidłowo.
Po podłączeniu zasilania (12V) na kablu wysokiego napięcia pojawia się iskra długości około 6mm, ale tak jest przez około 3 sekundy, a później koniec. Aby znowu zadziałała muszę odłączyć zasilanie i ponownie je przyłączyć. Jesli ktos z was wie, czy tak być powinno, czy też jest to oznaka uszkodzenia urządzenia proszę o odpowiedź. Dodatkowo, jeśli ktoś wie, jak przerobić takie urządzenie, aby działało z baterii i służyło jako paralizator także prosze o odpowiedź.
Mam przetwornicę od xenonów i nie jestem pewien, czy działa prawidłowo.
Po podłączeniu zasilania (12V) na kablu wysokiego napięcia pojawia się iskra długości około 6mm, ale tak jest przez około 3 sekundy, a później koniec. Aby znowu zadziałała muszę odłączyć zasilanie i ponownie je przyłączyć. Jesli ktos z was wie, czy tak być powinno, czy też jest to oznaka uszkodzenia urządzenia proszę o odpowiedź. Dodatkowo, jeśli ktoś wie, jak przerobić takie urządzenie, aby działało z baterii i służyło jako paralizator także prosze o odpowiedź.
Czy ty nie umiesz czytać uważnie ??
Chodzi mi o przerobienie tej przetwornicy na generator HV do zasilania np. drabiny Jacoba lub lampy plazmowej.
Lampę plazmową to na tej przetwornicy zrobiłem, działa fajnie, ale niestety muszę przetwornice zasilać zasilaczem z ograniczeniem prądowym i musze prąd zasilania solidnie ograniczyć, wtedy przetwornica iskrzy z częstotliwością troszke większą niż zapalniki od kuchenek gazowych i po podpięciu pod jeden z przewodów WN żarówki w oprawce z porcelany pojawiają się fajne wyładowania
Ale drabiny Jacoba tym nie zasilę, ponieważ przy ograniczonym prądzie zasilania zamiast łuku są cienkie niebieskie iskierki
Przetwornica musi działać ciągle i to bez ograniczania prądu zasilania.
Doc Brown, przecież masz udzieloną odpowiedź...
Musiałbyś przerobić elektronikę przetwornicy - a nawet nie podałeś jej modelu (producenta, do jakiego samochodu). Nawet zdjęcia "wnętrzności" brak
Pamiętaj, że dostajesz odpowiedź taką jak pytanie... Nie pisz więc, że Kolega nie jest mądry - bo sam nie postawiłeś dobrego pytania.
A tak poza tym - witam ponownie na Forum
(Tylko z kulturą proszę - sam (z)rozumiesz...)
Musiałbyś przerobić elektronikę przetwornicy - a nawet nie podałeś jej modelu (producenta, do jakiego samochodu). Nawet zdjęcia "wnętrzności" brak
Pamiętaj, że dostajesz odpowiedź taką jak pytanie... Nie pisz więc, że Kolega nie jest mądry - bo sam nie postawiłeś dobrego pytania.
A tak poza tym - witam ponownie na Forum
Czesc ja mam takie male pytanie jake ma wymairy i wage ta przetwornica i ile pradu bierze jaka zarowka itp
zastanawiam sie czy dalo by sie z tego zrobic porzadna latarke pytam bo nigdy tego nie widzialem, tylko nie rozmiarow lampy samochodowej ( konkretnie chodzi mi o czolówke malych wymiarow z b mocnym swiatlem)
zastanawiam sie czy dalo by sie z tego zrobic porzadna latarke pytam bo nigdy tego nie widzialem, tylko nie rozmiarow lampy samochodowej ( konkretnie chodzi mi o czolówke malych wymiarow z b mocnym swiatlem)